Ministrul Economiei, Ion Ariton, a solicitat conducerii Hidroelectrica sa ia masuri si sa informeze periodic ministerul cu privire la efectele scaderii debitelor, se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Hidroelectrica a informat Ministerul Economiei ca CHE Portile de Fier este disponibila si furnizeaza energie electrica in limita debitului afluent. Astazi (vineri, n.r.), valoarea debitului inregistrat la Portile de Fier a fost de numai 2.400 mc/s, adica 63% din debitul mediu multianual aferent lunii septembrie (3.800 mc/s), dar acest lucru nu creeaza probleme legate de exploatarea nodului hidrologic Portile de Fier 1 si 2", se precizeaza in comunicat.

Hidroelectrica livreaza in prezent o putere medie de 1.800 MW, echivalentul a 24% din productia totala de energie electrica a Romaniei, in scadere de la 2.100 MW (28%) in saptamanile anterioare.

Scaderea debitului pe Dunare a determinat reducerea cantitatilor de energie produse, dar nu a fost afectata capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare functionarii in conditii de securitate a Sistemului Energetic National. Zilnic, la solicitarea Dispeceratului Energetic National, Hidroelectrica a acoperit dezechilibrele consumului sau productiei cu puteri medii orare intre 100 si 300 MW, conform sursei citate.

Citeste si:

"Exploatarea lacurilor de acumulare se desfasoara in parametrii stabiliti de comun acord cu Apele Romane pentru luna septembrie. De asemenea, sunt asigurate in totalitate cerintele de alimentare cu apa atat pentru populatie, cat si pentru industrie", se mai arata in comunicat.

Din cauza deficitului de energie din surse hidro, pretul energiei electrice pe piata PZU a operatorului pietei OPCOM a atins joi valoarea de 342 lei pe MWh, de peste doua ori mai mare fata de media anul trecut, si ar putea continua sa creasca.

Ca urmare a precipitatiilor reduse, nivelul Dunarii a scazut semnificativ, iar daca va continua sa coboare Nuclearelectrica, societate care asigura 18% din consumul anual de energie, ar putea fi nevoita sa opresca reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavoda. Compania a anuntat insa ca deocamdata nu exista riscul opririi reactoarelor din cauza debitului redus al Dunarii.