El a precizat ca acesti experti, care formeaza un comitet de consiliere pe probleme de imigratie, au luat deja legatura cu ambasada Romaniei si cu cea a Bulgariei, pentru a obtine informatii din partea ambelor state pe baza carora sa evalueze impactul potential al ridicarii restrictiilor pe piata muncii, si urmeaza sa inainteze Guvernului britanic un punct de vedere chiar in aceasta luna.

"Noi luam o decizie pe baza analizei unor experti independenti. Exista un comitet in Marea Britanie, Comitetul de consiliere pe probleme de imigratie, format din specialisti in piata muncii, iar Guvernul britanic le cere acestora un punct de vedere in primul rand cu privire la impactul potential al ridicarii restrictiilor. Ma astept ca raportul comitetului sa fie publicat chiar in aceasta luna, pentru ca Guvernul britanic sa ia o decizie pana la finalul acestui an", a spus Harris, potrivit Mediafax.

Intrebat insa daca Guvernul britanic va tine cont de recomandarea Parlamentului European privind eliminarea restrictiilor pe piata muncii pana la sfarsitul acestui an, inaintea anului 2013 ca termen limita, ambasadorul a precizat ca decizia va fi una exclusiv a Guvernului, iar elementul esential in aceasta decizie va fi opinia specialistilor in piata muncii.

Intr-o rezolutie adoptata de Parlamentul European saptamana trecuta se arata ca toate statele UE trebuie sa permita accesul bulgarilor si romanilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul lui 2011, inaintea termenul-limita din 2013.

Deputatii europeni solicita astfel statelor membre sa isi revizuiasca regulile privind perioadele de tranzitie inaintea deschiderii accesului pe piata muncii si solicita tarilor care inca impun restrictii cetatenilor bulgari si romani sa le elimine pana la sfarsitul lui 2011, inainte de termenul-limita final din 2013 prevazut in tratatul de aderare la UE.

Citeste si:

Pe termen lung, aceste restrictii pot avea un impact negativ asupra valorilor si drepturilor fundamentale prevazute in tratatele UE, cum ar fi libera circulatie, non-discriminarea, solidaritatea si egalitatea in drepturi, considera deputatii europeni.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, afirma atunci ca spera ca mesajul Parlamentului European sa ajunga la guvernele statelor membre ca argument ca nu exista justificare pentru mentinerea restrictiilor.

Restrictii la angajarea muncitorilor romani sunt existente inca in 11 dintre 26 de state membre, printre care Marea Britanie, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda sau Spania.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei, pana in 2014 exista o perioada de tranzitie in care fiecare stat membru trebuie sa liberalizeze gradual accesul muncitorilor romani pe piata muncii.