22 Iulie 2011

Ministerul Sanatatii a infiintat 39 de centre de permanenta



Ministerul Sanatatii a anuntat ca 39 de centre de permanenta au fost infiintate la nivel national, cele mai multe fiind deschise in judetele Botosani (7) si Satu Mare (6).

In judetul Teleorman au fost fondate 4 centre, iar in centrele Hunedoara, Brasov si Valcea au fost organizate cate 3 astfel de unitati. Cate doua unitati au fost infiintate in Mures, Galati si Salaj, iar in Giurgiu, Braila, Cluj, Arges si Bihor, cate un centru.

Pentru functionarea lor, ministerul a alocat 21 de milioane de lei anul acesta. In primul trimestru, fondurile au fost de 8,5 milioane de lei, dar solicitarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost de doar aproape 6,1 milioane de lei, astfel ca restul banilor nu au fost utilizati, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

Infiintarea centrelor s-a facut la aproape doua luni de la intrarea in vigoare a unor noi reguli privind desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta. In plus, mai anunta MS, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie si ale asistentilor medicali care lucreaza in regim de garda.

“Asigurarea asistentei medicale in centrele de permanenta reprezinta o necesitate in mediul rural, acolo unde avem deficitara acoperirea cu asistenta medicala. Acestea pot fi organizate insa cu succes si in orase sau localitati unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistentei medicale”, a declarat Cseke Attila, ministrul de resort.

In prezent, in tara functioneaza peste 100 de centre de permanenta, in cadrul carora sunt angajati 755 de medici. In procedura de infiintare sunt alte 106 centre.



Citeste si