Regele Cresus

Regele CresusUltimul conducator al Lidiei, regat antic de pe teritoriul Asiei Mici (partea asiatica a Turciei de astazi), este cel care a batut primele monede in secolul al saselea inainte de Hristos, el devenind astfel creatorul elementului care da viata unui business: lichiditatea.

Mai mult decat atat, stilul sau de viata opulent i-a facut pe antreprenorii din lumea intreaga sa isi doreasca o viata asemanatoare acestuia, de unde si expresia "la fel de bogat precum Cresus".

Sursa foto: Websters Online Dictionary

Benjamin Franklin

Benjamin FranklinFranklin a fost primul antreprenor real american pentru ca, spre deosebire de alti parinti fondatori ai SUA (Founding Fathers), precum fostul presedinte deontolog George Washington, sau cultul Thomas Jefferson, ale caror calitati sunt considerate astazi de unii ca fiind anacronice, Franklin a fost un model pe care multi l-ar urma si astazi.

El a inventat ochelarii bifocali si paratrasnetul, a fost filosof, tipograf, dar si un foarte bun om de afaceri care se pricepea de minune sa isi vanda creatiile.

Sursa foto:
Wikipedia

Thomas Edison

Thomas EdisonCe se mai poate spune nou despre omul care a descoperit peste 1.300 de lucruri si fenomene printre care becul electric, fonograful (inregistrarea mecanica a sunetului) si kinetoscopul (aparatul care reda imagini in miscare din lumea reala si care sta la baza filmului)?

Ca si-a explotat foarte bine inventiile si ca a fost un spirit antreprenorial inca din tinerete cand vindea flori pe care le crestea in gradina casei sau cand distribuia ziare in tren.

Sursa foto: Wikipedia

Henry Ford

Henry FordA schimbat fundamentul stilul de viata al oamenilor prin crearea automobilului si a unei intregi industrii in jurul acestuia.

Linia de asamblare pe care a realiza-o a fost o adevarata revolutie industriala deaprece preturile la care se vindea celebrul Model T erau la un nivel pe care si-l puteau permite si americanii cu salarii medii, nu doar familiile instarite.

Pentru a obtine capital pentru fondarea companiei, Ford a lucrat ca inginer la Edison Illuminating Company in Detroit.

Sursa foto:
Wikipedia

Steve Jobs & Steve Wozniak

Steve Jobs & Steve WozniakCei doi fondatori ai Apple Computer nu a fost primii antreprenori din Silicon Valley care au lansat intr-un garaj un business ce a ajuns ulterior la venituri de un miliard de dolari: William Hewlett si David Packard au facut acest lucru inaintea lor prin compania Hewlett -Packard (HP).

Dar sistemul de operare creat de Wozniak si cunostintele de marketing ale lui Jobs (reclama "1984" pentru a marca lansarea computerului Macintosh este considerata o capodopera) au creat un adevarat fenomen, ei democratizand utlizarea calculatorului prin realizarea unui produs care a devenit foarte iubit pana si de cei care urasc tehnologia.

De altfel, Steve Jobs este considerat unul dintre cei mai vizionari antreprenori, dupa schimbarea industriei de computere, el facand acelasi lucru in muzica prin dispozitivul iPod si in telefonie mobila prin popularul iPhone. Ultima inventie, tableta iPad lansata anul trecut, a devenit de asemenea printre cele mai bine vandute produse din istoria tehnologiei.

In fotografie: Steve Jobs (stanga) si Steve Wozniak (dreapta)
Sursa foto: www.silvermac.com