Premierul Emil Boc considera ca dupa decizia de vineri (17 iunie) a Curtii Constitutionale (CC) s-a pierdut o batalie, dar nu si razboiul cu averile ilicite, sperand sa se gaseasca solutii in Parlament la articolele declarate neconstitutionale din proiectul Presedintiei, potrivit Mediafax.
Boc a declarat, sambata, la o dezbatere pe tema revizuirii Constitutiei desfasurata la Prefectura Cluj, ca niciun principiu din Constitutie nu poate apara averile dobandite ilegal.

"Deciziile CC se respecta. Ele trebuie sa fie puse in aplicare pentru ca sunt general obligatorii si produc efecte pentru viitor. In consecinta, Parlamentul va trebui sa tina cont de decizia CC in analiza textelor constitutionale. Eu spun doar ca, in Parlament, tinand cont de decizia CC, unele texte pot fi amenajate, astfel incat sa raspunda obiectivului de a putea confisca averile dobandite ilicit si ca actele de coruptie sa nu mai fie sursa pentru procurarea marilor averi. Acest lucru cred ca trebuie facut si ca niciun principiu din Constitutie nu poate apara averile dobandite ilegal sau care se construiesc pe baza de frauda. De aceea am spus ca s-a pierdut o batalie, dar nu si razboiul cu averile ilicite. Vom vedea in Parlament, dar ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie, pentru ca s-ar pierde definitiv batalia cu coruptia daca acest text constitutional nu se modifica", a spus Boc.

Premierul a afirmat ca, in ceea ce priveste imunitatea parlamentara, CC a aratat ca nu se poate restrange aceasta imunitate, decizia fiind "discutabila".

"Este putin discutabila si ciudata aceasta decizie a CC. In anul 2003 s-a revizuit Constitutia si s-a restrans imunitatea parlamentara. S-a spus ca parlamentarul poate fi trimis in judecata, dar nu poate fi retinut si perchezitionat fara acordul Camerei din care face parte. Deci s-a restrans imunitatea parlamentara. Acum, vine CC si spune ca nu se poate restrange imunitatea, dar in 2003 de ce s-a putut? Nu inteleg dubla unitate de masura, sper ca in dezbaterile din Parlament sa gasim o formula care sa vina pe linia asteptarilor oamenilor", a spus Emil Boc.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca sunt neconstitutionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constitutiei, trimis de presedintele Traian Basescu, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

Abrogarea textului privind averea dobandita licit suprima garantia dreptului de proprietate privata, potrivit deciziei de vineri a Curtii Constitutionale.

CC, cu majoritate de voturi, constata ca eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia "Caracterul licit al dobandirii se prezuma" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie, se arata intr-un comunicat de presa.

Modificarile aduse articolului 72 din Constitutie privind imunitatea parlamentara, in sensul ca perchezitia, retinerea sau arestarea parlamentarilor fara avizul Legislativului, sunt neconstitutionale, potrivit deciziei de vineri a Curtii Constitutionale.

Sursa foto: www.guv.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri