2 Septembrie 2011

"Ma lepad de Basescu": Consilierii care au plecat de la Cotroceni



De buna voie sau fortati, mai multi consilieri l-au parasit pe presedintele Traian Basescu in cei sapte de ani de mandat. Cel mai proaspat „divort” s-a produs astazi: Peter Eckstein Kovacs a demisionat din cauza diferendului de opinie privind Rosia Montana.

Andrei Plesu

Mai 2005: Andrei Plesu demisiona din functia de consilier prezidential. El isi pregatea de mult plecarea, invocand motive de sanatate.

Administratia prezidentiala nu a dat nici o explicatie in privinta motivelor pentru care Plesu a parasit functia de consilier, dar acesta a declarat ulterior ca a demisionat din motive de sanatate.

Surse neoficiale spuneau ca Plesu ar fi avut un conflict mocnit cu sefa Cancelariei presedintelui, Elena Udrea. Acesta ar fi sesizat, subtil, la modul general, necesitatea ca angajatii Administratiei Prezidentiale sa poarte o tinuta decenta, mai ales in cadru oficial, de aceasta remarca simtindu-se vizata Elena Udrea. Sefa Cancelariei nu s-a lasat mai prejos.

Presedintele i-a transmis recent un ultim avertisment fostului consilier prezidential Andrei Plesu: "Nu as vrea sa spun acum lucruri care sa nu-i placa domnului Plesu despre cum l-am vazut eu ca si consilier. Il invit la decenta. Este ultimul apel pe care i-l fac", a insistat presedintele.



Adriana Saftoiu

2007: Adriana Saftoiu demisiona din functia de consilier prezidential.

Aceasta spunea in 2008 ca nu a mai vorbit cu presedintele dupa ce si-a dat demisia de la Cotroceni: "Am luat o decizie in cunostinta de cauza si punct. Nu sunt suparata pe Traian Basescu" (Realitatea)


Alexandra Gatej

Ianuarie 2011: consilierul prezidential Alexandra Gatej demisiona din functie sustinand ca decizia foarte clara a CNSAS de necolaborare a sa cu Securitatea a generat un mod de abordare publica speculativ si denigrator care i-a adus importante prejudicii atat ei, cat si familiei sale.

Sebastian Lazaroiu

Aprilie 2011: Presedintele Traian Basescu semna decretul de eliberare din functia de consilier prezidential a lui Sebastian Lazaroiu, iar raporturile de munca ale acestuia cu Administratia Prezidentiala au incetat, incepand cu data de 1 mai, prin acordul partilor.

Ulterior, sociologul a fost numit la conducerea ministerului Muncii.

Alexandru Gussi

Iulie 2011: presedintele Traian Basescu semna decretul pentru eliberarea din functie a consilierului prezidential Alexandru Gheorghe Gussi. El era consilier prezidential pentru educatie si cercetare.

Sursa foto: ro.wikipedia.com


Peter Eckstein Kovacs

Septembrie 2011: Peter Eckstein Kovacs a demisionat din functia de consilier prezidential pentru minoritati nationale.

El a declarat ca a demisionat din aceasta functie si ca presedintele Traian Basescu i-a acceptat demisia, motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Rosia Montana.

"Am discutat cu presedintele Traian Basescu si l-am anuntat verbal despre demisia mea din functia de consilier prezidential, iar dansul a acceptat aceasta demisie. Luni voi depune in scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia", a declarat Peter Eckstein Kovacs.

Peter Eckstein Kovacs este impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, in timp ce presedintele Traian Basescu s-a exprimat in ultima perioada cu insistenta asupra necesitatii inceperii exploatarii aurului de acolo.


Sergiu Medar

Martie 2007: Sergiu Medar, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, eliberat din functie. In locul lui a fost numit Mihai Stanisoara, presedintele comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor.




Citeste si