Enoteca Uno, Sofia, Bulgaria

Enoteca Uno, Sofia, BulgariaLocalizata in centrul Sofiei, Enoteca Uno este gazduita de o vila burgheza cu gradina, in timp ce meniul este preponderent mediteraneean.

Colectia de vinuri oferita de bulgari este una impresionanta, cu mai bine de 230 de varietati diferite in meniu. Majoritatea acestor vinuri nu sunt disponibile pentru achizitionare in vinoteci sau la podgorii, multe dintre ele fiind editii limitate. Tarile de provenienta sunt si ele variate, de la Italia, Franta sau Germania, la Noua Zeelanda, sau America de Sud. Nici vinurile locale nu lipsesc din oferta bulgarilor.

Desi nu este un restaurant cu specific pescaresc, meniul contine multe retete pe baza de peste, adus de trei ori pe saptamana de la Salonic, din Grecia.

Sursa foto: www.uno-sofia.com

La Degustation Boheme Bourgeoise, Praga, Rep. Ceha

La Degustation Boheme Bourgeoise, Praga, Rep. CehaMeniul acestui restaurant este unul aparte, cu retete traditionale cehesti de la sfarsitul secolului 19, preparate atent dupa indicatiile personalitatii locale in materie, Marie B. Svobodová.

Materiile prime folosite in meniul de la Degustation Boheme sunt majoritatea ingrediente provenind de la fermele organice din Cehia si de la micii producatori de la tara.

Proprietarii restaurantului din inima capitalei sunt, la randul lor bucatari sefi si pasiunea lor comuna pentru gatit sta la baza succesului pe care il au in randul localnicilor, turistilor si mai ales criticilor.

Sursa foto: www.ladegustation.cz

Valsabbion, Pula, Croatia

Valsabbion, Pula, CroatiaRestaurantul croat face parte dintr-un complex, alaturi de hotelul de lux cu numai zece camere si spa-ul acestuia.

Meniul este mediteraneean, cu accente de bucatarie moleculara, atent alese in laboratorul de experimente al localului.

Majoritatea criticilor recomanda meniul de degustare, unde oaspetii sunt serviti 12 portii mici din cele mai bune retete ale restaurantului, alaturi de painea de casa, proaspat scoasa de pe vatra. Acestea pot fi acompaniate de oricare din vinurile de colectie din crama Valsabbion-ului.

Sursa foto: www.valsabbion.hr

La Rotisserie , Varsovia, Polonia

La Rotisserie , Varsovia, PoloniaRestaurantul este unul intim, localizat in cadrul boutique-hotelului Mamaison Hotel Le Regina, iar bucatarul sef Paweł Oszczyk este o adevarata vedeta in lumea pasionatilor de haute cuisine.

Oferta este variata, iar vizitatorii pot opta pentru meniuri business la pranz si meniuri gourmet la cina, alaturi de atent selectionata colectie de vinuri.

Sursa foto: www.gastronauci.pl

Chateau Visz, lacul Balaton, Ungaria

Chateau Visz, lacul Balaton, UngariaSituat intr-un vechi castel din apropierea lacului Balaton, Chateau Visz este un superb complex format din hotel, restaurant de lux si parc.

In acesta din urma, vizitatorii pot opta pentru o incursiune in lumea ierburilor aromatice, la “Masa Bucatarului” Erik Schröter. Aici, ei vor fi serviti peste 60 de feluri de flori si ierburi aromatice si vor fi invatati care este diferenta dintre menta iute si cea cu aroma de lamaita sau de ce sunt atat de gustoase unele flori.

Sursa foto: www.chaine.hu

Heritage, Bucuresti, Romania

Heritage, Bucuresti, RomaniaHeritage, cunoscut ca fiind restaurantul bancherilor, s-a redeschis in luna aprilie a acestui an, dupa o investitie de 500.000 de euro, care a fost directionata catre schimbarea decorului si reimpartirea incaperilor din vila.

Heritage a fost deschis initial in toamna lui 2007, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro si a fost inchis de doua ori, ultima data in luna mai 2010. Noua redeschidere a implicat o investitie de 500.000 de euro, bani care au fost folositi pentru schimbarea decorului si reimpartirea incaperilor din vila amplasata in apropiere de Piata Romana.

Pentru anul in curs, Ana Patriciu , fiica miliardarului Dinu Patriciu si reprezentanta actionarilor majoritari Heritage, estimeaza ca traficul restaurantului va ajunge la 40-50 de persoane pe zi.

Zaplet, Belgrad, Serbia

Zaplet, Belgrad, SerbiaSituat in districtul Vracar din Belgrad, Zaplet ofera atat specialitati sarbesti, cat si feluri din bucataria internationala, sau chiar specialitati asiatice.

Toate ghidurile mentioneaza faptul ca restaurantul este mereu plin si ca rezervarea din timp a unei mese este obligatorie.

Pe langa cele 15 feluri diferite de desert, Zaplet pune la dispozitia clientilor sai si o colectie impresionanta de vinuri, alaturi de supele, salatele, pastele si preparatele din peste sau fructe de mare.

Sursa foto: www.belgradeeye.com

Camouflage, Bratislava, Slovacia

Camouflage, Bratislava, SlovaciaUnul dintre cele mai puternic mediatizate restaurante din lista, Camouflage este genul de restaurant care se implica in diverse proiecte culturale si educationale, de la scoli de degustare a vinului, pana la colaborari cu muzee din tara si strainatate.

Echipa formata din circa 60 de bucatari, ospatari si somelieri, alaturi de chef-ul Jaroslav ídek pun la dispozitia clientilor un meniu variat, toate intr-o ambianta potrivita fostului palat Erdödy.

Sursa foto: www.camouflage.sk

Pri Lojzetu, Castel Zemono, Vipava, Slovenia

Pri Lojzetu, Castel Zemono, Vipava, SloveniaUn alt restaurant situat intr-un castel, Pri Lojzetu este un amestec de vechi si nou.

Mentionat prima oara in 1897, ca han pentru calatorii ce avea drum prin Vipava, restaurantul a ajuns, datorita chef-ului Toma Kavčič sa imbine felurile traditionale si locale cu bucataria moleculara si internationala.

De la retete transmise de la mama sa, la experimente spectaculoase cu culori, gust si textura, meniul oferit de Kavcic satisface atat pe drumetii infometati, cat si pe cei mai aspri critici.

Selectia de vinuri are la baza soiuri locale, dintre care amintim Vipavska dolina, Goriška Brda si Karst.

Sursa foto: www. prilojzetu.com

Mzedechanga, Istanbul, Turcia

Situat in luxurianta gradina a muzeului Sakip Sabanci, de pe malul Bosforului, restaurantul ofera un meniu bazat pe feluri traditionale si mediteraneene.

Redecorarea si adaugarea unei incaperi din sticla in ultimii ani a sporit aerul retro dorit de proprietarii localului, care pot primi acum pana la 80 de oaspeti in interior si, in functie de vreme, inca 120 pe terasa cu vedere la rau.

Sursa foto: www.changa-istanbul.com