Patru din cele mai importante 20 de companii private si-au schimbat sefii

Patru din cele mai importante 20 de companii private si-au schimbat sefiiIndustria farmaceutica se afla in topul domeniilor marcate de cele mai multe schimbari la nivelul executivilor, in vreme ce grupul de firme Tiriac Holding, controlat de omul de afaceri Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata de revista Forbes la 1,2 miliarde de dolari in 2008, a suferit cele mai multe mutari, respectiv trei.

Afacerile cumulate ale celor patru companii din top 20, care au ramas fara sefi, au depasit 4,6 miliarde de euro, adica de peste 32 de ori mai mult decat suma care va fi investita in constructia noului stadion national din complexul Lia Manoliu, respectiv 143 mil. euro.

Germanii de la Metro Cash & Carry Romania si divizia lor de supermarketuri, Real, si-au dat mana nu doar in privinta profiturilor inregistrate in 2008, ci si in privinta schimbarilor pe care le-au efectuat la nivelul conducerii.

Francezul Francois Olivier a fost schimbat in luna mai de la conducerea Metro Cash & Carry Romania cu romanul Dusan Wilms. De asemenea, olandezul Tjeerd Jegen, seful Real Romania, a luat decizia de a parasi compania dupa trei ani petrecuti pe piata locala.

Totodata, de la jumatatea lunii mai, noul director general al rafinariei Petrotel Lukoil este Igor Ghenadievici Kuzmin, care l-a inlocuit in functie pe Igor Fedorinov.

Incepand cu 2007 si pana la numirea in noua pozitie, Igor Kuzmin a lucrat la sediul central al companiei LukOil, ocupand diferite functii de conducere.

Si British American Tobacco (BAT)
, unul din cei mai mari jucatori de pe piata locala a tutunului, a luat decizia de a-si schimba seful din Romania, Bart Maas fiind inlocuit cu David Waterfield. Mandatul lui Maas la sefia BAT Romania a durat aproximativ un an.

Cele mai spectaculoase zece mutari

Cele mai spectaculoase zece mutariUna dintre cele mai spectaculoase mutari la nivel de top management a fost inlocuirea Ancai Ioan de la conducerea Tiriac Holding cu Petru Vaduva, un executiv cu experienta internationala.

Totodata, Richard Moat, CEO-ul Orange, cel mai mare jucator de telefonie mobila de pe piata, a renuntat la pozitia din Romania pentru a prelua o functie de conducere in cadrul operatorului din Marea Britanie, care va rezulta din fuziunea subsidiarelor Deutsche Telekom si France Telekom intr-o companie detinuta de ambele grupuri.

Plecarile recente ale lui Peter Weiss si Marian Alecu, fostii sefi ai RBS Romania, respectiv McDonald's Romania au acaparat o parte importanta din atentia presei de business din ultima perioada.

Weiss a ales sa paraseasca RBS Romania pentru a prelua functia de CEO al RBS Grecia, in vreme ce Alecu va demara o cariera antreprenoriala, insa nu in Horeca.

O mutare surprinzatoare pentru oamenii de afaceri a fost trecerea Alexandrei Gatej la Cotroceni, in postura de consilier al presedintelui Traian Basescu.

Gatej si-a finalizat in mai mandatul de presedinte al Unilever South Central Europe, devenind parte a echipei Unilever pentru Europa Centrala si de Est (ECE), ca Business Development Director.

Alexandra Gatej a preluat, incepand cu 1 noiembrie 2005, functia de presedinte al Unilever South Central Europe, pozitie din care a coordonat operatiunile grupului pentru Romania, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Bosnia si Moldova.

Industria berii, energia, retailul si IT&C-ul se alatura domeniilor in care au avut unele din cele mai spectaculoase mutari incepand cu septembrie 2008. Astfel, Edwin Botterman a dat Heineken Romania pentru Heineken Italia, in vreme ce Matteo Codazzi si-a incheiat mandatul de country manager al Enel Romania.

Totodata, Regis Mougel, John Guerry si Jiri Rizek au renuntat la conducerea Auchan Romania, Nokia Romania si Flamingo.

Sapte companii farmaceutice si-au schimbat sefii pe timp de recesiune

Sapte companii farmaceutice si-au schimbat sefii pe timp de recesiuneSectorul farmaceutic a fost unul din cei mai importanti “devoratori” de executivi in primul an de criza, cand opt companii au ales sa-si schimbe sefii. La nivelul celor mai mari 10 jucatori din industrie, doar Zentiva Romania si Antibiotice Iasi au operat modificari de executivi.

Sfarsitul primului semestru a venit cu cel mai important anunt la nivel de top management din industria farmaceutica locala, cand Dragos Damian (foto), 42 de ani, a renuntat la functia de director general al producatorului de generice Zentiva Romania.

Plecarea lui Damian a venit in contextul in care preluarea Zentiva (Cehia) de catre Sanofi – Aventis (Franta) a generat mai multe schimbari in managementul filialei locale a producatorului ceh de medicamente.

Postul lasat vacant de Damian a fost preluat recent de catre Simona Cocos, fostul director de marketing al Sanofi-Aventis, dupa o perioada de cateva luni in care Lars Ramneborn, membru in Consiliul de Administratie al Zentiva, a asigurat interimatul.

Nici producatorul local Antibiotice Iasi, care ocupa locul al zecelea in randul companiilor din industria farmaceutica locala, potrivit firmei de cercetare Cegedim Romania, nu a pastrat intacta conducerea, Coca Cascaval, omul dintre cei mai experimentati din domeniu, reusind sa ramana doar un an la conducerea companiei moldovene.

Ioan Nani, cel care a fost inlocuit de Cascaval, a fost readus la sefia Antibiotice Iasi.

Laurentiu Scheusan, un alt om cu experienta in sectorul farmaceutic, anunta, cu o luna inainte de decizia lui Dragos Damian de a se retrage de la conducerea Zentiva Romania, ca renunta la functia de director general al Actavis Romania, compania in care se afla de peste 10 ani.

Pozitia ocupata de Scheusan, care a decis sa intre in businessul de consultanta, a fost preluata de Dragos Damian.

Asemenea lui Scheusan si Dana Stanciulescu, fostul sef al Teva Romania, filiala locala a producatorului de generice israelian Teva, a decis sa paraseasca mediul corporatist, pentru a-si deschide o afacere in consultata.

Radu Rasinar, Liviu Turdean si Ruxandra Nastase sunt alti trei directori generali din farma care au ales sa plece din companiile pe care le conduceau, respectiv Eli Lily Romania, Farmec Cluj-Napoca si Ozone Romania.


Sefi noi la iaurt, dulciuri si cafea

Sefi noi la iaurt, dulciuri si cafeaDe la la inceputul anului, Danone Romania are un nou director general, in persoana lui Stephane Batoux (foto), care il inlocuieste pe Jacques Ponty, fost director general Danone pentru Europa de Sud-Est.

Stephane Batoux a intrat in echipa Danone in 1999, unde a lucrat si a fost promovat in structurile de achizitii, ajungand sa ocupe pozitia de director de achizitii pentru Danone Franta. Ulterior, el a primit responsabilitatea de a coordona achizitiile diviziei de lactate a grupului, la nivel mondial.

La trei luni distanta de la schimbarea sefului Danone Romania, si producatorul de dulciuri Cadbury a decis sa il inlocuiasca pe seful operatiunilor din Romania.

Dupa 25 de ani de experienta in cadrul Cadbury, Martin Drane l-a schimbat pe Jose Bonito de la conducerea filialei din Romania.
Numirea lui Drane a avut loc in urma deciziei lui Jose Bonito de a pleca de la conducerea Cadbury Romania.

In aceasta luna, Matanya Schwartz, directorul general al Strauss Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a cafelei, a parasit conducerea companiei. Conducerea interimara este asigurata de catre Avraham Ben Baruch.

Hotararea incheierii colaborarii a fost luata de comun acord de catre Matanya Schwartz si managementul grupului Strauss, potrivit reprezentantilor companiei.

Schwartz va pleca pentru doua luni la Harvard University Business School pentru un program de management, urmand ca ulterior sa “considere alte provocari profesionale”.

BMW a ramas fara sofer

BMW a ramas fara soferEfectele crizei in industria auto, unul dintre cele mai afectate sectoare economice din cauza recesiunii, nu au intarziat sa se vada la nivelul top managementului celor mai importanti jucatori de piata.

Stephan Breschan (foto), cu o experienta de 19 ani in industria auto, este, incepand din 14 septembrie 2009, noul director general al BMW Group Romania. Breschan vine din China, unde a ocupat pozitia de sef al academiei de training BMW China.

Breschan l-a inlocuit pe Bernd John, care s-a aflat la conducerea operatiunilor BMW Group din Romania incepand cu 1 ianuarie, dupa ce Carl-Theo Fitzau a iesit la pensie.

Bernd John este singurul director general din industria auto locala care a fost schimbat incepand cu septembrie 2008.

Alte plecari importante din sector, care nu au vizat insa pozitiile de director general, CEO sau presedinte, sunt cele ale lui Jacques Daniel, fostul director comercial al Renault Romania, si Alfred Suter – ex director de vanzari, marketing si aftersales pentru General Motors Romania, importatorul Opel pe piata locala.


Schimbari la Cisco, Panasonic, Fujitsu si Germanos

Schimbari la Cisco, Panasonic, Fujitsu si GermanosVara a adus schimbari la Cisco Romania, subsidiara celui mai mare producator mondial de echipamente de retea. Bogdan Constantinescu, directorul general al companiei, a decis sa renunte la pozitia de conducere pe care o avea in organizatie.

In august, Istvan Stark a fost numit director general la Panasonic Romania, ca urmare a retragerii lui Catalin Savulescu de la conducerea companiei.

2009 a reprezentat un an tumultuos pentru Dragos Nicolaescu, fostul sef al Fujitsu Siemens Romania.

La trei ani dupa ce a terminat facultatea, in 1998, a inceput sa lucreze pentru integratorul de solutii IT Romsys, apoi a trecut la Compaq.

Din 2002 a ocupat functia de country manager pentru producatorul japonez de electronice Fujitsu, iar in martie 2009 a fost recrutat, printr-o firma de head-hunting, de Ness, furnizor global de solutii si servicii IT.

Recent, Nicolaescu a spus stop carierei sale in multinationale si s-a decis sa devina antreprenor.

In afara schimbarii lui Richard Moat (foto) de la conducerea Orange Romania, sectorul de telecomunicatii s-a mai confruntat cu o alta mutare de executiv de la inceputul anului.

Dimitris Blatsios, cel care a condus operatiunile din Romania ale retailerului IT&C Germanos, a ales sa paraseasca pozitia detinuta la inceputul anului.

Trei plecari importante in resurse umane

Trei plecari importante in resurse umaneTrainingul si recrutarea, doua din domeniile cele mai grav afectate de criza financiara globala, au resimtit trei plecari importante la nivelul conducerii.

Catalin Ionescu (foto), 48 de ani, cel mai longeviv executiv din trainingul romanesc, a demisionat in vara de la conducerea Codecs, in cadrul careia se afla de peste 16 ani.

Plecarea lui Ionescu este cea mai importanta mutare la nivel de top management de pe piata locala de training, de la inceputul anului, cand Dan Berteanu, cel care a condus vreme de sase ani compania de consultanta in resurse umane United Business Development (UBD), a decis sa infiinteze firma de recrutare si selectie Talent Stream.

Sub conducerea lui Ionescu, businessul Codecs a crescut la circa 5,3 milioane de euro in 2008. Comparativ, in 2005, compania de training realiza o cifra de afaceri de 3,1 milioane de euro.

Chiar daca a parasit compania in care se afla practic de la infiintare, Ionescu detine in continuare o participatie de 14% in cadrul Codecs, fiind unul din cei peste 20 de actionari ai furnizorului de training.

Impreuna cu Giulio Hostina si Ioana Dragnea, care au ocupat functiile de director executiv, respectiv director de resurse umane in cadrul companiei de training, a pus bazele firmei Eurocenter Management Newtwork, care ofera servicii de consultanta in resurse umane.
O alta plecare la nivel de executivi in resurse umane a fost cea a lui Florin Ochiana, care a decis sa se intoarca in firma de recrutare Lugera & Makler pe pozitia de HR operations manager, dupa ce mai bine de un an a fost country manager la filiala din Romania a companiei irlandeze de recrutare Grafton Recruitment.

Fostul sef al Grafton a mai lucrat la Lugera&Makler in perioada 2004-2007, ultima pozitie ocupata fiind cea de national key account manager.