"Banii se scurg pe salarii si utilitati fara sa ajunga acolo unde este nevoie, in calitatea actului medical si acoperirea nevoii pacientilor de servicii medicale", se explica intr-un comunicat de presa emis de Alianta.

De asemenea, organizatia atrage atentia ca majorarea "exponentiala" a bugetului sanatatii (de la 1 miliard de euro in 2000, la 4,5 miliarde de euro in 2011 - potrivit unor declaratii recente ale presedintelui Traian Basescu) a fost determinata de tratarea unui numar sporit de pacienti cu afectiuni cronice si cresterea calitatii si duratei de viata a acestora.

"Este absolut necesar sa se realizeze o legislatie foarte bine pusa la punct in ceea ce priveste transformarea spitalelor in unitati medicale eficiente private sau in parteneriat public privat prin care partenerii privati sa fie obligati sa asigure calitatea actului medical. Hotararea transformarii spitalelor in fundatii sau societati comerciale trebuie facuta fundamentat pe studii de impact asupra populatiei si indicatori de clasificare a unitatilor spitalicesti pe criterii de performanta", declara Cristian Hotoboc, presedintele APSR.

Citeste si:

Spitalele - "uzine de paturi"

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca este necesar un sistem de sanatate in care spitalele sa nu mai fie ale statului, iar acestea sa devina fundatii sau societati comerciale care sa aiba contracte cu medicii. Basescu a adaugat ca Romania nu va avea un sistem de sanatate bun atata timp cat vor exista "aceste uzine de paturi", potrivit Mediafax.