Potrivit masuratorilor efectuate de specialistii implicati in experimentul international "Opera", particulele neutrino - particule elementare ale materiei - au parcurs cei 730 de kilometri care separa laboratoarele Centrului european pentru cercetari nucleare (CERN) din Geneva de laboratorul subteran din Gran Sasso din Italia cu o viteza de 300.006 kilometri pe secunda, cu 6 kilometri pe secunda mai repede decat viteza luminii.

Savantii au cautat chiar si cea mai mica eroare in experimentul lor, fara a ajunge insa la un rezultat diferit: neutrinii par ca au calatorit intr-adevar mai repede decat lumina, sfidand astfel teoria relativitatii formulata de Einstein.

"Tinand cont de impactul urias pe care un asemenea rezultat ar putea sa il aiba asupra fizicii, masuratori independente vor fi necesare, pentru ca efectul observat sa poata fi infirmat sau confirmat oficial", afirma comunicatul CNRS.

Nu este vorba despre o reusita singulara: rezultatele publicate de CERN si CNRS reprezinta rodul a trei ani de cercetare si observare a peste 15.000 de neutrino, cu o marja de eroare record, ce reprezinta 10 miliardimi de secunda, informeaza 9AM.ro.

Citeste si:

"Nu ma asteptam deloc la asa ceva, am petrecut sase luni pentru a reface totul de la zero", a declarat, joi, Dario Autiero, cercetator la Institutul de fizica nucleara din Lyon, coordonatorul departamentului de analiza a masuratorilor in cadrul experimentului "Opera".

Recalibrarea instrumentelor de masurare realizata de unii dintre cei mai reputati experti independenti, verificarea datelor topografice, a tunelului si a particulelor, chiar si deriva continentelor si seismul din L'Aquila au fost luat in calcul.

Citeste mai multe despre noua particula pe 9AM.ro.

Sursa foto: Flickr.com