Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, l-a propus pe Abos Gabor in locul lui Nagy Iosif (foto). Ministrul si-a inaintat propunerea premierului Emil Boc, pentru ca Gabor sa fie numit in functie prin hotarare de guvern, informeaza Mediafax.

Abos Gabor este fostul adjunct al comisarului general al Garzii de Mediu.

Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.

Decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare.

Totodata, tara noastra a anuntat ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national pi a inventarului national de emisii de gaze cu efect de sera.

Citeste si:

Statul roman pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a confirmat, vineri, la Targu Mures, ca este posibil ca Romania sa fie suspendata, luni, de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, din cauza unor deficiente legate de ANPM si ca va lua in acest caz "masuri administrative".

"Voi face modificari in structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbata, probabil, luni", a spus Borbely, care a adaugat ca s-a gandit deja la persoana care ar putea sa il inlocuiasca pe actualul sef al ANPM, Nagy Iosif.

Intrebat daca intentioneaza sa il schimbe pe Nagy Iosif si daca Romania va evita suspendarea tranzactiilor cu certificate verzi, Borbely a raspuns afirmativ.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca "trebuie sa fie pus pe masa capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului" daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor verzi, el precizand ca vrea "capete jos" pentru ca "cei vinovati trebuie sa plateasca".

Suspendarea Romaniei a fost propusa la precedenta reuniune a forului, desfasurata in perioada 6 - 8 iulie la Bonn, in Germania. Conform procedurii, desi concluziile intalnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, tinuta tot la Bonn, Romania nu mai are dreptul la o noua audiere, ci doar la o "declaratie oficiala".