8 Iunie 2011

Ce compensatii vor primi producatorii afectati de criza legumelor



Compensatiile pentru producatorii romani de legume afectati de criza generata de epidemia E.coli vor varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, pentru producatorii organizati, a declarat, Mediafax, comisarul european Dacian Ciolos.

"In functie de tipul retragerii si de produs, compensatia va varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010, aceasta fiind perioada de referinta utilizata de Comisie in cazul de fata, pentru producatorii organizati", a precizat comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, adaugand ca, pentru producatorii neorganizati compensatia va fi "ceva mai mica" si se va asigura din fondul european de urgenta.

"Compensatia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai - 30 iunie, cand estimam ca criza de incredere fitosanitara se va fi terminat, in zilele acestea izolandu-se cauzele ei ultime si mecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererile efective de compensatie, poate fi in jurul a 180 de milioane de euro", a mai spus comisarul european.

Ciolos crede ca aceasta criza ii ofera si oportunitatea de a "sugera, inca o data, cu tarie" fermierilor romani sa aiba "mai multa incredere" in formele asociative, care au, de fapt, legatura cu "necunoscutele capitalismului".

"Este un moment bun pentru a sugera inca o data cu tarie fermierilor din Romania sa aiba mai multa incredere in formele asociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute, ci dupa cum vedeti, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legal european da mai multe posibilitati de ajutorare a celor care incearca sa se ajute singuri in primul rand, asociindu-se, in acest caz, in organizatii de producatori", a comentat Ciolos.

Comisarul european a remarcat ca piata de export a legumelor romanesti, mai ales pe relatia cu Germania "s-a topit" in ultimele zile si s-a declarat "bucuros" sa poata face "maximul posibil" permis de regulile europene, inclusiv activand o solutie de "maxima urgenta", respectiv "asa-zisul «articol de criza» din regulamentul organizarii unice de piata".

Comisarul european al Agriculturii a mai spus ca producatorii organizati, cei independenti, cat si Ministerul Agriculturii din Romania trebuie sa ia cateva "masuri de urgenta" pentru a beneficia de compensatii pentru recoltele pierdute.

Producatorii de castraveti din Romania vor fi despagubiti cu pana la 247.200 euro, la pierderi estimate la noua milioane de euro pana la 1 august, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.



Citeste si