Ritli Ladislau (foto) a anuntat prioritatile ministerului pe care il conduce, potrivit unui comunicat de presa emis de institutie. Ladislau a venit la carma MS la mijlocul lunii acesteia, dupa demisia lui Cseke Attila.

Cresterea veniturilor si stoparea pierderilor

„In urmatoarele patru luni vom pune accent pe depistarea unor solutii de crestere a veniturilor, pe de-o parte, si stopare a pierderilor financiare, pe de alta parte din sectorul sanitar. Suntem in curs de definitivare a proiectului de act normativ care va impune implementarea mecanismele de clawback (contributie pe veniturile realizate de producatori din vanzarea de medicamente) si payback in sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite”, a declarat noul ministru.

[Producatorii farma internationali: Noua taxa clawback descurajeaza investitiile straine]

Ca solutii de stopare a pierderilor, ministrul a mentionat informatizarea sistemului sanitar (cardul national de sanatate, prescriptia si fisa medicala electronice), precum si introducerea sistemului de coplata (pacientii vor achita o parte din contravaloarea serviciilor medicale de care beneficiaza in sistemul sanitar public).

Potrivit acestuia, pana la finele anului va fi definitivat si pachetul bazal de servicii medicale decontate de stat.

Citeste si:

Ministrul Ladislau a mai precizat ca exista doua proiecte finalizate care urmeaza sa fie prezentate Executivului, acestea referindu-se la coordonarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si la descentralizarea directiilor de sanatate publica.

Orientarea spre asistenta primara si mediu rural

Ritli Ladislau a mai spus ca in elaborarea bugetului MS pentru anul viitor va tine cont de orientarea sistemului spre asistenta primara si cea acordata in mediul rural.

"Suntem in faza de analiza a unui sistem prin care sa orientam fondurile catre spitalizaerea de zi si ambulatoriu. (...) Vom analiza impreuna cu reprezentantii CNAS posibilitatea de a creste procentul de finantare pentru asistenta medicala primara in anul viitor", a afirmat ministrul.

Regruparea si restrangerea programelor nationale

Pana la finele anului, Ministerul Sanatatii va regrupa si restrange programele nationale de sanatate "in acord cu nevoile populatiei". Astfel, va fi demarat programul de screening a cancerului de col uterin, iar cel de screening neonatal va fi extins.

Ritli Ladislau a mai precizat ca are in vedere si mentinerea programului de vaccinare pentru prevenirea bolilor transmisibile.