5. Barcelona

5. BarcelonaIn coborare cu un loc fata de anul trecut, Barcelona se afla in prezent pe pozitia a a cincea in topul celor mai propice orase pentru afaceri, se arata in raportul European Cities Monitor, realizat anual de compania de consultanta imobiliara Cushman &Wakefield incepand cu 1990.

Cele 36 orase luate in calcul sunt clasificate pe criterii precum: calitatea vietii, accesul la piete, disponibilitatea si calitatea fortei de munca, costul spatiilor de birouri, calitatea comunicatiilor si transportului.

In ceea ce priveste costul spatiilor de birouri, Barcelona s-a clasat pe locul al optulea, in coborare cu doua pozitii fata de anul trecut. Cel de-al doilea oras ca marime din Spania se afla pe locul al noulea in functie de costul fortei de munca, in urcare cu o pozitie fata de anul 2009.

Barcelona s-a clasat pe locul al saselea in functie de calitatea transportului, la fel ca si anul trecut, pe aceeasi pozitie aflandu-se si in ceea ce priveste disponibilitatea spatiilor de birouri.

Mai mult, Barcelona se afla pe primul loc in functie de calitatea vietii angajatilor, pozitie ocupata si in anul precedent.

4. Bruxelles

4. BruxellesIn urcare cu un loc fata de 2009, orasul Bruxelles ocupa pozitia a patru in topul celor mai atractive orase pentru companii.

Capitala Belgiei se afla pe locul al cincelea in functie de accesul la piete si pe locul al noulea in ceea ce priveste calitatea fortei de munca, in coborare cu doua pozitii fata de anul 2009.

„Companiile continua sa isi consolideze si restructureze activitatile, constatand ca amplasarea in cea mai eficienta locatie poate avea un impact decisiv in atingerea obiectivelor de afaceri. Prin urmare, continua sa favorizeze acele orase care asigura in principal acces facil la piete, infrastructura de transport si forta de munca calificata”, a explicat Elaine Rossall, head of business space research in cadrul Cushman & Wakefield.

3. Frankfurt

3. FrankfurtLa fel ca si anul trecut, orasul Frankfurt s-a clasat pe locul al treilea in topul celor mai propice orase europene pentru afaceri.

Tot pe pozitia a treia s-a clasat si in ceea ce priveste accesul facil la piete, calitatea fortei de munca, a transportului si a telecomunicatiilor.

Cel de-al cincilea oras ca marime din Germania ocupa insa locul al noulea in functie de disponibilitatea spatiilor de birouri.

„Dintre primele zece locatii favorite pentru afaceri din Europa, aproape jumatate - Frankfurt, Berlin, München si Düsseldorf – se afla in Germania. Acest lucru subliniaza aprecierea pentru performanta economica a Germaniei si adaptabilitatea ei, precum si pentru politica sa in aceste vremuri de criza”, a explicat Martin Brühl, managing partner in cadrul Cushman & Wakefield Germania.

2. Paris

2. ParisCapitala Frantei s-a clasat, la fel ca si anul trecut, pe locul al doilea in topul celor mai atractive orase pentru companii. Tot pe pozitia a doua se afla si in functie de accesibilitatea la piete, calitatea fortei de munca, a telecomunicatiilor si a transportului.

Parisul se claseaza insa pe locul al optulea in ceea ce priveste disponibilitatea spatiilor de birouri si pe locul al patrulea in functie de calitatea vietii angajatilor.

1. Londra

1. LondraIncepand cu anul studiului, din 1990 si pana in prezent Londra s-a clasat intotdeanua pe primul loc in topul celor mai propice orase din Europa pentru afaceri.

Londra este considerat orasul numarul unu in cinci din cele 12 clasamente majore, inclusiv cele privind accesul la piata, disponibilitatea fortei de munca calificate si legaturile interne si internationale de transport. Totusi, a obtinut un punctaj modest la costul fortei de munca, costul spatiilor de birouri si nivelul poluarii, se preziceaza in raport.

„In ciuda crizei financiare care a cuprins intreaga lume in ultimii ani, Londra s-a mentinut pe pozitie fiind cel mai cautat loc de afaceri din Europa. In fond, acesta este un oras cu enorme avantaje culturale, geografice si lingvistice, desi trebuie sa depuna eforturi mari pentru a se asigura ca afacerile sunt atrase prin politica de guvern si ca nu sunt suprareglementate sau alungate de taxele mari” , a afirmat James Young, seful biroului Cushman & Wakefield din Londra.

Bucurestiul, penultima pozitie

Bucurestiul, penultima pozitieIn coborare cu cinci locuri fata de anul 2009, Capitala Romaniei se afla in prezent pe locul 35 in topul celor mai atractive orase pentru companii, aceasta fiind penultima pozitie. Ultimul loc in top este ocupat de Atena.

Bucurestiul se afla pe pozitia a cincea in functie de costul fortei de munca, in coborare cu patru pozitii fata de anul 2009.

Raportul European Cities Monitor are la baza interviuri cu membrii ai consiliilor de administratie si cu manageri de top care sunt responsabili cu localizarea afacerii, cu un numar de peste 500 dintre cele mai mari companii din Europa.