Șoseaua Pipera începe din Nicolae Caramfil, și pe amândouă marile bulevarde se construiește frenetic de ani buni. Și clădiri mari de birouri, și blocuri și case scumpe. Mai ales pe Zăgazului, strada din care cazi în Lacul Floreasca, dacă nu ești atent ca să te oprești la timp.

Dar restaurante bune acolo, foarte puține. Așa că ideea celor din familia lui Mohammad Murad, cei care au Phoenicia Hotels, Mandaloun, Souk și multe altele, de a deschide un mare restaurant aici a fost cât se poate de inspirată. Au ales parterul unui turn abia deschis și el, One Herăstrău Plaza, unde începe Zăgazului din Șoseaua Pipera. Și prin martie-aprilie au început să primească oaspeții.

Salonul e destul de mic, abia dacă sunt câteva mese acolo. Mai ales că cea mai mare parte e ocupată de magazinul de cofeturi orientale și de bar. Terasa, însă, e mare, bine amenajată, și aceea va fi atracția principală o mare parte din an.

Au scurtat „cardamoom” ca să iasă un nume mai interesant și mai misterios pentru restaurantul lor. De aici vine Amoom. Conceptul pare să fie o mică oază orientală în european-cosmopolitul cartier bucureștean, cu un restaurant multicuisine, dar pornind de la bucătăriile libaneză și arabă contemporane, cu ceva influențe fusion, o mare cofetărie orientală, cafenea, narghilele, vinuri bune.

În stilul lor caracteristic, Murazii fac lucrurile pe picior mare. L-au adus pe Sorin Miftode de la Le Bistrot Francais relais & Chateaux, unul dintre cei mai buni chefs din România pe bucătăria fină, Haute Cuisine franțuzească clasică. Mai mult, au adus și o parte din personalul de acolo, cum ar fi fostul lor șef de clientelă de la Le Bistrot Francais.

Din ce mi-au spus cei de la Amoom, și patronul (cel cu tricou alb în poze), și Chef Sorin Miftode și frumoasa lor directoare de comunicare, cu care m-am întâlnit întâmplător acolo, planurile pentru restaurant sunt să facă o trecere treptată de la bucătăria apropiat-orientală clasică la una contemporană. Cu diverse inovații și combinații inedite, și apoi încă un pas către o împreunare a bucătăriilor orientale cu cele mediteraneene și europene, și apoi încă unul către bucătăria fină pe care Sorin Miftode o stăpânește atât de bine. Într-adevăr, chiar ar fi păcat să nu exploateze la maximum talentul și cunoștințele acestui mare chef.

În ceea ce privește dulciurile orientale, cheful cofetar (cel cu cămașă albastră din poze) mi-a povestit cu multă mândrie și cu cele mai mici detalii despre invențiile sale din laboratorul de cofeturi. Cum a adăugat ceva ce nu a mai pus nimeni înainte aici, cum a combinat el pe neașteptate ceva cu altceva dincolo. Mi-a fost drag să-l ascult și m-am bucurat și eu de bucuria și de mândria lui.

Deocamdată meniul e destul de cuminte și de conservator, departe de ce știe și poate Sorin Miftode să facă. Mâncarea e bună, desigur, fiindcă altfel nu ar lăsa-o să iasă din bucătărie. Dar văd că nu se grăbește către noile meniuri. Deserturile orientale foarte bune și ele, așa cum sunt întotdeauna. Serviciul bun, rapid, eficient. Prețurile nu sunt mici, însă nici nu ar avea cum să fie altfel, fiindcă folosesc doar produse și ingrediente de calitate, talentul și experiența se plătesc scump, ca peste tot.

Amoom au și mic dejun, și asta îi va dubla atractivitatea și faima, sunt sigur! Încă nu am ajuns la breakfast la ei, dar tare curios sunt să văd cum l-au conceput.

Ei se descriu astfel în prezentările lor: „Amoom este o poveste ce s-a născut în inima Levantului, pe străzile cosmopolitane ale Beirutului, în souk-urile vibrante ale Marrakeshului, în fiecare casă bogată în suflet și căldură a Ammanului. Toate ingredientele folosite în procesul de preparare sunt naturale: Ghee (unt clarifiat special pentru patiseria orientală), apă de trandafir, apă din flori de portocal, fistic din Iran, nucă din România, susan din India, Caju din Vietnam. Ne mândrim cu rețetele noastre transmise din generație în generație ce sunt transpuse în fiecare delicatesă preparată integral artizanal. Foitajul crocant, crema de lapte (caimac) și siropul de zahăr sunt atent pregătite pentru a crea cea mai autentică experiență orientală. Fiecare bucată de baklava pregătită poartă rezultatul muncii manuale zilnice, pentru a putea păstra textura și aromele tradiționale, calitatea și modul de preparare ce a definit cel mai rafinat dulce oriental al tuturor timpurilor.”

Să mai așteptăm puțin, așadar, să vedem unde va duce Sorin Miftode bucătăria Amoom din punctul în care este acum. Deja restaurantul are destul de mult succes, din câte am auzit, și sunt convins că îi va spori pe măsură ce bucătăria lor va deveni ceea ce poate să fie.

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri