Tarom: Spania, Siria, Franta, Liban, Letonia

Tarom: Spania, Siria, Franta, Liban, LetoniaCompania aeriana Tarom a introdus pe 20 noiembrie trei noi curse directe saptamanale intre Bucuresti si Madrid, numarul zborurilor ajungand la 10.

Tarom a reluat incepand cu data de 3 iulie 2010 operarea pe ruta Bucuresti – Damasc (Siria), avand cate 2 zboruri pe saptamana in zilele de marti si sambata, zborurile retur fiind efectuate in zilele de miercuri si duminica. Operarea acestei rute implica si o escala la Amman (Iordania).

In sezonul de vara 2010, Tarom a introdus patru noi destinatii: Nisa, Beirut (Liban), Riga (Letonia) si Damasc.

Tarom a reintrodus zborurile directe catre litoralul romanesc, pe perioada orarului de vara 2010, pe rutele Bucuresti - Constanta si Cluj - Constanta.

Din martie, compania a operat mai multe zboruri interne la Cluj, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Targu Mures si Timisoara.

Din 28 martie 2010, Tarom a introdus operarea cu zboruri directe pe ruta Bucuresti - Riga (Letonia) si Nisa (Franta).

Carpatair: Italia, Ucraina, Grecia si Republica Moldova

Carpatair: Italia, Ucraina, Grecia si Republica MoldovaCompania aeriana de linie Carpatair a introdus, pe perioada sarbatorilor de iarna, noua curse suplimentare, cu retur, din Timisoara spre Italia, Ucraina, Grecia si Republica Moldova, zboruri operate la 19 si 26 decembrie 2010, respectiv 9 si 16 ianuarie 2011.

In octombrie 2010, Carpatair si-a largit operatiunile din Bacau prin lansarea a trei noi zboruri directe catre destinatii din Italia: Roma (Fiumicino), Torino si Milano (Bergamo).

Compania a reluat din 30 martie operarea pe ruta interna Suceava - Timisoara, via Sibiu, oferind conexiuni externe spre noua destinatii in Italia, trei in Germania, trei destinatii in Ucraina, Atena (Grecia) si Chisinau (R. Moldova).

Incepand cu 29 martie 2010, compania a marit numarul frecventelor de zbor pe relatia directa Bucuresti - Ancona (Italia), de la 2 la 3 zboruri saptamanale.

Anul trecut, companie aeriana si-a largit operatiunile din Craiova prin lansarea a doua zboruri directe catre Italia: Milano si Roma, incepand din 24 mai 2010, iar din 17 mai 2010 a lansat patru zboruri directe din Bucuresti (Otopeni) catre Milano (Bergamo), Verona, Bolonia si Venetia.

Linia aeriana opereaza in prezent pe 10 aeroporturi interne si 18 aeroporturi externe.

Carpatair detine un hub aerian la Timisoara, de unde pasagerii pot alege conexiuni spre mai multe destinatii. In prezent, compania aeriana opereaza peste 360 de zboruri regulate pe saptamana spre 30 de destinatii din sase tari.

Blue-Air: Italia, Franta, Marea Britanie, Irlanda

Blue-Air: Italia, Franta, Marea Britanie, IrlandaCompania low-cost Blue Air a introdus in mai 2010 doua curse saptamanale pe ruta Bacau-Paris, operate joi si duminica.

Paris este cea de-a cincea legatura externa directa de la Bacau, alaturi de Bologna, Londra, Roma si Torino.

Compania a introdus in mai 3 zboruri saptamanale pe ruta Timisoara - Constanta si retur operate in fiecare zi de luni, miercuri si vineri.

Blue Air a adaugat din mai 2010 si ruta Bucuresti - Trapani (Italia). Trapani, este cea de-a doua destinatie, dupa Catania, pe care Blue Air o opereaza in Sicilia, cea mai mare insula din Marea Mediterana.

Incepand din martie, Blue Air a adaugat curse din Suceava spre Viena, Venetia si Roma.

In orarul de vara, Blue Air a introdus si rutele Bucuresti-Timisoara, Bucuresti - Dublin (Irlanda) si Bucuresti - Florenta.

In mai, Blue Air a venit cu trei zboruri saptamanale pe ruta Timisoara - Constanta si retur operate in fiecare zi de luni, miercuri si vineri.

Wizz-Air: Spania, Italia, Germania

Wizz-Air: Spania, Italia, GermaniaOperatorul low-cost Wizz Air a introdus in iulie o ruta Cluj-Napoca - Alicante, Spania.

Alicante este, dupa Palma de Mallorca, a doua destinatie de vacanta oferita de Wizz Air din Cluj-Napoca.

Wizz Air a lansat in iunie 3 rute noi din Bucuresti catre Torino, Dusseldorf si Zaragoza, cu o frecventa de doua zboruri pe saptamana si doua din Cluj-Napoca catre Dusseldorf si Zaragoza.

Flota Wizz Air este compusa din 30 de aeronave Airbus A320, ce opereaza de la 12 baze din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Ucraina si Cehia.

Germanwings: Germania

Germanwings: GermaniaOperatorul low-cost Germanwings a introdus incepand din aprilie 2010 trei curse saptamanale pe ruta Bucuresti - Hanovra, cu escala la Stuttgart.

Pe langa Stuttgart, compania germana a mai zburat la Londra - Stanted, Viena, Milano, Budapesta, Moscova, Palma de Mallorca, Roma, Barcelona, Split, Zagreb, Bastia, Dubrovnik, Heraklion si Zadar.

Linia aeriana opereaza zboruri catre peste 70 de destinatii din Europa, de pe cinci aeroporturi germane: Köln/Bonn, Stuttgart, Berlin Schönefeld, Hamburg si Dortmund.

Germanwings are sediul in Koln si o flota de 30 de avioane de tipul Airbus A319.

Lufthansa: Germania

Lufthansa: GermaniaCompania aeriana de linie Lufthansa a adaugat in martie 2010 inca un zbor zilnic pe ruta Timisoara - Munchen, ajungand la un total de 21 de servicii operate saptamanal in partea de Vest a Romaniei.

Odata cu extinderea ofertei din Timisoara, capacitatea de zbor a crescut cu aproximativ 1.000 de locuri pe saptamana pe aceasta ruta.

Lufhansa, cea mai mare companie aeriana de linie din Europa, a transportat in 2009 circa 600.000 de pasageri pe cursele din si catre Romania, in crestere cu 6% fata de anul 2008.

Austrian-Airlines: Austria

Austrian-Airlines: AustriaCompania aeriana de linie Austrian Airlines a marit in martie 2010 frecventa zborurilor pe ruta Bucuresti-Viena, ajungand la 6 zboruri zilnice tur-retur.

Austrian Airlines, care a fost preluata in 2009 de Lufthansa, opereaza zboruri catre Viena din Timisoara, Iasi, Sibiu si Cluj.

Linia aeriana detine o flota de 91 de aparate de zbor. Grupul are in prezent 105.000 de angajati, in 15 tari.

Air-Berlin: Germania

Air-Berlin: GermaniaCompania low-cost Air Berlin a introdus in 18 mai 2010 o cursa directa intre Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta (AIMK) si Munchen, ca parte a protocolului de promovare a litoralului romanesc, semnat cu Asociatia Litoral–Delta Dunarii.

Zborul Air Berlin a fost operat in perioada 10 mai-21 septembrie, adresandu-se atat segmentului leisure, cat si celui corporate.

Air Berlin este cea de-a doua companie aeriana ca marime din Germania.

Aerosvit: Ucraina

Aerosvit: UcrainaCompania ucraineana Aerosvit, cel mai nou jucator de pe piata aviatica locala, a lansat pe 30 aprilie o cursa regulata pe ruta Kiev - Bucuresti.

Cea mai mare parte a romanilor care au ales Kievul ca si punct de trafic au avut ca destinatie finala capitala Rusiei, Moscova.

O alta destinatie importanta in relatia cu Romania este Kazahstan, datorita romanilor care sunt implicati in afaceri petroliere in acea tara.

Compania, cu sediul la Kiev, opereaza in prezent spre 11 destinatii interne si 20 de destinatii externe, inclusiv zboruri spre China, India, Thailanda, Canada si Statele Unite ale Americii.

Aerosvit are in flota avioane Antonov An-148, Boeing 737-300, 737-400, 500 si 800, Boeing 767-300ER, fiind detinuta de statul ucrainean - 22% din actiuni, firma Aerotur din Ucraina - 40% si compania Gilward Investments din Olanda - 38%.

Cel mai mare operator de pe piata locala pe relatia Romania - Ucraina este Carpatair care opereaza zboruri spre Odessa, Lviv si Cernauti.

Niki: Austria

Niki: AustriaCompania aeriana Fly Niki, controlata de fostul triplu campion mondial de Formula 1, Niki Lauda, si-a triplat incepand din 4 octombrie, numarul de zboruri operate pe relatia Bucuresti - Viena.

Numarul de zboruri a crescut de la 6 saptamanale, la 17 zboruri (cate trei zboruri in fiecare zi de luni pana vineri si cate unul sambata si duminica).

Compania aeriana detinuta de Niki Lauda a intrat pe piata locala pe 1 februarie 2010, cu 6 curse saptamanale pe ruta Bucuresti-Viena.

Anul 2009 a fost cel mai bun din istoria de 6 ani a Fly Niki, anul trecut compania inregistrand un profit operational de 27 milioane euro.

Operatorul aerian Niki a fost fondat in 2003 si are in prezent circa 350 de angajati.