"Este greu de crezut ca o vizita atat de asteptata sa nu aiba o asemenea finalizare. In cutuma diplomatica anunturile se fac coordonat. Este de anticipat un anunt coordonat cu Casa Alba, amanuntit in privinta continutul vizitei si nivelurilor de intalnire. Ca element de continut, presedintele Basescu nu poate merge fara sa se vada cu omologul american. Majoritatea indiciilor sunt pentru o intalnire bilaterala cu presedintele Barack Obama. Este de bun-simt, se lucreaza de multa vreme, s-a finalizat", au comentat sursele.

Cat priveste esenta vizitei presedintelui Basescu in SUA, aceasta se va concentra in "acorduri militare importante", cel mai probabil fiind vorba si despre eventuala semnare a acordului privind scutul antiracheta , au precizat sursele.

Dincolo de problema de mare actualitate a scutului antiracheta, Romania si SUA sunt legate de un cadru juridic complex, de un parteneriat strategic puternic, de o cooperare aproape neconditionata a Romaniei la operatiuni in teatrele de razboi dar si de subiecte aflate in suspensie sau in curs de rezolvare.

O alta problema bilaterala despre care presa a relatat pe larg, dar care a ramas nerezolvata a constituit-o eventuala achizitionare de avioane F-16 de la americani.

Citeste si:

Nu in ultimul rand, vizita presedintelui Traian Basescu la Washington are loc pe fundalul unei revigorari a subiectului presupuselor inchisori CIA din Europa, gazduite inclusiv in Romania.

La acest moment, nu se cunosc detalii oficiale despre programul presedintelui Basescu in SUA.

Citeste aici continuarea articolului.

Sursa foto: www.sxc.hu.