Interviul pentru un job nou este un mic examen pe care fiecare dintre noi il pregateste cat mai bine. Daca sfaturile despre vestimentatie si punctualitate nu mai au rost pe o piata deja obisnuita cu migratia fortei de munca, tot mai exista cateva ponturi utile pentru a pleca din biroul de HR cu satisfactie. Pana la urma, daca reusita unui student se masoara in note, impresia favorabila de la un interviu se regaseste in valoarea salariului negociat.

Cum faci fata cat mai degajat momentului in care discutia ajunge la subiectul bani? Nu exista un singur raspuns corect si nici solutii universale.

Fa-ti temele cu privire la compania angajatoare

Desigur, nu ne referim aici la a cunoaste obiectul de activitate al firmei in care ti-ai propus sa te angajezi. Mai degraba, vorbim despre importanta faptului de a avea un barometru orientativ al castigurilor pe care ai sansa sa le obtii intr-un anume loc. Este total contraproductiv sa iti setezi speranta unor venituri demne de o multinationala, pentru ca apoi sa ajungi in biroul de HR al unei companii care a investit intr-un sediu onorabil, dar care nu a prins din urma grilele salariale din nordul Capitalei. Reciproca este valabila si te poate descoperi in fata unui angajator care judeca nivelul de competenta si dupa pretentiile salariale.

Cunoaste legea din domeniu

Pana si cei mai pasionati oameni merg la serviciu pentru un scop final care se regaseste in nevoile noastre, ale tuturor: salariul. Dupa cum stim, aceasta contraprestatie a muncii depuse de angajat este reglementata de articolul 159 din Codul Muncii. La stabilirea si la acordarea acestuia este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, varsta sau etnie, iar diferentele salariale pot avea la baza doar reglementari legislative. Acestea sunt doar o parte dintre prevederile pe care cu totii ar trebui sa le cunoastem, la fel ca diferenta dintre un salariu brut si suma incasata in contul bancar. Aceasta din urma este definita drept salariu net si este supusa retinerii cheltuielilor deductibile si a taxelor care merg catre stat.

Asigura-te ca tu conduci discutia

Exista o intrebare-cheie, de la care orice discutie dintre viitorul angajat si agentul de recrutare sau reprezentantul departamentului de HR vireaza intr-o anumita directie. Daca ai de-a face cu o persoana abila, cu siguranta te vei gasi in postura de a marturisi cat castigi la actualul loc de munca sau care erau veniturile pe care le inregistrai la fostul job. Este de preferat sa indepartezi discutia de aceasta zona. In cazul in care speri sa obtii o diferenta semnificativa fata de castigurile de la fostul job, nu va fi de bun augur sa pronunti cifre exacte. Iti poti vulnerabiliza sansele de reusita, ceea ce nu s-ar putea intampla daca ai alege sa preiei controlul si sa pui pe primul plan nevoile tale, raportat la ce atuuri detii.

Manifesta flexibilitate

Este important sa-ti cunosti interesul, dar pastreaza o perspectiva realista. Analizeaza fara partinire beneficiile pe care i le poti oferi unui angajator si analizeaza-le in raport cu cerintele pietei. Este adevarat ca exista suficiente companii care nu practica un joc corect in negocierea cu viitori salariati, dar greseli se pot face de ambele parti. O evaluare lucida, in raport cu ceilalti profesionisti din domeniu te poate aduce cu picioarele pe pamant. La final, ai putea constata ca poti sa iti atingi tinta, dar ca ai putea avea nevoie sa mai astepti catva timp, pentru ca si competentele tale sa fie potrivite cu planurile pe care ti le-ai facut.

Nu uita de pachetul de beneficii

In cazul contrar situatiei descrise mai sus, cand ai putea avea convingerea ca meriti sa fii rasplatit conform unui nivel inalt de calificare, salariul este doar parte din peisaj. E drept, tot el va fi elementul principal dupa care vei judeca o propunere de job, dar angajatorii cu adevarat viabili vor gandi un pachet complet de rasplata a muncii, pornind de la un sistem de bonusuri, pana la multiple beneficii. Cu un abonament lunar de servicii medicale, cu o reducere la sala de fitness sau chiar si numai cu un loc de parcare asigurat, poti face economii importante in fiecare luna la bugetul familiei.

Negocierea este o arta, asa ca nu te astepta sa primesti totul pe tava, chiar daca ai certitudinea ca meriti. Inarmeaza-te cu rabdare si cu ambitie, iar rezultatele se pot apropia mult de proiectiile tale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri