#1

#11.) Plecati de la ce puteti vinde, nu de la ce puteti produce.

Florentin Banu, cunoscut pana de curand ca “domnul Joe”, este proprietarul mai multor proiecte de afaceri si exit-uri memorabile.

Nascut in 1994 cu o investitie de 50.000 de euro, Joe a devenit un brand, aducand anual profituri de 1,5 milioane de euro si fiind achizitionata in anul 2000 de catre Nestle Romania.

In 2001, Florentin Banu a infiintat reteaua de supermarketuri Artima, afacere inceputa cu 2 milioane de euro si vanduta in 2005 fondului de investitii Enterprise Investors, pentru 17 milioane de euro. Ulterior, afacerea a fost preluata de Careffour contra sumei de 55 milioane de euro.

Citeste si alte articole publicate astazi in suplimentul Wall-Street Start-Up:

Poveste de antreprenor in serie: Cum mai merge afacerea din turism a fondatorului Dasimpex

Propriul business cu francize la varsta de 23 de ani

#2

#22) Cresteti organic, nu de la zero lei la un milion de euro, pentru ca s-ar putea sa picati.


#3

#33) Incepeti incet. Sunteti tineri si aveti tot timpul sa cresteti. Daca nu faceti asa, veti face greseli. Bineinteles ca daca faceti greseli, invatati, dar invatati cum se face business! Pentru ca pierdeti bani.

Descriere foto: Conferinta de presa cu ocazia achizitionarea lantului de supermarketuri "Artima" de catre Enterprise Investors; In imagine: Florentin Banu (stg), fondator Artima si Dawid Walendowski (dr), vice-presedinte Enterprise Investors.

10 sfaturi utile pentru viitorii antreprenori

#4

#44) Aveti nevoie de o cultura generala economica, sa aveti o viziune mai larga, pentru ca asta este diferenta dintre un antreprenor si un angajat. Antreprenorul are totul in responsabilitate, pe cand angajatul are fisa de post.

Vrei sa ai angajati? Trebuie sa ai habar despre piata muncii. Vrei sa ai furnizori? Trebuie sa stii despre furnizorii care iti dau materia prima. Vrei sa ai clienti? Trebuie sa stii despre piata. Vrei sa ai un sistem IT? Trebuie sa ai habar de IT, daca vrei un credit, trebuie sa stii despre banci, trebuie sa stii despre fisc, sa stii despre transport si logistica, daca vrei sa produci trebuie sa ai habar de productie.

#5

#55) Trebuie sa va intrebati: sunt in stare? Pentru ca la primul control va treziti ca aveti nu stiu cate datorii la stat cu nu stiu cate arierate si penalizari.

Si spuneti: "Da, dar nu am stiut". Ei, daca nu stii, stai acasa si nu fi antreprenor.


#6

#66) Cand incepi o afacere trebuie sa-ti pui cat mai multe intrebari. Dar asta stiu, dar la asta m-am gandit? Cand sunt intrebari legate de afacerea voastra la care nu puteti raspunde aveti o problema. Puneti totul sub semnul intrebarii.

#7

#77) Exista plan de afaceri doar worst case scenario (luand in calcul cel mai rau scenariu). Plecati de la ipoteza: "Ce se intampla daca pierd tot?". Cel mai rau este sa ma inchida. Iar raspunsul la aceasta intrebare sa fie "Supravietuiesc", dar nu spuneti „Supravietuiesc eu cumva”, „Lasa ca ma descurc eu cumva”.

Atentie ca zeci de mii de euro se consuma foarte repede si nu-i faci din salarii. Si aici intervine din nou calitatea antreprenorului. Imi risc casa sau nu? Am atata sange sau nu am? Si nu incepeti ca a venit criza si am avut ghinion. Astea sunt viori. Citeste ziarul, vezi ca e criza in America si iti dai seama ca o sa vina. Deci trebuie sa prognozezi.

#8

#88) Un manager este atat de bun pe cat prognozeaza si poti prognoza numai daca ai cultura economica si iti cunosti afacerea. Lucrati foarte mult la prognoza si faceti un plan „worst case”.

Pentru ca asa te lovesti tare, te doare, dar dupa esti in convalescenta, dar iti revii si spui ca esti gata si reincepi.

#9

#99) Ca sa fii antreprenor trebuie sa fii in stare, sa muncesti si sa ai noroc. Si sa fiti optimisti, daca sunteti pesimisti, mai bine va angajati.

In prezent,antreprenorul controleaza alaturi de fratele sau, Daniel Banu, grupul Banuinvest din care fac parte Banuconstruct (dezvoltarea si construirea de imobiliare in Timisoara), Banusport (un complex sportiv dezvoltat in Timisoara) si Interpart Production (afacere cu mase plastice si matrite).

#10

#1010) ... dar nu luati in considerare norocul in planul de afaceri pentru ca acesta nu va veni. Va furati caciula, este posibil sa aveti de 10 ori ghinion si dupa aceea sa aveti un noroc care sa acopere tot ghinionul, dar este posibil sa nu aveti noroc niciodata.