5. Investitiile in portaluri imobiliare

5. Investitiile in portaluri imobiliareDupa ce 2009 a fost anul in care jucatorii din piata imobiliara si-au indreptat privirile catre mediul online, investind timid pe aceasta piata, 2010 a continuat cu investitii tot mai mari, atragand in joc companii puternice, precum BCR, Romtelecom sau Sanoma Magazines.

Portalul imobiliare.ro a organizat in perioada 21-27 iunie primul targ imobiliar virtual de pe piata locala, denumit ImoSfera, care a reunit circa 30 de proiecte rezidentiale, investitia fiind estimata la 15.000 euro. In primele trei zile au fost inregistrate 26.778 de vizite la cele 32 de standuri ale expozantilor.

In luna iulie, Sanoma Digital Romania, o companie subsidiara a Sanoma Magazines International, a cumparat portalul imobiliar MagazinulDeCase.ro, cu afaceri de circa 200.000 euro in 2009. Primele schimbari dupa preluare au fost postarea anunturilor direct de catre proprietari, un nou sistem de taxare a clientilor si introducerea unei sectiuni destinata inchirierii de locuinte.

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, a lansat in luna august portalul realestate.romtelecom.ro pentru a promova inchirierea proprietatilor imobiliare din portofoliu, fiind postate peste 150 de anunturi, care insumeaza peste 100.000 mp de spatii.

In septembrie, Banca Comerciala Romana (BCR), liderul pietei locale, a lansat portalul bcrimobiliare.ro, care se adreseaza agentiilor imobiliare si dezvoltatorilor, valoarea investitiei nefiind facuta publica. Agentiile si dezvoltatorii pot publica gratuit anunturile pe site, dupa ce incheie un protocol cu banca.

Tot in luna septembrie, alt jucator si-a anuntat intrarea pe piata de profil: fostul portal imobiliare24.ro s-a relansat sub numele de titirez.ro. Compania Imobiliare24 Digital Solutions, controlata de doi oameni de afaceri elvetieni, a lansat titirez.ro dupa o investitie initiala de 500.000 de euro, urmand ca in urmatorul an sa mai investeasca in aceasta platforma inca 1 - 1,5 milioane de euro.

Incepand cu luna octombrie, reprezentantii imobiliare.ro au decis limitarea numarului de anunturi publicate si introducerea unor abonamente mai scumpe, diferentiate in functie de necesitatile clientilor. Din acel moment, agentiile au platit diferit, in functie de pachetul de servicii achizitionat, costurile lunare fiind cuprinse intre 15 euro plus TVA si 597 euro plus TVA .

Cea mai recenta investitie a fost anuntata de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, controlata de omul de afaceri Mihnea Serbanescu, care a alocat 15.000 euro pentru proiectarea si promovarea unui portal rezidential

4. Notarii au redus taxele cu 10%

4. Notarii au redus taxele cu 10%Camera Notarilor Publici Bucuresti a anuntat la inceputul lunii septembrie ca reduce taxele pentru tranzactiile imobiliare cu 10% in Capitala si in judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, avand in vedere evolutia pietei din primele sapte luni ale anului.

"Avand in vedere evolutia pietei imobiliare din Romania in primele sapte luni ale anului, ca urmare a influentei recesiunii economice, valorile orientative imobiliare cuprinse in Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare din 2010, pentru municipiul Bucuresti si judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman se reduc cu 10%, incepand cu data de 1 septembrie", se arata intr-un comunicat al Camerei Notarilor Publici Bucuresti.

Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mici cu 30- 40%, ajustarea fiind urmarea scaderii pietei imobiliare in 2009. Ghidul privind valorile orientative a fost elaborat la sfarsitul lui 2009, potrivit prevederilor Codului fiscal, de catre societatile Euro-Expert si Expert Valuation, pentru Camera Notarilor Publici Bucuresti.

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie a imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

3. Extinderea retelelor de agentii imobiliare

3. Extinderea retelelor de agentii imobiliareCompania de consultanta imobilara Coldwell Banker Affiliates of Romania nu a deschis anul trecut nicio sucursala, insa a anuntat ca 2010 va fi un an de extindere agresiva. "Nu am deschis nicio sucursala, insa faptul ca “am tinut lumina aprinsa”, ca am fost aici pentru clientii care si-au cautat o locuinta, fie ea noua sau veche, ne-a ajutat", spunea in luna mai Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, mentionand ca numarul sucursalelor se va dubla in decursul acestui an.

In luna iunie, consultantul a deschis o noua sucursala imobiliara in Bucuresti, Coldwell Banker Batiste, amplasata in apropiere de hotelul Intercontinental, in urma unei investitii de circa 60.000 euro. Aceasta era cea de-a saptea sucursala a companiei in Bucuresti si cea de-a zecea in tara, fiind primul Concept Store imobiliar de pe piata locala.

Doua luni mai tarziu, compania a inaugurat o noua sucursala, in orasul Arad, investitia fiind estimata la 120.000 euro. Sucursala Coldwell Banker din Arad, a treisprezecea din tara, este amplasata in imediata apropiere a centrului comercial Atrium Center, pe Calea Aurel Vlaicu si are o suprafata de circa 100 mp.

La inceputul anului, Century 21 Romania, companie care detine pe plan local master franciza retelei Century 21 Real Estate LLC din Statele Unite, si-a extins reteaua de agentii din Bucuresti, prin lansarea Century 21 Manopoly International, care a platit o taxa 5.000 euro, pentru a avea licenta timp de doi ani. In luna noiembrie, Century 21 a aanuntat ca se va extinde in zona Pantelimon printr-o noua sucursala, investitia fiind estimata la 25.000 euro.

Century 21 Romania numara patru agentii imobiliare detinute si operate in mod independent, avand o echipa de 45 de agenti, la care se adauga noua sucursala din Pantelimon, precum si urmatoarea pe lista lansarilor, amplasata in cartierul Titan.

2. Intrarea in faliment a dezvoltatorilor

2. Intrarea in faliment a dezvoltatorilorCompania Cefin Real Estate Alpha, dezvoltatorul proiectului Cortina Residence din zona Baneasa, a intrat in insolventa in luna februarie, iar in luna mai a anuntat intrarea in faliment. Proiectul Cortina Residence este amplasat pe strada Horia Macelariu, in apropiere de Podul Baneasa si cuprinde 271 de apartamente, fiind construit pe o suprafata de 35.000 mp. Actionarul majoritar in cadrul proiectului era fondul de investitii Heitman, care detinea 75% din ansamblul rezidential.

La inceputul acestei luni, Tribunalul Bucuresti a respins planul de reorganizare a firmei Copper Beech Capital, astfel ca dezvoltatorul proiectului rezidential Blue Tower din cartierul Colentina din Bucuresti a intrat in faliment. Copper Beech Capital se afla de peste un an in insolventa, dupa ce Tribunalul Bucuresti a aprobat solicitarea firmei, dezvoltatorul primului proiect imobiliar din Romania al grupului britanic Copper Beech. Proiectul Blue Tower trebuia finalizat in luna septembrie a anului trecut si cuprinde un bloc de 16 etaje, cu 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltarii proiectului, investitie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum si printr-un credit in valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.

"Au inceput sa apara falimentele si cred ca anul viitor, cel putin in ceea ce priveste centrele comerciale, vom asista si alte cazuri intrucat sunt chiriasi care nu mai pot sustine chiriile existente, nici macar chiriile minime. Si pentru proiectele rezidentiale cred ca vom asista la mai multe falimente, insa protectia oferita debitorilor de legea insolventei merita analizata si luata in considerare", spunea recent, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, lin Buftea, coordonatorul practicii de real estate in cadrul casei de avocatura DLA Piper.

1. Lansarea programului Prima Casa 2

1. Lansarea programului Prima Casa 2Programul guvernamental Prima Casa 2 fost lansat in primavara, avand usoare modificari fata de prima varianta. Astfel, Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) percepe un comision de acordare a garantiei mai ridicat in cazul variantei din 2010 a programului Prima Casa, mai exact de 0,49%, in usoara crestere fata de 0,37% cat era initial.

Executivul a aprobat un plafon de garantii pentru programul Prima Casa de 700 milioane euro in 2010 si a majorat valoarea garantiei pentru locuintele noi la 70.000 euro. In cazul persoanelor care se asociaza in vederea construirii de locuinte, garantia este de 75.000 euro.

In ceea ce priveste reactia insitutiilor de credit, bancile s-au inghesuit si la varianta Prima Casa 2, solicitand cu 50% mai multe garantii decat plafonul maxim anuntat de statul roman. FNGCIMM a primit oferte pentru Prima Casa 2 de la 21 de banci si a alocat fiecarei institutii un anumit plafon. BCR si BRD au primit cel mai mare plafon de garantii pentru a acorda credite prin programul Prima Casa 2, mai exact 215,6 milioane euro, respectiv 161,73 milioane euro.

In luna octombrie, BCR a anuntat ca discuta cu Guvernul despre un program Prima Casa 3 si a propus totodata ca garantiile date de stat in schemele Prima Casa sa fie de 50% din valoarea creditului, potrivit directorului general al bancii, Dominic Bruynseels.