Update ora 17.30: Uraganul Irene a scazut in intensitate

Uraganul Irene, care ameninta coasta de est a Statelor Unite, a scazut in intensitate sambata, retrogradand la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci niveluri, a anuntat Centrul national pentru uragane (NHC), informeaza Mediafax.

Uraganul Irene a ajuns sambata in apropiere de Cap Lookout, in North Carolina, si desi a fost retragradat la categoria 1 este inca puternic, a anuntat Centrul National pentru uragane (NHC).

La ora 09.00 GMT (12.00 ora Romaniei), centrul uraganului Irene se afla la 55 de kilometri de Cap Lookout, in North Carolina, fiind insotit de rafale de vant cu viteza de 150 de kilometri pe ora.

Ora 10: In prima parte a zilei, forta vantului a scazut usor, insa in acest moment continua sa se mentina puternica, transmite Bloomberg. In New York, primarul Michael Bloomberg a ordomat prima evacuare din istoria orasului.

Aeroporturile din New York vor fi inchise sambata incepand de la pranz (19.00 ora Romaniei) pentru toate avioanele care urmau sa soseasca in acest oras, din cauza Uraganului Irene, informeaza 9AM.ro.

Aceasta decizie, legata de apropierea uraganului Irene, se refera la aeroportul international John F.Kennedy, aeroportul LaGuardia si aeroportul Newark, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatilor aeroportuare din New York si New Jersey.

Citeste si:

La ora 17.00 (24.00 ora Romaniei), vineri, centrul uraganului se afla la 425 de kilometri de Cap Hatteras (North Carolina) si avansa cu 22 de kilometri pe ora catre nord, potrivit expertilor NHC. Primele ploi s-au abatut vineri seara asupra Cap Hatteras unde cerul era dominat de un plafon gros de nori gri.

Autoritatile statelor din North Carolina pana in Massachussetts au decretat stare de urgenta sau alerte de uragan, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se indeparta de coaste.

"Locuitorii sunt pe cale sa evacueze toata coasta si au fost deschise adaposturi. Politia si echipele de salvare se afla la fata locului. Suntem pregatiti pentru furtuna", a declarat vineri guvernatorul statului North Carolina, Bev Perdue, pentru CNN.

Citeste mai multe despre uraganul Irene pe 9AM.ro.

Sursa foto: http://earthobservatory.nasa.gov