Printre artistii care vor evolua in cadrul Festivalului International "George Enescu" 2011 se numara 54 de solisti vocali (dintre care 22 straini), 44 de solisti instrumentisti (dintre care 32 straini), 39 de dirijori (27 - straini), potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste ansamblurile, orchestrele simfonice, 18 la numar, acestea sunt in egala masura din Romania si din strainatate, orchestrele de camera sunt in numar de 15 (10 din strainatate) si formatiile camerale - 23 (15 din strainatate). Acestora li se adauga 6 coruri (5 romanesti) si 3 corpuri de balet (unul romanesc, doua din strainatate).

Editia a XX-a a Festivalului Enescu se bucura de prezenta Israel Philharmonic Orchestra, cea mai mare orchestra prezenta vreodata la eveniment, ce numara 125 de persoane.

Israel Philharmonic Orchestra si Filarmonica din Viena sunt ansamblurile de pe afisul festivalului care vor incasa cele mai mari onorarii, incluzand drepturile pentru difuzare radio si TV.

Printre cererile mai deosebite ale artistilor invitati se numara solicitarea pianistului si dirijorului Daniel Barenboïm de a fi cazat intr-un apartament la hotel unde sa poata fuma trabuc. Pe de alta parte, cantareata Yasmin Levy, care a nascut in urma cu trei luni, a solicitat o limuzina cu scaun pentru copil.

Peste 20 de chartere internationale si peste 1.500 de zboruri pe curse regulate ii vor aduce pe invitati la festival. Transportul local va fi asigurat cu 12 autocare, 6 microbuze, 10 limuzine si 4 camioane.

Peste 6.500 de nopti de cazare au fost contractate pentru invitati.

Conform statisticilor, un numar de peste 16.000 de turisti straini vor participa la concertele din Bucuresti si din tara, din cadrul Festivalului "George Enescu" 2011.

Peste 200 de jurnalisti romani sunt acreditati la Festivalul Enescu 2011.

In prezent, 42 de evenimente din cadrul festivalului sunt sold-out. Dintre acestea, 29 au fost vandute in totalitate in cateva zile de la punerea in vanzare a biletelor individuale.

Citeste si:

Gradul de ocupare in acest moment este de peste 95%.

La cele patru sectiuni ale Concursului International "George Enescu" s-au inscris 183 de concurenti: 55 - la sectiunea Pian, 51 - Vioara, 45 - Violoncel si 32 de lucrari - la secțiunea Compoziție.

Juriile Concursului International "George Enescu" numara 27 de membri.

Creatia lui George Enescu va fi onorata cu 24 de interpretari in cadrul festivalului.

Totodata, vor fi prezentate peste 60 de lucrari semnate de 45 de compozitori romani.

La editia din 2011, festivalul va cuprinde urmatoarele sectiuni: Mari orchestre ale lumii (20 de concerte), Recitaluri si concerte camerale (15), Concertele de la miezul noptii (11), Spectacole de opera si balet (10), Enescu si contemporanii sai, Muzica secolului XXI (24) si World Music (10).

Festivalul se va desfasura pe opt scene din Capitala: Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala Bucuresti, Teatrul National "I. L. Caragiale", Aula Muzeului National de Arta, Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune, Sala Mica a Ateneului Roman si in Piata "George Enescu" - Piata Festivalului.

Totodata, vor fi organizate 17 concerte in tara, la Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sibiu, Targu-Mures si Timisoara.

Festivalul "George Enescu", ce are loc o data la doi ani, a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viata si creatia marelui compozitor roman. Primele editii ale acestui festival si concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale ale acelei vremi, printre care s-au numarat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan.

Sursa foto: www.festivalenescu.ro