"Cred ca toti ministrii trebuie sa avem in vedere nevoia Romaniei de a aduce acesti bani in tara. Stiu ca exista si orgoliu personal, care de foarte multe ori e piedica la o decizie corecta. Eu cred ca ar trebui sa vedem acum, toti colegii ministri, interesul national si sa ducem banii care se pare ca nu pot fi folositi pe un anumit program operational sectorial acolo unde este nevoie de ei si se pot cheltui imediat", a spus Udrea, conform Mediafax.

Ea a adaugat ca MDRT a contractat pe diverse proiecte toata suma de 4,3 miliarde de euro alocata din fonduri europene si are proiecte depuse in valoare de 12 miliarde de euro.

"Deci, daca am mai avea bani pe Programul Operational Regional, pe care noi am terminat de facut contractarile, am putea cheltui imediat aceste fonduri. De aceea, noi ne-am gandit sa cerem si de la alte ministere, acolo unde, din analize, este evident ca nu vor putea accesa toti banii", a afirmat Udrea, care a precizat ca MDRT are cateva propuneri, pe care le va inainta ministerelor vizate.

Ministrul a dat ca exemplu ministerul Muncii, care are o rata slaba de absorbtie pe programul operational sectorial POSDRU, care are ca obiectiv dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia.

"Au 4,4 miliarde de euro. Acolo am solicitat ca o parte sa se aloce Programului Operational Regional, dar pot fi luati bani si din alte programe. Fiecare ar trebui sa fie onest si sa spuna cati bani mai poate atrage", a adaugat ministrul.

Citeste si:

Udrea a afirmat ca MDRT s-ar bucura sa primeasca cat mai multi bani, dar daca ar primi cel putin un miliard de euro de la toate ministerele, o parte din bani ar fi distribuiti si catre reabilitarea termica a locuintelor.

Ea a explicat ca MDRT a primit acceptul Comisiei Europene ca reabilitarea termica a locuintelor sa poata fi facuta si cu fonduri europene dar ministerul nu mai are bani disponibili pentru acest program.

Platile catre beneficiari din contributie UE pentru totalul programelor operationale reprezinta 13,5% in raport cu alocarea totala de la UE in perioada 2007 - 2013.

Citeste aici ce misiune imposibila are de indeplinit noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban.