Destinatia preferata...

Destinatia preferata...Este foarte greu de ales o destinatie preferata din tot ce am vazut pana acum, pentru ca fiecare loc are farmecul lui aparte, are ceva secret sa iti dezvaluie, iar atunci cand credeai ca nimic nu te mai poate impresiona, mai descoperi ceva, fie o alta cultura, fie alte tablouri peisagistice, care iti mangaie inima si sufletul, lasandu-ti amintiri de neuitat.

As vorbi acum despre una dintre ultimele destinatii vizitate, India… o tara mistica, invaluita in aroma mirodeniilor, un taram colorat si zgomotos, unde vei gasi cate ceva din toate culturile lumii, cu ritualuri si traditii, cu aproape toate limbile si dialectele existente, o tara diversa si pitoreasca, despre care se spune ca este un subcontinent, adica mai mult decat doar o tara... India este o lume intreaga... o lume incredibila.

Este atat de diferita, incat as putea creiona o anumita tipologie a vizitatorului: nu trebuie sa mergi in India daca nu iti doresti cu adevarat sa ajungi acolo, daca nu esti pregatit sufleteste sa o infrunti sau sa o dezmierzi. Iti ofera atat de multe si te copleseste cu o asemenea aviditate, incat o vei iubi sau o vei uri, sau poate amandoua la un loc, te va impinge dincolo de limite, la hotarul dintre agonie si extaz, te vei simti rasfatat si coplet satisfacut, sau dimpotriva, marginalizat si frustrat.

Intr-o tara atat de complexa si de o mare diversitate, cum este India, nu te surprinde atunci cand aici descoperi oameni si locuri care reflecta bogatiile trecutului glorios, cultura si traditiile exotice, pastrate intacte dupa cinci mii de ani de istorie, dar si natura salbatica, monumente arhitecturale impresionante, metropole vibrante, bucatarie provocatoare si misticism in cele mai pure forme.

Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in India

Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in India• Este tara cu cele mai multe si mai frumoase festivaluri din lume, expresie a varietatii si unicitatii culturale nemaintalnite.

• Are o lista impresionanta de situri inscrise pe lista patrimoniului universal UNESCO (28).

• Este unul dintre putinele locuri din lume unde mai poate fi vazut tigrul bengalez in habitatul lui natural, in Parcul National Ranthambore, dar si in Jim Corbet.

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita India


Cel mai bine este de vizitat iarna, intre octombrie si februarie-martie, cand este mai racoare, asta daca nu ajungi in nordul tarii, unde iernile sunt geroase, cu zapezi, iar unele drumuri pot fi inchise. Tot in aceasta perioada se desfasoara foate multe festivaluri, cum ar fi Dussehra, Durga Puja and Diwali.

Intre lunile martie-mai si septembrie-noiembrie este ideal de escaladat Himalaia.

Top 3 must see

Top 3 must seeNu poti ajunge in India fara sa vezi splendidul mausoleu Taj Mahal, care in traducere ar insemna „palatul palatelor” (coroana palatelor mai exact), adica cel mai frumos dintre palatele maharajahilor. O declaratie de dragoste care infioara peste secole prin delicatetea si desavarsirea detaliilor... O opera de arta monumentala care slaveste dragostea unui mare conducator, Shah Jehan, pentru iubita lui regina, Mumtaz, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil. Constructia a durat 22 de ani, cu participarea a 20.000 de mesteri si muncitori care au muncit fara oprire.

Ceea ce confera unicitatea Taj Mahal este pastrarea perfecta a proportiei, feminitatea distincta, modul de realizare a constructiei si ornamentele cu pietre semipretioase. Exteriorul din marmura reflecta nuante roz-aurii la rasaritul soarelui, gri-albastrui la apus, iar in timpul zilei marmura este de un alb ametitor. Iti va fi imposibil sa vizualizezi Taj Mahal in alte imprejurimi decat in gradinile luxuriante din jurul sau, cu elestee si cursuri de apa, care reprezinta Paradisul in conceptia islamica. Atunci cand mogulii au adus acest concept in India, ei l-au ridicat la un rang incomparabil in istorie. Proiectul si realizarea apartin renumitului arhitect Ustad Ahamad Lahori, iar legenda spune ca odata terminata constructia, Shah Jehan i-a taiat mainile acestuia si l-a orbit, pentru ca el sa nu mai fie capabil niciodata sa ridice un monument asemanator.

Pe un prioritar loc doi, trebuie vazut Fortul Amber, fosta resedinta a regalitatii pana la ridicarea orasului Jaipur, un minunat exemplu de arhitectura rajasthani si mogula. Am ajuns aici cu un jeep, iar apoi, urcand spre fort pe un elefant impodobit in matase, condus de un mahout, simti pentru o clipa primirea imperiala pe care Sawai Jai Singh o rezervase oaspetilor sai. Personalitatile importante ale Rajului Britanic adorau sa vina in zona, iar maharajahii organizau in cinstea lor partide de vanatoare si lupte intre elefanti, inclusiv transportul pe spatele elefantilor pana la palatul Amber. Nishan-ka-hathi, purtatorul steagului, conducea procesiunea, iar regele se afla intotdeauna pe cel mai bogat impodobit dintre elefanti. La interiorul fortului se afla numeroase sali regale decorate cu sculpturi din fildes, oglinzi si sticla, completate de picturi murale de o valoare inestimabila, cea mai frumoasa mi s-a parut Sheesh Mahal (Sala Oglinzilor), care ofera lumina a sute de sori, folosind doar o lumanare, datorita miilor de oglinzi mici care impodobesc peretii si tavanul. Trecand dintr-o camera in alta, in aceasta structura grandioasa, cu interioare delicate, simti cum pasesti departe, in istorie si aproape atingi splendoarea unui regat ce nu a fost niciodata cucerit.

Pentru locul al treilea in topul de must see, decizia este mai grea, deoarece inainte sa vezi Fatehpur Sikri, orasul fantomatic si spectacolul coloristic al fantanii muzicale Yagnapurush Kund de la Templul Akshardham, ar trebui vazut complexul Qutub (Qutb) din Old Delhi. Aici se afla cel mai inalt minaret de caramida din lume, Qutub Minar, cu 72,5 m, a carui constructie a inceput in sec al XII-lea, in timpul primului sultanat Delhi, peste locatia unui complex antic ce adapostea 27 de temple jainiste, care au fost distruse cu aceasta ocazie si ale caror pietre si bazoreliefuri au fost utilizate pentru ridicarea moscheei Quwwat-ul-Islam, de langa minaret. Ansamblul Qutub este un exemplu minunat de arhitectura indo-islamica timpurie, fiind inscris in patrimoniul UNESCO, iar in 2006 de exemplu, a inregistrat dublu de vizitatori fata de Taj Mahal. Din vechile temple jainiste a mai ramas doar un stalp de fier de 7m inaltime, care se afla chiar in centrul complexului, despre care traditia spune ca este un semn de noroc daca poti sta cu spatele la el, iar mainile sa ti se impreuneza in jurul lui si sa se atinga. Ce este extrem de interesant legat de acest stalp este compozitia de 98% fier forjat, marturie a priceperii mesterilor fierari ai epocii, care a atras atentia atat a arheologilor cat si a metalurgistilor epocii moderne, pentru ca a rezistat coroziunii desi se afla in aer liber de peste 1600 de ani si a fost construit intr-o epoca in care nu se cunosteau foarte multe despre prelucrarea si extragerea fierului.


Cel mai bun restaurant/local/bar din India

Cel mai bun restaurant/local/bar din IndiaO cina cu adevarat regala intr-o locatie pe masura, poti servi la Suvarna Mahal, somptuosul restaurant de la Taj The Rambagh Palace din Jaipur, fosta resedinta regala, decorat cu lampi de alabastru si candelabre de cristal, pe tavane avand picturi florentine originale. Vesela fina este din portelan chinezesc, iar tacamurile sunt aurite. Apoi poti servi un cognac sau o cafea la Steam Bar, amenajat intr-un fastuos tren de epoca.

6. Felul de mancare traditional care v-a placut cel mai mult.
..

Mi-a placut foarte mult picanta bucatarie indiana si as recomanda orice fel de mancare, insa cu atentie la locatia unde este servit. Trebuie incercat un tandoori murgh makhani, pui la cuptor gatit in unt, servit cu vegetale si biryaani (orez), alaturi de tandoori naan sau roti (specii de paine), iar pentru desert as recomanda gulab jamun, care seamana cu niste gogosi mici in sirop de zahar.


Cea mai placuta amintire din India

Cea mai placuta amintire din IndiaCea mai fascinanta experienta se leaga de calatoriile pe care le-am facut cu masina intrand in contact cu viata rurala a Indiei, aproape ca un salt in trecut. In unele portiuni ale drumurilor, desi sunt doar doua benzi pe sens, vei constata cu stupoare ca incap trei si chiar patru sau cinci vehicule pe un sens de mers, de la camioane si autobuze, la motociclete, biciclete, trasuri si auto-ricse.

Camioanele si autobuzele publice reprezinta mijloacele de transport cele mai interesante, pot spune ca nu am mai vazut asa ceva in alta parte a lumii (nici in Filipine nu erau chiar asa), vopsite in toate culorile si combinatiile pe care ti le imaginezi sau nu, chiar si roz si turcoaz, impodobite cu ghirlande sau decoratiuni de tot felul, dupa gustul soferului care le conduce.

Desi nu par a avea reguli de circulatie, iar indicatoarele sunt ca si inexistente, totusi fiecare isi gaseste locul pe strazile supraaglomerate, in intersectii cei mai mari sau mai tupeisti au intaietate intotdeauna, depasirea pe dunga continua este ceva obisnuit chiar daca urmeaza o curba fara vizibilitate, atat timp cat claxonezi constiincios si mergi cu atentie, iar claxonatul este chiar impus prin lege, fiecare camion sau masina mare avand afisat la spate „Please horn”.

Uneori priveam pe geamul masinii aproape hipnotizata de ce vedeam, ca atunci cand vizionezi un film suprarealist si ma intrebam cu uimire cand ne vom ciocni de altii, la cum treceam milimetric pe langa masini, oameni, ricse, carucioare, insa indemanarea soferilor este extraordinara, in cele aproape 25 de zile cat am stat acolo nu am vazut nici un accident cu adevarat serios. Ce mi s-a parut cu adevarat incredibil este ca nu am vazut nici un sofer coborand intempestiv din masina sa-i apostrofeze pe altii sau sa faca gesturi obscene, indiferent cat de mult l-ar fi incomodat acestia sau cat de gresita ar fi fost manevra facuta in trafic.

V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu.

V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu.Desi sunt in India multe zone in care mi-ar place sa locuiesc chiar si pentru cateva luni (oricum voi reveni acolo pentru perioade mai lungi), nu cred ca spiritul meu independent s-ar potrivi la stilul de viata al unei tari atat de conservatoare. Chiar daca exista influente ale culturii vestice, totusi multe obiceiuri ale femeilor zilelor noastre pot fi percepute ca fiind inadecvate sau degradante.

De exemplu nu poti purta haine decoltate, chiar si pe unele plaje unde merg localnici este indicat sa nu mergi in costum de baie, nu sunt permise semne de afectiune in public intre persoane de sex opus, nu este acceptat fumatul in public, cu exceptia marilor orase, nu este indicat pentru femei sa mearga singure, fara insotitor, la festivaluri, discoteci sau baruri, daca vorbesti prietenos cu barbati necunoscuti, poate fi interpretat ca flirt, astfel ca desi sunt, sau cred ca sunt o persoana flexibila, probabil, nu m-as putea adapta la acest mod de viata.

9. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari...

Cred ca, dincolo de peisajele naturale splendide si de mostenirea culturala fabuloasa, ingredientul magic ce da savoare acestei tari este dat de farmecul de necontestat al poporului indian si cu siguranta daca l-ai substitui fie si temporar cu orice natie a lumii, s-ar pierde pentru totdeauna vraja acestui spatiu atemporal.

Mixul cultural inconfundabil, pe care il vei intalni aici, se poate compara foarte bine cu o gradina de flori de diverse culori si nuante, pastrand in acelasi timp propria lor unicitate. Indienii cred in impartasirea fericirii si durerii cu semenii lor. Un festival sau o sarbatoare nu se limiteaza niciodata la universul restrans al unei familii sau locuinte. Intreaga comunitate sau zonele invecinate sunt implicate in a da viata unei astfel de ocazii.

Multe festivaluri, cum ar fi Diwali, Holi, Id, Craciunul, Raksha Bandhan si Mahaveer Jayanthi sunt celebrate impartind cu familia, vecinii si prietenii, dulciuri si mici cadouri. Frumusetea poporului indian consta in spiritul sau tolerant, in capacitatea de a primi si de a oferi, sunt indatoritori, gata sa te ajute chiar daca nu ai nevoie, dar si gata sa-ti vanda ceva, chiar daca asta inseamna sa alerge dupa tine mai multe ore, sub soarele arzator. Desi uneori te simti agasat si chiar aproape hartuit fie de cersetori, fie de vanzatori ambulanti, fiind necesare macar minime masuri de precautie, trebuie sa stii ca toate acestea fac parte cu siguranta din savoarea, armonia si frumusetea minunatei gradini, numita India.

Recomandari de suveniruri

Recomandari de suveniruriFiecare regiune si oras din India are recomandarile proprii pentru cumparaturi si suveniruri, India fiind renumita in lumea intreaga pentru arta manuala, tesaturi si bijuterii. As recomanda brocarturile de Varanasi, tesaturi de bumbac din Rajastan si Chennai, salurile de pashmina din Kashmir, covoarele colorate din Darjeeling, perle din Hyderabad, decoratiuni din marmura cu alabastru din Agra, suveniruri din lemn de santal, pietre pretioase, dar si condimente traditionale si ceaiuri cu diverse arome, de la o ferma de mirodenii.

11. Cea mai importanta recomandare pentru India...

Dupa cum spuneam trebuie sa vrei sa mergi in India si sa fii pregatit sufleteste pentru asta. Odata ajuns aici trebuie sa iti iei adio de la spatiul personal, toata lumea trebuie sa stie despre tine, cine esti, de unde vii, un scurt resumee personal daca este posibil, chiar daca este vorba despre o intalnire de afaceri.

Curiozitatea lor aproape nedisimulata m-a amuzat teribil, pentru ca atat in discutiile de business cat si in cele prietenesti eram asaltata cu o multime de intrebari personale, un simplu „de ce?” nascand in secunda imediat urmatoare un „cand?” sau „cum?”. Cand prietenii mei mi-au spus ca voi fi ca un „new animal in the zoo”, am ras, insa chiar asa a fost, fara ca asta sa ma deranjeze foarte de tare. In toate locurile pe care le-am vizitat, eram privita cu o curiozitate maxima, cu ochii mari aproape copilarosi, fie direct, sau macar din coada ochiului, iar curajul extrem era sa ma astepte toata familia la iesire din vreun obiectiv pentru a face o poza cu mine.

Insa toate acestea, alaturi de ceea ce am spus mai sus si inca multe altele despre care inca nu am vorbit, fac parte nu-i asa, din tabloul atat de complex al acestei tari minunate si speciale, care se numeste India.

Sursa foto: Wikipedia.org