Agentia a anuntat ca Satelitul trimis in spatiu acum 20 de ani este pe Terra. Ramasitele acestuia au cazut pe Pamant la ora 11:23 pm, vineri, si 1:09 am, sambata, dar nu este foarte clar unde au ajuns bucatile.

Cea mai mare parte a satelitului a ars dupa intrarea in straturile dense ale atmosferei terestre. Insa, este asteptata supravietuirea unor bucati din satelit, precum rezervoarele din titan si bateriile din otel, cu greutati cuprinse intre 1kg si 158 kg.

Vineri seara, NASA prevedea ca parti din satelit vor trece peste Canada, Africa dar si peste arii importante din oceanele Pacific, Indian si Atlantic.
“SUA sunt in siguranta, orbita finala a statelitului nu va traversa America”, a anuntat NASA sambata dimineata.

Cu toate acestea, doi martori din zone diferite ale Americii au declarat contrariul: un fotograf din San Antonio, Texas a anuntat ca a fotografiat obiecte stralucitoare cazand cu rapiditate din cer iar un martor din Hawaii sustine ca a vazut doua bucati din satelit.

UARS este cel mai mare satelit NASA care urmeaza sa cada pe Terra din ultimele trei decenii, dupa caderea satelitului Skylab in vestul Australiei in 1979. Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.

Citeste si:

UARS a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera inalta a Terrei si si-a incheiat misiunea in 2005 dupa ce si-a consumat carburantul.

Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime.

In cazul ranirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de caderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale ce a fost incheiata in 1972. Statele Unite ale Americii au semnat aceasta conventie cu alte 79 de tari.

Sursa foto: sxc.hu