Proiectele cu cele mai mici punctaje

Proiectele cu cele mai mici punctajeCompaniile de consultanta imobiliara CBRE, Jones Lang LaSalle, The Advisers/Knight Frank si DTZ Echinox au votat cate zece proiecte de birouri din Bucuresti, acordand note de la 1 la 10 in functie de criteriile: acces, eficienta spatiului, facilitati pentru angajati, chirie, costuri de intretinere si locuri de parcare.

Proiectele din Capitala cu cele mai mici punctaje, fiind nominalizate doar de una din cele patru companii si care nu au intrat in top 10 cele mai bune cladiri de birouri, au fost: Upground (56 de puncte), America House (55) Premium Point (53), HQ Victoriei (53), S-Park (52,5), Polona 68 (51), Metropolis Center (51) si River Place-Sema Parc (51).

La acestea se adauga un parc de afaceri din Timisoara, nominalizat de consultantul imobiliar Jones Lang LaSalle ca fiind un proiect de birouri comparabil cu cele mai bune proiecte din Capitala. Astfel, proiectul City Business Centre (foto), dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Sandor, a obtinut un scor de 59 de puncte, depasind orice punctaj adunat individual de o cladire din Bucuresti.

Niciuna din cele patru companii de consultanta imobiliara chestionate de Wall-Street.ro nu au nominalizat proiectele de birouri dezvoltate de omul de afaceri Liviu Tudor, cunoscut ca fiind cel mai mare proprietar roman din piata de birouri.

Continua sa navighezi in acest slide pentru a afla care sunt cele mai bune 10 proiecte de birouri din Bucuresti.

Locul 10: Nusco Tower

Locul 10: Nusco TowerCu 102 puncte adunate, proiectul Nusco Tower (foto), amplasat pe bulevardul Barbu Vacarescu, in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu, ocupa locul 10 in topul celor mai bune proiecte de birouri din Bucuresti, fiind nominalizat de doua din cele patru companii de consultanta imobiliara, respectiv DTZ Echinox si The Advisers/Knight Frank.

Proiectul este dezvoltat de grupul Nusco, detinut de familia italiana cu acelasi nume, si are o suprafata inchiriabila de 17.000 mp, chiria medie fiind estimata la 17 euro/mp.

In vara acestui an, Oracle a anuntat inchirierea unei suprafete de 7.000 mp in cladirea Nusco Tower, devenind cel mai mare chirias din zona Floreasca – Barbu Vacarescu, cu peste 20.000 mp de birouri.

Un alt chirias important al Nusco Tower este Bayer Romania, filiala locala a grupului german cu operatiuni in domeniul farmaceutic, agricultura si mase plastice.

Locul 9: Europe House

Locul 9: Europe HouseCladirea Europe House (foto) din zona Piata Victoriei s-a clasat pe locul noua in topul celor patru companii de consultanta imobiliara chestionate de Wall-Street.ro, cu 103 puncte.

Proiectul de birouri a fost cumparat de fondul austriac de investitii Europolis, preluat la randul sau de austriecii de la CA Immo in vara acestui an.

Europe House are o suprafata inchiriabila de 14.300 mp, 95 de locuri de parcare, iar printre chiriasii sai se numara Orange, Microsoft, CBRE Romania si BSS.

In vara acestui an, imobilul Europe House a fost evaluat in crestere cu 1,139 milioane de euro, pana la 46,4 milioane de euro, dupa ce anul trecut a pierdut aprope 10% din valoare, potrivit unui raport semestrial al Europolis.

Locul 8: Charles de Gaulle Plaza

Locul 8: Charles de Gaulle PlazaPe locul al optulea, cu 105,5 puncte, s-a clasat proiectul de birouri Charles de Gaulle Plaza (foto), amplasat in imediata apropiere a statiei de metrou Aviatorilor.

Cladirea are 16 etaje si o suprafata construita de circa 40.000 mp, cei mai importanti chiriasi ai sai fiind Raiffeisen Bank, Vodafone si Unicredit Tiriac Bank.

Cladirea a fost dezvoltata de grupul Avrig 35, iar in prezent este detinuta de fondul german de investitii GLL Real Estate Partners. Germanii au cumparat proiectul in vara anului 2006, valoarea tranzactiei depasind 80 de milioane de euro.

Locul 7: Bucharest Business Park

Locul 7: Bucharest Business ParkPe locul a saptelea, cu 152 de puncte, se afla parcul de afaceri Bucharest Business Park, amplasat in zona Piata Presei. Proiectul a fost votat de trei din cele patru companii de consultanta imobiliara chestionate de Wall-Street.ro.

Recent, companiile BAT, NNDKP, TNT, Heberger, Romsys, MSD, Western Union, Coca Cola, Sony, Ness si IBM au decis sa isi prelungeasca durata contractelor de inchiriere pentru spatiile de birouri ocupate in parcul de afaceri Bucharest Business Park, contractele fiind reinnoite in medie pentru inca cinci ani.

Parcul de afaceri Bucharest Business Park a fost dezvoltat de compania Portland Trust si achizitionat in anul 2005 de fondul austriac de investitii CA Immo. Proiectul are o o suprafata de 25.800 mp si un grad de ocupare de 98,8%, insa reprezentantii CA Immo spun ca la sfarsitul anului gradul de ocupare va fi din nou de 100%.

Locul 6: Opera Center

Locul 6: Opera CenterCu 155,5 puncte si votat de trei dintre cei patru consultanti imobiliari chestionati, proiectul Opera Center (foto) din zona Eroilor ocupa locul sase in topul celor mai bune proiecte de afaceri din Bucuresti.

La fel ca si parcul de afaceri Bucharest Business Park, proiectul Opera Center a fost dezvoltat de Portland Trust si cumparat ulterior de fondul austriac de investitii CA IMMO. Cladirea Opera Center I are o suprafata de 11.480 mp si a fost achizitionata in 2003, in timp ce Opera Center II are 3.300 mp si a fost cumparata in anul 2004.

Printre cei mai importanti chiriasi ai Opera Center se numara companiile Adecco, GlaxoSmithKline, Cushman & Wakefield, Renault si Centrul Medical Unirea. Un alt chirias important, PricewaterhouseCoopers, s-a mutat in cladirea Lakeview la inceputul acestui an, renuntat la spatiul din Opera Center.

Locul 5: Euro Tower

Locul 5: Euro TowerPe locul al cincilea se afla cladirea Euro Tower (foto), amplasata la intersectia bulevardelor Barbu Vacarescu si Lacul Tei,cu 197 de puncte cumulate si votata de cei patru consultanti imobiliari chestionati de Wall-Street.ro.

Euro Tower, cunoscuta ca fiind o cladire ecologica, are o suprafata inchiriabila de 16.300 mp, desfasurata pe 19 etaje. Proiectul de birouri a fost dezvoltat de Cascade Group, controlat de fondul de investitii European Convergence Development Company (ECDC).

Cei mai importanti chiriasi ai sai sunt Avon, ArcelorMittal, Banca Romaneasca si Schneider Electric, chiria medie fiind de 18 euro/mp/luna, potrivit declaratiilor dezvoltatorului.


Locul 4: City Gate

Locul 4: City GatePe locul al patrulea, cu 203,5 puncte, se afla proiectul City Gate (foto), dezvoltat de GTC in zona Piata Presei. Cele doua turnui au fost votate de toti cei patru consultanti imobiliari chestionati de Wall-Street.ro: Jones Lang LaSalle, CBRE, DTZ Echinox si The Advisers/Knight Frank.

City Gate s-a clasat pe locul patru in functie de acces, cumuland 35 de puncte, in functie de facilitatile pentru angajati, cu 35,5 puncte si dupa criteriul chiriei, cu 33 de puncte. De asemenea, proiectul ocupa locul al doilea dupa criteriul parcarii, cu 35 de puncte.

Chiria medie in proiectul City Gate variaza intre 18-19 euro/mp/luna, iar costurile de intretinere sunt estimate la 3 euro/mp/luna.

Proiectul are o suprafata inchiriabila de circa 42.000 mp si printre cei mai importanti chiriasi ai sai se numara Millennium Bank, Romtelecom, Microsoft, Autoitalia, Salans si Hoffman LaRoche.

Locul 3: Floreasca Business Park

Locul 3: Floreasca Business ParkPe locul al treilea, cu 208,5 puncte, se afla proiectul Floreasca Business Park (foto), cunoscut si sub numele de Floreasca 169A. Amplasat in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu, parcul de afaceri a intrat recent in portofoliul fondului sud-african de investii New Europe Property Investments (NEPI), valoarea tranzactiei fiind estimata la 100 milioane de eurom incluzand datoriile.

Cladirea are o suprafata inchiriabila de 36.032 mp, chiria medie fiind de 17,21 euro/mp, la care se adauga veniturile obtinute din rezervarea locurilor de parcare.

Pintre chiriasii proiectului se numara companiile: Oracle, Abbott, Holcim, DHL, L’Oreal, Xerox, Agip, Colliers, Mars, General Electric, Peli Filip, Gardiner & Theobald, Regus, Honeywell si The Advisers/Knight Frank.

Floreasca Business Park ocupa locul al doilea in functie de acces (35,5 puncte) de facilitatile oferite angajatilor (35,5 puncte) si de chirie (34,5 puncte).

Locul 2: Victoria Center

Locul 2: Victoria CenterCu 209,5 puncte, proiectul Victoria Center (foto), amplasat pe Calea Victoriei, ocupa locul al doilea in topul celor mai bune cladiri de birouri din Bucuresti.

Victoria Center a fost finalizata la sfarsitul anului 2009 si printre chiriasii sai se numara companiile Citibank, Ursus, Chartis, Eteba, Aon, Jones Lang LaSalle si King Sturge. Cladirea a fost dezvoltata de Bluehouse si are o suprafata inchiriabila de 7.800 mp, desfasurata pe noua etaje.

Chiria medie este estimata la 20-21 euro/mp/luna, iar costurile de intretinere ajung la 4,5 euro/mp/luna.

Proiectul s-a clasat pe locul intai in functie de acces (37 de puncte), spatiu (37 de puncte) si facilitati pentru angajati (38,5 de puncte).

Locul 1: Lakeview

Locul 1: LakeviewCladirea Lakeview (foto) ocupa locul 1in topul celor mai bune proiecte de birouri din Bucuresti, cu 214,5 puncte, fiind votata de toate cele patru companii de consultanta imobiliara chestionate de Wall-Street.ro.

Proiectul Lakeview este amplasat in apropierea metroului Aurel Vlaicu, pe bulevardul Barbu Vacarescu, si are o suprafata inchiriabila de 24.000 mp. Cladirea a necesitat o investitie de 50 milioane de euro si a fost dezvoltata de compania AIG/Lincoln si fondul de investitii Fabian, detinut in prezent de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Cei mai importanti chiriasi ai sai sunt PwC, RBS Romania (fosta ABN Amro) si Colgate Palmolive. Lakeview este primul proiect imobiliar din Romania care a obtinut certificatul BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), cel mai important instrument de evaluare a cladirilor verzi.