Aeroportul Suceava va fi modernizat cu bani europeni

Cererea de finantare a modernizarii Aeroportului Suceava prin POS Transporturi a fost aprobata si urmeaza sa fie semnat contractul, a anuntat presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a mentionat ca investitia este de 167 de milioane de lei, cu fonduri asigurate de UE, Guvern si locale, informeaza Mediafax.

Flutur a spus la sedinta Consiliului Judetean Suceava ca Autoritatea de Management a POS Transporturi a avizat cererea Aeroportului Suceava de modernizare, cu un punctaj de 67,75 de puncte, iar investitia va fi de 167 de milioane de lei, (39 de milioane de euro), din care 94,59 la suta din bani vor fi asigurati de la Uniunea Europeana si Guvern, iar restul de 5,4 la suta din fondurile CJ Suceava.

"Asteptam semnare oficiala a contractului sa putem da drumul la achizitiile publice", a spus Flutur, care a mentionat ca este primul proiect de acest gen din tara.

Ulterior, intr-o conferinta de presa, presedintele CJ Suceava a aratat ca modernizarea aeroportului este un prim pas pentru atragerea de investitii importante in judet si a subliniat ca acest aeroport se adreseaza nu numai celor din judetele Neamt, Suceava sau Botosani, ci si celor din zona Cernauti din Ucraina si din zona Balti din Republica Moldova.

Flutur a spus ca, prin modernizarea acestui aeroport, Suceava poate sa devina un mare exportator de produse alimentare spre tari UE sau non-UE.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, la Aeroportul Suceava urmeaza sa fie facute lucrari la balizaj, la sistemul de navigatie, la pista si construirea unui nou turn.

Solutia de modernizare prevede executarea unei piste cu structura flexibila avand lungimea de 2.460 metri si latimea de 45 de metri.

Totodata, se va construi un nou turn de control, iar sistemul de balizaj va fi din gama de dispozitive corespunzatoare categoriei a doua de operare pe directia 16, iar instalatiile navigare de tip ILS vor permite dirijarea aeronavelor si in conditii de ceata.

CJ Suceava a decis ca dreptul de administrare a bunurilor din domeniul public al judetului Suceava, care au fost predate in administrare Regiei Autonome "Aeroportul Stefan cel Mare Suceava", sa se exercite pe durata existentei Aeroportului Stefan cel Mare Suceava.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri