Singurul oras din lume care se intinde pe doua continente

Singurul oras din lume care se intinde pe doua continenteDestinatia preferata?

Istanbul – singurul oras din lume care se intinde pe malurile a doua continente, scaldat de apele Marii Marmara, ale Bosforului si ale Cornului de Aur, un megalopolis cu aproximativ 20 milioane locuitori, principalul centru financiar, comercial si cultural al Turciei.

Trei motive pentru care ar trebui sa mergem acolo?


Mi-e greu sa mentionez doar trei motive , as sintetiza in felul urmator: Istanbul-ul detine un tezaur de privelisti magnifice, de la moschei, palate si muzee, la bazaruri si bai turcesti, Bosforul si o bucatarie spectaculos de variata, care poate fi descrisa drept un fusion intre bucataria traditionala otomana si influente din Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Balcani.

Bucatarie spectaculos de variata. Recomandari

Bucatarie spectaculos de variata. RecomandariCea mai buna perioada in care putem vizita?

In perioada mai – iunie sau septembrie – octombrie. Evitati lunile de vara.

Felul de mancare traditional care v-a placut cel mai mult acolo? Cel mai bun restaurant?


O masa tuceasca incepe cu o selectie de aperitive (numite “meze”). Exista sute de feluri diferite de aperitive, deseori insotite de raki, cum ar fi: celebrul humus (piure de naut cu pasta de susan, usturoi, ulei si suc de lamaie), fasole verde cu sos de rosii, salata de vinete afumate, piure de fasole uscata, sos de iaurt cu usturoi, ierburi si mirodenii, miez de anghinare inabusit in ulei de masline si umplut cu legume, branza feta servita cu felii de pepene galben si paine (pide).

Savuroasele produse de patiserie – prajite sau pregatite la cuptor - umplute cu carne tocata, spanac, branza sau verdeata (numite börek) sunt un “must”, precum si traditionalul mantı, galuste mici din aluat umplute cu carne de pui sau miel, servite calde cu iaurt, usturoi, menta uscata, oregano si piper rosu, in unt topit sau in ulei de masline.

Unul dintre cele mai bune si renumite restaurante este GELIK din Atakoy, pregatit sa serveasca pana la 1.200 de persoane. Este usor accesibil, fiind amplasat pe Kennedy Caddesi, soseaua care leaga orasul vechi de aeroport. De asemenea, si restaurantul Ziya Sark Sofrasi din Aksaray nu trebuie ratat, fiind axat pe bucataria traditionala din estul Turciei.

Croazierele pe Bosfor, cea mai placuta amintire

Croazierele pe Bosfor, cea mai placuta amintireCea mai placuta amintire de acolo?

Categoric, croazierele pe Bosfor, admirand minunatele palate, celebrele poduri care leaga Europa de Asia si superbele case otomane aflate pe cele doua maluri.

V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu?

Categoric m-as muta acolo, este un oras superb, cosmopolit, vibrant, cu posibilitati infinite de a-ti petrece timpul liber. La capitolul bile negre as mentiona traficul infernal, zgomot si aglomeratie.


Localnici primitori dar si agasanti, uneori

Localnici primitori dar si agasanti, uneoriCum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari pe care le-ati mai vizitat?

Foarte primitori si dornici sa te ajute. Insa uneori pot fi agasanti, prin felul lor insistent de a te invita sa le vizitezi magazinul sau sa servesti masa in localul lor.

Recomandari de suveniruri

Daca spui “Istanbul”, spui “Marele Bazar”, un labirint de stradute acoperite cu bolte pictate, ce are insiruite pe margini mii de pravalii ale caror marfuri sunt expuse afara, pentru a tenta vizitatorii.

De aici, poti cumpara, printre altele, bijuterii din aur si argint cu pietre pretioase sau semipretioase, articole de pielarie, covoare, tesaturi fine. Salurile din matase, casmir sau pasmina sunt un “must have” in garderoba unei doamne.

Recomandari de vizitat

Recomandari de vizitatCea mai importanta recomandare pentru cei interesati de destinatie?

Nu ma pot limita la o singura recomandare, avand in vedere multiplele posibilitati pe care le ofera orasul: negresit un tur pe Bosfor pana la Anadolu Kavagi, un satuc pescaresc din partea asiatica, unde se pot vizita ruinele castelul Yoros si admira Bosforul si Marea Neagra si un tur al insulei Buyukada, cu faetonul.

Nu ratati o urcare cu telefericul pe colina Pierre Loti pentru a admira panorama asupra Cornului de Aur, un brunch in Malta Pavilion (Malta Kiosku) din parcul Yildiz din cartierul Besiktas sau o plimbare in Ortakoy duminica, pentru a savura cel mai bun kumpir (cartof copt umplut cu diverse amestecuri) din Istanbul.

Trebuie sa admirati privelistea magnifica asupra orasului din cel mai inalt loc din Istanbul, colina Çamlica!

Care este bugetul minim pentru aceasta locatie?

Bugetul minim ar fi 500 – 600 euro (echivalentul a aprox. 1.000 – 1.200 lire turcesti.