Ratingul de credit "AAA" al Statelor Unite a fost confirmat de Moody's si Fitch, dupa ce Washingtonul a evitat la limita intrarea in default (incapacitate de plata), dar ambele agentii de evaluare financiara au lansat avertismente privind deficitul si situatia economica. In acelasi timp, agentia chineza de evaluare financiara Dagong Global a retrogradat rating-ul de credit al datoriei suverane in cazul SUA la A de la A+.

Moody's si Fitch au aratat, in comunicate transmise dupa aprobarea in Congres a acordului de ridicare a plafonului datoriei de stat, ca guvernul american trebuie sa ia noi masuri de reducere a deficitului bugetar pentru a face ordine in finantele publice si a-si pastra ratingul, informeaza Mediafax.

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului Statelor Unite, iar Fitch a promis ca va incheia pana la sfarsitul lunii o evaluare mai riguroasa, fiind posibila trecerea la perspectiva negativa, scrie Mediafax.

Investitorii asteapta reactia Standard & Poor's, care a fost pana in prezent mai dura decat rivalii sai, amenintand ca va reduce ratingul SUA pana la mijlocul lunii octombrie daca autoritatile nu vor prezenta un plan concret prin care sa se ajunga la o reducere reala a deficitului bugetar.

Senatul american a aprobat, marti, un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati.

Acordul aprobat la Washington impune economii de 2.100 miliarde de dolari la bugetul SUA in urmatorii 10 ani, jumatate din cifra considerata adecvata de S&P pentru sprijinirea ratingului AAA. S&P considera ca reducerea deficitului trebuie sa inceapa urgent, deoarece 2012 va fi un an electoral.

"Daca se tin de cuvant, vor reduce ratingul SUA. Dar suspectez ca sunt sub presiuni uriase sa nu faca asta", a declarat Mohamed El-Erian, seful PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.

Moody's si Fitch si-au exprimat temerile legate de performantele economiei SUA, a carei crestere este de importanta capitala pentru stabilizarea gradului de indatorare.

Chinezii au retrogradat ratingul SUA cu 5 trepte fata de AAA


Agentia chineza de evaluare financiara Dagong Global a retrogradat rating-ul de credit al datoriei suverane in cazul SUA la A de la A+, scrie CNBC.

Un rating A plaseaza SUA cinci trepte sub rating-ul AAA, la acelasi nivel cu Rusia. In incercarea de explica decizia, reprezentatii Dagong au afirmat ca acordul de majorare a plafonului nu a schimbat trendul general in care ritmul de crestere a datoriei depaseste ritmul de crestere al PIB-ului american si al veniturilor din taxe.

Dagong mentioneaza ca SUA trebuie sa-si reduca deficitul cu cel putin 4 trilioane de dolari in urmatorii 5 ani si sa mentina nivelul actual al datoriei.

Banca centrala chineza a avertizat ca piata obligatiunilor este posibil sa devina instabila si a sugerat SUA sa actioneze „responsabil” cu privire la situatia datoriei. China este cel mai mare creditor strain al SUA si dispune de rezerve valutare in valoare de 3,2 trilioane de dolari, din care doua treimi sunt active denominate in dolari.

Totusi, reducerea rating-ului de credit al datoriei suverane operat de Dagong va avea un impact redus asupra pe piata obligatiunilor, scrie CNBC, in conditiile in care majoritatea investitorilor se axeaza pe rating-urile acordate de cele trei firme americane Moody's, Standard & Poor's si Fitch.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri