Andreea Ionescu, Consult Ware

Andreea Ionescu, Consult WareDupa ce a oferit tinerilor o reteta pentru a pastra un brand puternic in orice vremuri, Andreea Ionescu, specialist in marketing, ne spune care este cel mai important sfat primit inainte de a intra in antreprenoriat.

"Cel de la fostul meu sef din firma americana de management consulting pentru care am lucrat. In esenta, Bill predica sa ai o activitate cu niste oameni care sa iti placa mai degraba decat sa faci un job care iti place intr-un mediu asa-si-asa. Astfel, mi-am deschis a doua linie de business, cea de personal branding, si lucrez cu oameni care imi plac. E mult mai important decat sa lucrezi pentru bani. Esti mai relaxat si mai productiv, mai inspirat si mai fericit. Si s-a mai intamplat ceva: nu am mai alergat eu dupa clienti, ci au venit ei la mine", isi aminteste Ionescu.

Dupa ce a lucrat pe rand pentru companii de top (Connex, retailerul Metro, A&D Pharma) si-a construit propriul business, in consultanta.

Citeste aici care este reteta ei pentru un brand rezistent chiar si in vreme de criza.

Afla din slide-ul urmator ce sfat a primit cunoscutul antreprenor Marius Ghenea.


Marius Ghenea, FiT Distribution

Marius Ghenea, FiT Distribution"Am primit multe sfaturi pe care le consider importante si care m-au ajutat sa iau decizii corecte in momente majore, de fapt si acum primesc cu multa bucurie orice sfat care imi este dat cu sinceritate. Insa este greu de spus care a fost cel mai important, dar probabil m-as gandi la momentul in care am decis sa devin antreprenor", arata Ghenea.

Acesta isi aminteste ca era angajat ca inginer intr-o companie de stat si ca un fost coleg de facultate i-a spus ca, daca nu ii mai place ceea ce face si daca nu vede oportunitati de cariera pentru sine, cel mai bine este sa renunte si sa inceapa altceva, sa schimbe directia din punct de vedere profesional.

Ghenea rememoreaza acest sfat, primit prin 1993, deoarece l-a ajutat sa isi asume riscul de a demisiona din postul respectiv si de a incepe o activitate antreprenoriala.

"Chiar daca ar fi fost un esec, la acea varsta, cu siguranta as fi avut resursele sa o iau din nou de la inceput. Deci, privind in retrospectiva, a fost in mod clar un sfat foarte bun."

Catalin Mahu, La Mama

Catalin Mahu, La MamaCatalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama si al cafenelelor Cafepedia, considera ca sfatul cel mai important pe care l-a primit nu are neaparat legatura cu ce business-ul sau.

"L-am primit de la mama mea. Imi spunea sa ma mai linistesc si eu din cand in cand si sa am mai multa grija de mine."

Dupa cum explica Mahu, sfatul pe care l-a primit, desi este cel mai important, nu are legatura neaparat cu afacerea in sine sau cu ideea de a face afaceri.

"Nu am primt sfaturi importante care sa ma ajute in afaceri... Sau macar sfaturi care sa fie puncte de cotitura... Nu stiu daca a fost sau nu un castig. Cred ca cei care vor sa faca o afacere nu ar trebui sa stea sa asculte sfaturi, sa intocmeasca planuri de afaceri. Cred ca ar trebui sa o faca pur si simplu. Nu cred in cei care vand afaceri la cheie. Franciza este altceva, ea presupune implicare si devotament din partea celui care intra intr-un asemenea business", adauga antreprenorul.

Alexandru Circei, Copimaj

Alexandru Circei, CopimajIn cadrul conferintei Arka Nuova in 2008, Vlad Stan a evidentiat foarte bine ce a spus si Confucius “Daca faci din munca ta o pasiune, nu vei simti ca muncesti niciodata”.

Aceasta idee i-a ramas intiparita in minte lui Alexandru Circei, CEO Copimaj, care detine magazinul online de produse electro IT liveMag.ro.

"Multe din lucruri au fost deja scrise, spuse. Ideea este ca trebuie sa inveti continuu din ce au facut altii. Iar pentru asta este nevoie de multa munca; totusi, atata timp cat munca e pasiunea ta, nu vei simti niciodata ca muncesti", afirma el.

Cuvintele transmise de Vlad Stan si-au pus amprenta asupra tanarului antreprenor si l-au ambtionat in business-ul sau. De curand, el a lansat Live2c, o platforma de comert online care ofera utilizatorilor toate facilitatile pentru crearea unui magazin online si care beneficiaza de o infrastructura tehnica, dar si de suport permanent gratuit 24 de ore din 24, cu personal dedicat.

"De asemenea ma inspira si citatele unor oameni celebri, precum Albert Einstein sau Napoleon Hill, precum Geniu este 1% si restul de 99% este munca sau Mintea nu are nicio granita, doar granitele pe care ti le impui singur", conchide Circei.