10. Milano

10. MilanoCentrul de afaceri al orasului Milano se afla pe locul al zecelea in topul celor mai scumpe piete de birouri din lume, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, denumit Piata de birouri din intreaga lume 2011.

Companiile care aleg sa aiba biroul in Milano platesc o chirie anuala de 729 euro/mp. Anul trecut, chiriile pentru birouri au crescut cu 10%, ca urmare a sentimentului pozitiv care a dominat piata imobiliara din Italia.

Continua sa navighezi in acest slide pentru a afla ce orase se afla pe celelalte pozitii.

9. Zurich

9. ZurichPe locul al noulea in topul celor mai scumpe piete de birouri la nivel global se afla orasul elventian Zurich. Pentru un metru patrat, chiria oscileaza in jurul valorii de 786 euro/an, potrivit raportului mentionat.

Pe parcursul anului trecut, chiriile spatiilor de birouri din Zurich au ramas stabile. In acest an insa, oferta de spatii este de asteptat sa creasca, in contextul in care mai multe cladiri vor fi livrate.

8. Paris

8. ParisLa fel ca si anul trecut, Paris a ramas in 2011 pe locul al optulea in topul celor mai scumpe piete de birouri din lume, conform consultantului imobiliar Cushman & Wakefield.

Companiile platesc in centrul de afaceri al Parisului o chirie anuala de 835 euro/mp. Odata cu cererea, chiriile au crescut anul trecut cu circa 9%.

7. Moscova

7. MoscovaPe aceeasi pozitie ca si anul trecut s-a mentinut si Moscova, care ocupa locul al saptelea in topul celor mai scumpe piete de birouri.

Chiria medie pentru birourile din Moscova este in prezent de circa 868 euro/mp/an.

Anul trecut, chiriile pentru cladirile de clasa A au crescut cu circa 6%, iar daca ritmul de inchiriere va continua sa se mentina, chiriile ar putea creste in continuare, spun consultantii Cushman & Wakefield.

6. Mumbai

6. MumbaiPe locul al saselea, in coborare cu o pozitie fata de anul 2010, se afla orasul Mumbai, cunoscut ca fiind capitala comerciala a Indiei.

Chiria medie platita de companii pe an este de 916 euro/mp, potrivit Cushman & Wakefield.

“Dupa ce a avut cele mai mari scaderi ale chiriilor pentru cladiri de birouri in 2009, Asia are in prezent o revenire puternica, cu o crestere a chiriilor de aproximativ 51%”, se arata in raportul consultantului imobiliar.

5. New York

5. New YorkPe locul cinci, in urcare cu o pozitie fata de anul 2010, se afla orasul New York, cu o chirie medie pentru spatiile de birouri de 920 euro/mp/an.

Chiriile platite de companii in New York au crescut cu 10% anul trecut, potrivit raportului mentionat.

“SUA, in general, au inregistrat o usoara scadere anuala de 2%, cu o cerere destul de scazuta din partea chiriasilor in majoritatea oraselor. In orice caz, chiriile in zonele cele mai bune din New York au crescut cu 10%, deoarece orasul a iesit din recesiune mai rapid decat restul tarii”, explica cei de la Cushman & Wakefield.

4. Rio de Janeiro

4. Rio de JaneiroO noua intrare in top 10 cele mai scumpe piete de birouri din lume este orasul brazilian Rio de Janeiro, care se afla in acest an pe pozitia a patra, dupa ce in 2010 s-a clasat pe locul 13.

Chiria anuala platita de companiile care inchiriaza birouri in Rio de Janeiro ajunge la 965 euro/mp, potrivit raportului Cushman & Wakefield. Anul trecut, chiriile spatiilor de birouri din acest oras au crescut cu 47%, tot un trend ascendent fiind asteptat si in acest an, ca urmare a cererii tot mai mari.

“America de Sud a avut cea mai buna performanta din regiune anul trecut, cu o crestere de aproximativ 12% in contrast cu America de Nord unde, in cel mai bun caz, chiriile pentru spatiile de birouri s-au pastrat stabile. Brazilia a inregistrat o crestere a chiriilor de peste 25% si a devenit una din cele trei cele mai scumpe locatii din cele doua Americi: Rio de Janeiro, cu o crestere anuala ale chiriilor de 47% si San Paolo, care a inregistrat o crestere de 4%”, se arata in raportul citat.

3. Tokio

3. TokioCapitala Japoniei a pierdut in acest an titlul de cea mai scumpa piata de birouri din lume, coborand pe locul al treilea. Chiar si in acest context, chiriile platite de companii pe an sar de 1.000 de euro, osciland in jurul valorii de 1.334 euro/mp.

“In contrast cu tendintele din regiune, chiriile din Tokio au scazut cu 11%. Cu toate acestea Tokio a ramas in top 3 cele mai scumpe locatii din lume. Aici este o piata a chiriasilor, cu o rata de neocupare in crestere si cu o scadere a chiriilor”, sustin cei de la Cushman & Wakefield.

2. Londra

2. LondraLa fel ca si anul trecut, Londra a ramas in 2011 pe locul al doilea in topul celor mai scumpe piete de birouri din lume.

Chiriile spatiilor de birouri din zona West End ajung in prezent la 1.872 euro/mp/an, in crestere cu 27% fata de anul trecut.

“In Europa situatia a ramas in general stabila cu o crestere usoara a chiriilor de 1%, desi au fost cateva locatii cu o crestere importanta a chiriilor. Printre aceste locatii se numara si Londra, unde s-a inregistrat o crestere de 25% in zona City si o crestere de 27% in zona West Est”, afirma consultantii imobiliari.

1. Hong Kong

1. Hong KongTitlul de cea mai scumpa piata de birouri ii revine in acest an orasului chinezesc Hong Kong, care a urcat doua pozitii fata de anul trecut.

In prezent, chiriile spatiilor de birouri din Hong Kong ajung la 1.931 euro/mp/an, potrivit raportului Cushman & Wakefield.

“Chiriile din Hong Kong au crescut cu 51% in 2010, datorita cererii puternice cuplat cu o crestere a numarului corporatiilor care se extind si datorita cresterii numarului de noi companii, pe un fond limitat de spatii de birouri de clasa A. In Beijing a fost o situatie asemanatoare, cresterea chiriilor avand loc datorita scaderii ratei de neocupare, care a fost in 2010 cea mai mica din ultimii 10 ani”, se mai arata in raportul citat.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 230 de birouri in 60 de tari, inclusiv Romania si are peste 13.000 de angajati.