Destinatia preferata

Destinatia preferataStatiunea Honfleur din Franta. Cred ca am fost deja de trei, patru ori acolo pentru ca imi place foarte mult Normandia.

Este un orasel cu in jur de 8.000 de locuitori, intr-o zona usor salbatica, dar care in acelasi timp iti ofera foarte multe optiuni de a-ti petrece vacanta. Poti sa stai pe plaja si sa citesti sau sa faci excursii pentru ca aproape tot este la 20-30 de kilometri. Este la doar doua ore de Paris si la cateva minute de Deauville si Trouville.

Poti asculta muzica live, merge la concerte de jazz, poti vizita muzeele impresionistilor sau locurile in care au stat acestia. Este aprope de Giverny, locul unde a stat Claude Monet, aproape de Rouen (n.red. capitala istorica a Normandiei).

2. Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in acest loc.

Mancarea este foarte buna, este unul dintre locurile in care am mancat cel mai bine din toata lumea.

In al doilea rand, este un orasel ascuns si ai senzatia ca locul este o casa de papusi, cand ajungi este ca si cum ai intra intr-o poveste. Acolo ma simt precum Alice in Tara Minunilor.

Iar aici s-au pus bazele Impresionismului si dupa ce mergi in toata Normandia intelegi de ce a inceput aici Impresionismul. Sunt niste culori aparte si natura este diferita.

Vezi galeria foto de mai jos.

Sursa pentru fotografiile din acest articol: arhiva personala a Arianei Badin si site-ul Oficiului de Turism din Honfleur.

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita aceasta destinatie

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita aceasta destinatieCel mai bine este sa mergi vara pentru ca sunt 25 de grade si vremea este perfecta. Rar am fost intr-o perioada in care sa fie mai mult de 25 de grade.

Pe de alta parte, vara este si putin aglomerat pentru ca este la doua ore de Paris, iar Normandia este cea mai apropiata iesire la mare a parizienilor si mai vin si englezi.

Niciodata nu trebuie sa pleci vinerea sau sambata din Paris pentru ca un drum de doua ore se poate transforma intr-unul de sase. Dar chiar si atunci nu ai senzatia de claustrofobie pe care o ai la noi.

4. Felul de mancare traditional care v-a placut cel mai mult.

Sunt foarte multe restaurante gourmet si toate sunt recomandate sau au stele Michelin. De obicei, se gateste mancare de sezon si fiind o statiune cu iesire la mare, fructele de mare sunt cele mai apreciate mancaruri. La terase, in general, mananci fructe de mare obisnuite pe platouri, iar, la restaurante, intotdeauna le vei manca gatite.

In general, primul lucru pe care il facem cand ajungem acolo este sa mergem la un restaurant sa mancam fructe de mare si sa bem vin alb. Este o traditie.

Sursa foto: Oficiul de turism din Honfleur (Restaurantul Les Deux Ponts)

5. Cea mai placuta amintire din acest loc.

5. Cea mai placuta amintire din acest loc.Cand am fost prima sau a doua oara, am plecat sambata din Paris pentru ca nu stiam ca trebuie sa evitam traficul. Si drumul a fost de 5 ore si jumatate.

Am avut avion din Romania la 7.30-8.00 si in avion s-a intamplat ceva si nu ne-au servit mancarea. Cand am ajuns pe aeroportul din Paris ne-am grabit sa plecam catre Honfleur pentru ca am crezut ca ajungem in doua ore. Dar era foarte aglomerat si pe drum nu aveai unde sa opresti ca sa iti cumperi de mancare. Am ajuns acolo pe la patru dupa-amiaza si, de obicei, restaurantele se inchid pe la 2.30-3.00 in Franta. Si erau inchise si supermarketurile. Imi era foarte foame si patronul unui restaurant m-a vazut, ne-a invitat la masa si ne-a gatit specialitatea lui.

Ce m-a impresionat a fost ca pe langa autostrada era banda de urgenta si nimeni nu a mers pe acea portiune. Si, la un moment dat, cred ca am facut 300 de metri in 40 de minute. Erau foarte calmi si nu claxona nimeni.

6. V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu.

Si maine m-as muta in Franta pentru calitatea vietii si pentru nivelul lor de civilizatie.

Exista si acolo multe minusuri. De exemplu, daca nu le vorbesti limba, in Normandia nu iti raspund in engleza. Se simt chiar jignitii daca nu stii sa spui in franceza macar meniul sau cuvintele de baza. Si uneori sunt ironici. Daca stii franceza, dar nu pronunti bine anumite accente, te corecteaza.

Dar au un alt ritm de viata, desi se munceste la fel de mult ca la noi. Dar cred ca fac fata foarte bine stresului si stiu sa separe munca de viata personala.

Stilul lor de viata este unul mai comunicativ. Sunt foarte multe lucruri pe care le poti face dupa serviciu fara sa te ingrijorezi ca te duci in centrul istoric si nu ai unde sa iti parchezi masina. Oamenii sunt mai binevoitori si mai relaxati, desi ca expat simti o raceala. Dar e acea "joie de vivre". Ei fac din orice o sarbatoare si gasesc mereu un motiv pentru care sa zambeasca.

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari...

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari...Sunt foarte francezi: sunt ospitalieri, se poarta frumos cu tine, dar nu vei deveni prietenul lor. Esti invitatul lor, iti vor oferi ce au mai bun, dar nu va veti scrie sau vizita. Exista o bariera si o raceala.

Dar acolo toata lumea participa la activitatea comunitatii de la bunici si parinti pana la tineri. La ei chiar si batranii sunt foarte activi, toata lumea ia parte la sarbatoarea orasului, totul se face mult mai mult in familie.

8. Recomandari de suveniruri

Branza Camembert si bautura Calvados care sunt specifice zonei. Si o copie dupa o pictura a unui impresionist. Sunt si artisti care fac tablouri cu tenta impresionista si poti cumpara un astfel de tablou daca iti permiti sa cheltuiesti mai mult.

9. Cea mai importanta recomandare pentru acest loc.

9. Cea mai importanta recomandare pentru acest loc.Sa nu isi faca niciun plan. Sa mearga in fiecare zi la Oficiul de Turism si la tabla de informatii pentru ca acolo ti se spune ce se intampla in ziua respectiva.
Sa isi inceapa ziua cu un croissant si o cafea in port, sa ia un ghid cu Normandia si sa decida ce sa faca in ziua respectiva pentru ca totul este atat de aproape astfel incat orice faci, este bine. Este locul in care mereu iti poti face planurile in functie de cum te trezesti dimineata.

10. Care este bugetul de care avem nevoie pentru o petrece o saptamana in acest loc?

Sa inchiriezi pentru o saptamana un apartament de doua camere in centrul Honfleur, care este considerata una dintre cele mai scumpe destinatii, costa intre 500-600 de euro. Apartamentul este gandit pentru patru persoane, ai bucatarie, loc de parcare, ti se face curatenie.

Poti cheltui intre 200 de euro pe saptamana si... sky is the limit. Poti gasi restaurante in care sa mananci de 20-30 de euro sau unele in care sa mananci de 100-150 de euro.

Un buget mediu de 1.000 de euro de persoana este unul obisnuit, in conditiile in care iti iei apartament in centrul orasului, inchiriezi masina din Paris, mergi la cateva restaurante. Insa, daca mergi cu autobuzul sau trenul si mananci la bistro, suma scade simtitor.