Karoly Borbely: Trebuie separat politicul de companiile de stat

Reducerea implicarii politicului in cadrul societatilor de stat este o decizie politica, iar numirea de management privat la conducerea acestora este un subiect prioritar pentru Guvern, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat la Ministerul Economiei.

“In scurt timp, se vor prezenta variantele din care trebuie sa alegem pentru a demara selectarea managementului”, a explicat Karoly Borbely (foto) la un seminar pe teme energetice organizat de Mediafax.

Secretarul de stat nu a precizat si care vor fi companiile de stat in cadrul carora se vor numi manageri privati, dar a adaugat ca lista lor va fi facuta publica in scurt timp, dupa aprobarea din partea Guvernului.

Banca Mondiala a sugerat autoritatilor romane contractarea de servicii de headhunting, varianta care este luata in minister. Decizia, insa, va fi luata de Guvern. “Discutiile cu FMI (Fondul Monetar International - n. red.) si BM (Banca Mondiala - n. red.) ridica subiecte ce trebuie rezolvate. Niciodata nu ne spun ce sa facem”, a adaugat oficialul.

Borbely a subliniat ca energia este de maxima importanta pe agenda Guvernului, motiv pentru care s-a decis numirea de management privat in cadrul unor societati de stat. “Aproximativ 70% dintre investitorii straini care vin aici sunt interesati de sectorul energetic. Avem nevoie de sume foarte mari pentru a investi in energie”, a afirmat secretarul de stat.

Oficialul a mai anuntat ca in momentul de fata nu exista un investitor “clar definitivat” pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar ca discutiile privind atragerea de noi investitori au fost “destul de interesante” in ultimele luni.

“Decizia este de a continua discutiile pentru atragerea investitorilor”, a mai spus Borbely.

Proiectul constructiei celor doua reactoare de la Cernavoda a fost amanat pentru anul 2019, in conditiile in care finalizarea lui era programata pentru 2015-2016. Amanarea are loc in contextul in care o parte dintre investitorii initiali s-au retras din proiect.

Proiectul este estimat la o valoare de 4 miliarde de euro, cele doua reactoare urmand sa cumuleze o capacitate de aproximativ 1.400 MW, adica dublu fata de cea actuala care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national.

Sursa foto: www.karolyborbely.ro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri