7 mil. euro pentru o galerie comerciala in Giurgiu

7 mil. euro pentru o galerie comerciala in GiurgiuAustriecii de la Real 4 You si Oasis, companie care a dezvoltat 39 de locatii pentru reteaua de magazine Kaufland, au investit sapte milioane de euro intr-o galerie comerciala ancorat de magazinul Kaufland din orasul Giurgiu, denumita generic Family Center.

Family Center Giurgiu are o o suprafata inchiriabila de 4.260 mp si 430 de locuri de parcare iar pentru prima zi de functionare dezvoltatorii asteapta un trafic de peste 20.000. Proiectul este ancorat de Kaufland, a carui constructie a fost finalizata in luna martie 2010. Agentul de inchiriere al Family Center Giurgiu a fost consultantul imobiliar Kramer & Wagner.

Printre chiriasii galeriei comerciale se mai numara Takko, Deichman, Carmolimp, Altex, Animax si DM Drogerie, a spus Klaus Reisenauer, partener in cadrul Oasis Development.

Pe langa proiectul din Giurgiu, Real 4 You si Oasis au anuntat ca vor construi inca doua galerii comerciale ancorate de magazinele Kaufland in orasele Botosani si Ramnicu Valcea.

17 mil. euro pentru o cladire de birouri in Timisoara

17 mil. euro pentru o cladire de birouri in TimisoaraOmul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor a obtinut o finantare europeana nerambursabila de circa sapte milioane de euro pentru dezvoltarea celei de-a patra cladiri de birouri din cadrul proiectului City Business Centre, a carui investitie totala se ridica la 50 milioane de euro.

ModaTim Investment, compania lansata in anul 2005 de catre producatorul de confectii ModaTim, a obtinut pentru cea de-a patra cladire de birouri o finantare europeana nerambursabila in valoare de circa 7 milioane de euro (29,3 milioane lei), prin Programul Operational Regional (POR), administrat de ADR Vest. Valoarea totala a cladirii de birouri este de aproximativ 17 milioane de euro (peste 71 milioane de lei).

“Dosarul pentru atragerea finantarii a fost depus in septembrie 2009, in ianuarie 2010 a fost acceptat la finantare, iar in septembrie 2010 am semnat si contractul de finantare. S-a asigurat finantarea, prin fonduri nerambursabile, a 60% din costurile lucrarilor de constructie”, a declarat Ovidiu Sandor (foto), CEO ModaTim Investment.

Cladirea D va cuprindei aproximativ 7.000 mp de spatii de birouri plus 1.000 mp spatii servicii la parter, un centru multimedia de conferinte si 100 locuri de parcare. Proiectul va fi dezvoltat in maximum 24 de luni, in conformitate cu contractul de finantare.

Popoviciu pluseaza cu 20 mil. euro la Oradea

Popoviciu pluseaza cu 20 mil. euro la OradeaFirma Shopping Center Holding, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a preluat centrul comercial Tiago Mall Oradea, aflat in faliment, pentru suma de 30,5 milioane de euro plus TVA, va investi inca 20 milioane de euro pentru a deschide mall-ul in primavara anului viitor, sub denumirea de Oradea Shopping City.

„Nu am demarat inca efectiv lucrarile de finalizare a constructiei. Momentan, mergem in paralel cu contractarea furnizorilor si a echipei tehnice, precum si cu negocierile cu chiriasii, iar la inceputul lunii octombrie vom incepe lucrarile de constructie. Valoarea investitiei se ridica la peste 50 milioane de euro, costul de achizitie fiind inclus”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristina Dinu, administrator al Shopping Center Holding.

Centrul comercial Tiago Mall a fost vandut in luna iunie in cadrul unei licitatii tip olandez pentru suma de 30,5 milioane de euro plus TVA, reprezentand 85% din valoarea de evaluare, catre societatea Shopping Center Holding. Banii au fost virati la jumatatea lunii august si au provenit dintr-un credit obtinut de la UniCredit Tiriac Bank, principalul creditor al mall-ului.

Avrig 35 si Cascade pariaza 80 mil. euro pe un parc comercial

Avrig 35 si Cascade pariaza 80 mil. euro pe un parc comercialGrupul Avrig 35 si dezvoltatorul Cascade Group vor investi 80 de milioane de euro intr-un parc comercial, amplasat in estul Bucurestiului, pe locul fostei fabrici Sicomed. Cei mai mari chiriasi sunt hipermarketul Auchan si retailerul Decathlon.

Pallady Shopping Center este situat in apropiere de statia de metrou statia Nicolae Teclu (fosta statie Policolor) si va fi deschis in a doua jumatate a anului 2012, dupa o investitie de 80 de milioane de euro.

Principalele ancore sunt Auchan (cu o suprafata totala de 30.000 mp) si Decathlon (7.000 mp). Proiectul va mai contine un magazin de bricolaj (15.000 mp), unul de mobila si decoratiuni (25.000 mp) si o galerie comerciala cu peste 110 magazine (20.000 mp).

Avrig 35 se afla in negocieri avansate si cu Deichmann, Burger King, KFC, McDonalds, Takko, New Yorker, Sprider, Cache Cache, Pet Center, Tina R, Jysk, Starbucks, Marks and Spencer, Forever 18 si Diverta.

Constructia Colosseum a inceput. Prima faza, 90 mil. euro

Constructia Colosseum a inceput. Prima faza, 90 mil. euroDezvoltatorul Nova Imobilaire, controlat de mai multi oameni de afaceri britanici, a ales compania romaneasca Real Design Trust pentru constructia parcului comercial Colosseum din Chitila, primul retailer care va deschide fiind Leroy Merlin, in vara anului viitor.

“Compania romaneasca de constructii Real Design Trust a fost insarcinata cu constructia parcului de retail Colosseum. Lucrarile au inceput deja, pentru ca unitatea Leroy Merlin sa poata fi gata in luna martie 2011, spre a fi inaugurata pentru public in iulie 2011”, se arata in comunicatul dezvoltatorului Nova Imobiliare.

Prima faza a proiectului Colosseum va cuprinde 58.000 mp de spatii comerciale, investitia fiind estimata la 90 milioane de euro. Principalele ancore, hipermarketul Carrefour si reteaua de magazine de bricolaj Leroy Merlin, urmau sa isi poata primi clientii inaintea Pastelui, insa deschiderea a fost amanata pentru vara anului viitor.

90 mil. euro pentru Electroputere Parc Craiova

90 mil. euro pentru Electroputere Parc CraiovaCompania K&S Developments, controlata de belgienii Kris Henri Remi Carton si Steven Van Den Bossche, actionari ai grupului BelRom, va inaugura centrul comercial Electroputere Parc Craiova in luna noiembrie 2011, investitia fiind estimata la 90 milioane de euro.

„Vom deschide Electroputere Parc Craiova in luna noiembrie 2011. In prezent, gradul de ocupare a proiectului se ridica la circa 68%, insa purtam discutii si cu alti retaileri”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Adrian Tulhina, office project manager al Electroputere Parc Craiova.

Proiectul Electroputere Parc reprezinta o investitie de aproximativ 90 milioane de euro, va avea o suprafata construita de 6,3 hectare iar printre chiriasii se numara Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Kiabi si Norauto, agentul exclusiv de inchiriere fiind consultantul imobiliar DTZ Echinox. In total, vor fi create circa 1.500 de locuri de munca.

„Suntem in negocieri avansate cu retaileri de fashion precum C&A, H&M, Inditex, Deichman, Takko si Orsay” a declarat Razvan Sin, directorul departamentului de retail al DTZ Echinox,

Operatorul francez de hipermarketuri Auchan a anuntat ca a cumparat 12 hectare din terenul detinut de Electroputere S.A Craiova, urmand sa inaugureze hipermarketul in semestrul al doilea din 2011.

„Prin aceasta tranzactie, Electroputere S.A.are in vedere achitarea datoriilor fiscale istorice datand din perioada anterioara privatizarii. Vanzarea celor 12 hectare din totalul de 62 de hectare existente in platforma Electroputere nu afecteaza activitatea industriala a companiei, fiind parte a procesului de consolidare si restructurare initiat in urma cu doi ani”, a explicat Adrian Gabriel Dumitriu, director general Electroputere S.A.

Cora investeste 100 mil. euro intr-un mall in Constanta

Cora investeste 100 mil. euro intr-un mall in ConstantaRetailerul francez Cora, care opereaza pe plan local cinci hipermarketuri, a demarat lucrarile la un nou centru comercial in Constanta, investitie care se cifreaza la 100 milioane de euro.

Potrivit oficialilor Cora, centrul comercial va fi cel mai mare din Constanta si se va intinde pe o suprafata de 150.000 de metri patrati. Proiectul va fi deschis in primul semestru al anului 2012, iar consultantul imobiliar CB Richard Ellis se va ocupa de inchirierea spatiilor.

Intregul complex, cu subsol, parter si doua etaje, va cuprinde un hipermarket cora de 9.000 metri patrati, galerii comerciale de peste 25.000 metri patrati, cinematografe pe o suprafata de 3.000 metri patrati, food court de 3.600 metri patrati si 1.500 locuri de parcare, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

"In prezent, in Constanta, suprafata de spatiu de retail modern disponibila este de 318 mp / cap de locuitor, ceea ce este sub media altor orase importante din Romania, precum Cluj Napoca si Bucuresti. O data deschise noi proiecte de retail suprafata comerciala va fi in continuare sub media altor orase din zona Europei de Est, precum Varsovia sau Praga", a explicat, pentru Wall-Street.ro, Luiza Moraru, sefa departamentului de retail al consultantului imobiliar CBRE Romania.






Centerra aloca 110 mil. euro pentru un centru comercial din Brasov

Centerra aloca 110 mil. euro pentru un centru comercial din BrasovDezvoltatorul Centerra Capital Partners a anuntat ca incepe constructia primei faze a centrului comercial Coresi Shopping City, amplasat pe platforma fostei uzine Tractorul Brasov. Proiectul va fi dezvoltat in doua faze si va necesita o investitie de 110 milioane de euro, suma pe care reprezentantii companiei spus ca o pot acoperi din surse proprii.

Primul chirias al proiectului este hipermarketul Auchan, care va investi 20 milioane de euro intr-un magazin cu o suprafata de vanzare de 10.500 mp.

Prima faza a Coresi Shopping City va avea o suprafata inchiriabila de aproximativ 45.000 mp si va fi finalizata in trimestrul al treilea din 2011, investitia fiind estimata la 44 milioane de euro. Pe langa Auchan, aceasta faza va gazdui o galerie comerciala, un centru de bricolaj, un magazin de mobila si unul de articole sportive.

A doua faza a parcului comercial va avea o suprafata inchiriabila de 40.000 mp si va include 150 magazine, cafenele, restaurante si un cinematograf multiplex cu ecrane 3D digitale, investitia fiind estimata la 66 milioane de euro.

Belgienii incep un complex de birouri de 150 mil. euro

Belgienii incep un complex de birouri de 150 mil. euroDezvoltatorul belgian Atenor Group a lansat proiectul de birouri Hermes Business Campus, amplasat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, din nordul Bucurestiului, zona in care peste 20% din spatiile de birouri stau goale. Chiar si in acest context, seful companiei s-a aratat optimist, argumentand ca intelege situatia actuala a pietei, dar nu este complet stupid ca investeste in aceasta perioada.

Proiectul Hermes Business Campus va fi dezvoltat pe mai multe etape si va absorbi o investitie totala de 150 milioane de euro, insa in prima faza va fi construita doar o cladire , cu o suprafata de circa 18.225 mp, desfasurata pe opt etaje.

“Avem deja un chirias, desi nu am inceput lucrarile de constructie propriu-zise. Este vorba de un operator de restaurante care a inchiriat un etaj din cladire”, a precizat Stephan Sonneville, CEO al Atenor Group.

Dezvoltatorul belgian a cumparat cei 15.000 mp de teren in urma cu doi ani, la un pret pe care in prezent il considera “dureros de ridicat”, insa este optimist si spera ca in 2012, cand va fi livrata cladirea, chiriile spatiilor de birouri vor fi mai mari, iar rata de neocupare mai mica.

“Stiu ca in Pipera rata de neocupare a spatiilor de birouri este de 20-25% si stiu ca nivelul chiriilor din zona este, in prezent, de 11-14 euro/mp/luna, insa nu sunt complet stupid ca investesc acum. Piata a atins pragul de jos si chiar daca mai sunt cateva luni in care lucrurile vor fi la fel de dificile, in urmatorii doi ani situatia se va schimba treptat”, a explicat seful Atenor Group.

Stephan Sonneville considera ca Bucurestiul ramane un oras luat in calcul de toate companiile multinationale care vor sa se extinda in Europa Centrala si de Est. In acest context, provocarea pe piata spatiilor de birouri ramane constructia de cladiri la fel de ieftine ca cele ale concurentei, insa cu specificatii tehnice mai bune. Un avantaj il reprezinta si locatia proiectului, Sonneville insistand pe apropierea de statia de metrou Pipera.

150 mil. euro pentru un mall in Bucurestii Noi

150 mil. euro pentru un mall in Bucurestii NoiCompaniile CD Capital Partners si Benevo au incheiat in joint venture pentru a dezvolta un centru comercial in zona Bucurestii Noi, in imediata apropiere a statiei de metrou Pajura, investitia in prima faza a proiectului ridicandu-se la 150 milioane de euro, finantarea fiind acordata de Alpha Bank.

Centrul comercial Victoria City Center va fi construit pe un teren de cinci hectare, pe locul fostei fabrici de textile Dacia, si va avea o suprafata inchiriabila de 60.000 mp, cuprinzand 200 de magazine si 1.800 de locuri de parcare. Lucrarile de constructie vor incepe anul viitor, iar mall-ul este planificat spre deschidere in 2013.

Cei mai importanti chiriasii ai Victoria City Center vor fi hipermarketul Cora, cu o suprafata de 10.500 mp si operatorul Cinema City, cu opt sali. In prezent, se poarta discutii si cu retailerii de electrocaice, spor, fashion si operatori de fitness, potrivit consultantului imobiliar The Advisers/Knight Frank, care se ocupa cu inchirierea proiectuli.

“Proiectul a fost inghetat timp de doi ani, insa acum ca situatia economica incepe sa se imbuntatateasca si cererea din partea retailerilor da semne de revenire, am inceput lucrarile de demolare si vom incepe constructia in toamna anului viitor”, a declarat Michael Topolinski, presedinte si CEO al companiei Benevo.