Sticla de vin Chateau d'Yquem, datand din 1811, a fost cumparata de un colectionar francez, Christian Vanneque, pentru noul lui restaurant din Bali. Licitatia a avut loc la hotelul Ritz din Londra si a fost organizata de casa The Antique Wine Company, specializata in vanzarea vinurilor rare.

Stephen Williams, directorul acestei case, considera ca succesul acestei tranzactii se datoreaza, partial, conditiilor meteorologice exceptionale din anul in care a fost facut acest vin alb, scrie Mediafax.

Spre deosebire de cele mai multe vinuri albe, care se deterioreaza in timp, Chateau d'Yquem, cultivat in apropiere de Sauternes in podgoriile din regiunea Bordeaux, castiga in maturitate odata cu trecerea timpului. Cantitatea importanta de zahar rezidual, combinata cu aciditatea naturala a strugurilor, joaca rolul de conservant si impiedica deteriorarea acestui tip de vin.

Citeste si:

"Are calitatea de a se pastra mai mult decat toate celelalte vinuri albe", a declarat Stephen Williams. Desi sticla nu a fost inca deschisa, vinul pe care il contine are probabil "o dulceata caramelizata".

Precedentul record pentru un vin alb era detinut de o sticla de Chateau d'Yquem Sauternes din 1787, care provine din aceeasi podgorie ca vinul din 1811 si care a fost vanduta pentru circa 60.000 de dolari (circa 41.000 de euro).

Recordul pentru cea mai scumpa sticla de vin din lume apartine unei sticle de Cheval-Blanc din 1947, un vin rosu, care a fost vanduta de casa Christie's pentru 304.375 de dolari (circa 209.000 de euro), la Geneva, in noiembrie 2010.