Calin Popescu Tariceanu a pierdut definitiv, miercuri, procesul intentat actualului premier Emil Boc, pentru afirmatiile publice facute de acesta din urma in legatura cu contractul Sterling, Tribunalul respingand ca nefondat recursul fostului prim-ministru, scrie Mediafax.
Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondat recursul facut de Calin Popescu Tariceanu impotriva deciziei din iunie 2010 a Judecatoriei Sectorului 5, care de asemenea a respins actiunea facuta de fostul premier impotriva lui Emil Boc.

Decizia de miercuri a Tribunalului Bucuresti nu mai poate fi contestata.

In 18 februarie 2009, Tariceanu anunta ca i-a actionat in judecata pe premierul Emil Boc si pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmatiile lansate la televiziuni despre modul in care el a gestionat cazul Sterling, cerand daune in valoare de 100.000 de lei fiecaruia.

Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat pe Emil Boc ca ar fi mintit si ca ar fi dat dovada de rea-credinta in declaratiile sale referitoare la hotararea de Guvern privind concesiunea catre Sterling Resources. Tariceanu si-a argumentat acuzatiile privind vinovatia si reaua-credinta a lui Boc in declaratiile la adresa sa invocand inclusiv faptul ca actualul premier are studii juridice, este avocat si "avea cunostinta directa despre situatia de fapt la care facea referire".

Procesul a inceput in 13 mai 2009.

In 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea data statul roman, si consortiul format din firmele Enterprise (Marea Britanie) si Canadian Oxy au incheiat un acord de explorare si impartire a productiei.

Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. In 1993, Rompetrol a fost privatizata, iar locul companiei in acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.

Productia de petrol era impartita, conform contractului, intre Rompetrol (45%) si beneficiar (55%), iar in cazul in care erau descoperite gaze naturale neasociate, partile urmau sa discute pentru dezvoltarea, prelucrarea, transportarea, utilizarea, dispunerea de aceste gaze sau vanzarea lor, impartirea productiei, termenii fiscali, durata dezvoltarii si productiei, precum si alti termeni importanti.

Perimetrele de explorare au fost reduse succesiv, fiind abandonate anumite suprafete, iar actele aditionale nu au au avut caracter secret, cu exceptia actului aditional 11.

Raportul de control se refera si la faptul ca actul aditional 11 la contractul initial din 1992, care acorda Sterling drept la exploatare petroliera, nu doar de explorare si impartire a productiei, a fost incheiat cu un an si 3 luni inainte de a se repune in Guvern in vederea aprobarii prin hotarare.

In actele depuse de avocatii lui Emil Boc, printre care si Valeriu Stoica, se sustine totodata ca declaratiile premierului nu constituie o fapta ilicita.

Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie 2009, ca Romaniei ii revine 79,34 la suta din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagra.

Ulterior, a inceput o dezbatere politica, transferata in plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotarare a fostului Guvern, condus de Calin Popescu Tariceanu, aprobata la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra catre compania canadiana.

Hotararea Guvernului Tariceanu din 12 noiembrie 2008 este un act aditional la acordul petrolier incheiat la 24 august 2007 cu Sterling.

Subiectul acestei dezbateri era suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din cele doua perimetre chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre. Presedintele Basescu a cerut Guvernului, in februarie 2009, sa clarifice disputa legata de firma Sterling.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri