Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca in 2009, cand era membru al guvernului PDL-PSD, ministrul Adriean Videanu ar fi blocat timp de noua luni valorificarea certificatelor de emisii de carbon.

Ponta a spus ca, la acea vreme, certificatele erau cotate la trei miliarde de euro, valoarea lor pe piata fiind, acum, de aproximativ 1,5 miliarde euro, informeaza Mediafax.

"Deoarece la Ministerul Mediului nu era niciun ministru PDL, Adriean Videanu aproape la fiecare sedinta de Guvern bloca valorificarea certificatelor. (...) Vina este exclusiv a PDL si a lui Adriean Videanu pentru faptul ca Romania a pierdut trei miliarde de euro, la cat erau evaluate atunci certificatele, si trebuie sa-si asume ca au facut un prejudiciu bugetului Romaniei, din cauza lacomiei unui membru important al PDL, Adriean Videanu", a afirmat presedintele PSD.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, prin suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, Romania a pierdut "1,2 miliarde in preturile de azi", pentru ca "oamenii politici au fost lasi".

"De ce credeti ca Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2? Romania a pierdut 1,2 miliarde in pretul de azi, avand certificate de vanzare de circa 3 miliarde in pretul din 2008. De ce? Pentru ca oamenii politici au fost lasi, pentru ca oamenii politici s-au certat - Mediul cu Economia si asa mai departe. Romania a pierdut", a declarat Traian Basescu.

Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.

Decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ponta: Nu vom vota pentru un guvern "Dancila 2"