Biletele de tren si metrou s-ar putea scumpi din nou

Guvernul a modificat normele de stabilire a preturilor de calatorie cu trenul si cu metroul prin introducerea unor prevederi care vor permite regiilor de transport sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, conform intelegerii cu FMI, au declarat agentiei surse oficiale, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luata in sedinta de joi a Executivului, au afirmat sursele.

Guvernul a garantat Fondului Monetar International ca pana cel tarziu la finele lunii august va modifica legislatia astfel incat sa permita regiilor de transport CFR Calatori si Metrorex sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, releva scrisoarea de intentie cu FMI.

Guvernul s-a angajat ca va modifica legislatia astfel incat sa permita majorarea tarifelor cu mai mult decat rata inflatiei, pentru ca aceste companii sa isi poata acoperi cheltuielile curente din venituri.

In ultimii ani, tarifele Metrorex si CFR au fost majorate, de regula, prin raportare la nivelul inflatiei.

Ministerul Transporturilor a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca tarifele de calatorie cu trenul si cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, dar fara a fi legate de evolutia inflatiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex si CFR Calatori.

Ordonanta releva ca bugetul pe acest an al CFR Calatori a fost fundamentat pe o majorare a tarifelor de calatorie cu aproximativ 10%, dar incepand cu luna februarie, in timp ce pentru Metrorex este invocat doar faptul ca pretul unei calatorii cu metroul reprezinta aproximativ 30% din pretul minim al unei calatorii similare in tarile europene.

"Scopul actului normativ este de a excepta ajustarea tarifelor de calatorie cu metroul si a tarifelor de calatori pe calea ferata de la prevederile OU 36/2001 privind regimul preturilor si tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei, si de adoptare a unui cadru juridic adaptat la contextul economic actual, fapt ce va permite implementarea unei politici tarifare care sa conduca la cresterea veniturilor proprii realizate din activitatea de transport feroviar public de calatori si cu metroul, concomitent cu reducerea gradului de subventionare a tarifelor de calatorie cu aceste mijloace de transport de la bugetul de stat. Situatia exceptionala care impune adoptarea actului consta in necesitatea asigurarii sumelor necesare pentru desfasurarea in continuare a activitatii de transport feroviar public de calatori si cu metroul, prin adoptarea unei politici tarifare flexibile in concordanta cu practica europeana", se arata in document.

Cea mai recenta scumpire a biletelor la CFR Calatori si Metrorex a fost efectuata in septembrie 2010.

Sursa foto: www.metrorex.ro.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri