4 Noiembrie 2011

Grecia incinge spiritele in toata Europa. Pica premierul sau referendumul?



Dezbaterile privind iesirea Greciei din zona euro si referendumul stabilit pe 4 decembrie in acest sens au incins spiritele in toata Europa. De la Sarkozy pana la Merkel, de la prim-ministrul grec si pana la ministrii, discutiile pe acest subiect sunt in centrul atentiei tuturor. Mai mult, surse oficiale au declarat pentru BBC ca George Papandreou este pe punctul de a isi prezenta demisia.

Demisia premierului a fost exclusa

Premierul grec Giorgios Papandreou a subliniat ca miza pentru Grecia este de a "pune in aplicare" planul european anticriza din 27 octombrie, in caz contrar existand riscul unei "iesiri din euro", si a considerat "catastrofala" organizarea unor eventuale alegeri anticipate, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Respingerea (planului) in cadrul unui referendum, organizarea de alegeri sau absenta majoritatii in favoarea planului inseamna iesirea din zona euro", a avertizat Papandreou, care si-a inceput discursul in fata grupului sau parlamentar in jurul orei locale 17.50 (17.50 ora Romaniei).

"Acest grup parlamentar si acest Guvern au nevoie de stabilitate pentru a conduce tara catre ziua de maine", a adaugat el, confirmand ca nu intentioneaza sa demisioneze pentru moment in pofida frondei ministrilor si a deputatilor.

Papandreou a declarat totusi ca va discuta cu opozitia de dreapta, care a promis sa voteze in favoarea planului european dar care a cerut abandonarea proiectului de referendum si formarea unui Guvern de "tranzitie" inaintea alegerilor anticipate.

Dar in timp ce reuniunea continua, ministrul de Finante si numarul doi in Guvern si in randul majoritatii, Evangelos Venizelos, i-a cerut imediat sa anunte "renuntarea oficiala" la proiectul sau de referendum, aflat la originea crizei care afecteaza tara si toata zona euro.

Premierul Greciei, Georges Papandreou, a exclus posibilitatea de a demisiona, dupa ce BBC anuntase ca premierul urma sa isi dea demisia.

Giorgios Papandreou, s-a declarat dispus sa retraga proiectul de referendum privind euro,
care a generat panica in Grecia si in zona euro, pentru a garanta planul de salvare european pentru aceasta tara, se arata intr-un comunicat al serviciilor sale, relateaza AFP.

"Chiar daca nu vom recurge la un referendum, care nu a fost niciodata un scop in sine (...), salut pozitia partidului de opozitie de dreapta", care s-a declarat pregatit sa ratifice in Parlament acordul zonei euro din 27 octombrie, a declarat Papandreou in cadrul consiliului de ministri, potrivit acestui comunicat.

Vezi in slide-urile urmatoare ce declaratii s-au mai facut pe acest subiect.


Miza referendumului: Apartenenta la euro

Referendumul anuntat de Grecia privind planul de salvare european va avea loc la 4 decembrie, iar miza va fi apartenenta tarii la zona euro, a afirmat, miercuri seara, premierul elen, Giorgios Papandreou, citat de AFP.

Premierul grec a adaugat ca autoritatile de la Atena nu au luat inca o decizie privind formularea intrebarii pentru referendum, insa miza consultarii va fi, in mod clar, apartenenta Greciei la zona euro, informeaza Mediafax.

"Miza este sa aflam daca vrem sa ramanem in zona euro. Asta este foarte clar", a spus el. "Avem nevoie de un consens larg (...) si cred ca poporul grec vrea ca noi sa fim un partener solid in euro - aceasta este miza", a afirmat Papandreou, imediat dupa incheierea unei conferinte de presa sustinute de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel.

Ei au cerut Greciei sa-si respecte angajamentele si sa aplice planul de ajutor decis saptamana trecuta la Bruxelles, eliminand toate incertitudinile privind referendumul. In caz contrar, Atena nu va mai primi ajutorul financiar promis de tarile europene si Fondul Monetar International, au avertizat cei doi lideri europeni.

Ajutorul, in valoare de opt miliarde de euro, al carui principiu a fost aprobat de tarile europene, dar nu inca si de FMI, este indispensabil pentru Grecia.


Banii de la FMI, in stand-by

Mai mult, directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat miercuri ca va formula avizul privind continuarea derularii imprumutului pentru Grecia dupa incheierea referendumului privind planul anticriza al zonei euro, relateaza AFP.

"Dupa ce referendumul se va incheia si toate incertitudinile vor fi eliminate, voi face o recomandare consiliului de administratie al FMI privind a sasea transa a imprumutului nostru pentru sustinerea programului economic al Greciei", a afirmat Lagarde.


Vrea sau nu Grecia in zona euro?

Grecia trebuie sa se hotarasca daca vrea sa ramana in zona euro si sa-si clarifice pozitia privind planul de salvare european decis saptamana trecuta, daca vrea sa spere sa obtina ajutorul financiar prevazut de acesta, a declarat, miercuri seara, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

"Am spus clar autoritatilor elene, atat majoritatii, cat si opozitiei (...) ca europenii si FMI nu pot avea in vedere varsarea celei de-a sasea transe a programului de ajutor pana cand Grecia nu va adopta integral pachetul de masuri din 27 octombrie si pana cand incertitudinile privind rezultatul referendumului nu vor disparea", a adaugat Nicolas Sarkozy, in prezenta cancelarului german Angela Merkel.

"Grecia vrea sau nu sa ramana in zona euro?", s-a intrebat el. "Speram ca da (...), dar asupra acestui subiect se va pronunta poporul grec, daca va fi organizat un referendum", a mai spus Sarkozy.

"Lansam un apel solemn in favoarea realizarii rapide a unui consens politic in Grecia", a afirmat presedintele francez.

Tratatul de la Lisabona nu prevede retragerea unei tari din zona euro fara iesirea din cadrul Uniunii Europene, explica purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, in contextul dezbaterilor privind situatia Greciei, informeaza AFP.

"Tratatul nu prevede retragerea din zona euro fara iesirea din cadrul Uniunii Europene", precizeaza Karolina Kottova, subliniind ca aceasta este situatia "in momentul de fata" si sugerand ca Tratatul de la Lisabona poate fi modificat.



Ministrii contra referendumului

Ministrul grec al Dezvoltarii, Michalis Chryssohoidis, a cerut joi ca planul european de salvare financiara a Greciei sa fie ratificat rapid de Parlament si s-a declarat impotriva proiectului premierului Georges Papandreou de a organiza un referendum, anunta televiziunea publica Net, citata de AFP.

"Ceea ce preseaza este ratificarea de catre Parlament a acordului (european) care scoate Grecia din impas", a declarat Chryssohoidis, potrivit Mediafax.

Acest membru influent al partidului socialist al lui Papandreou se alatura astfel ministrului de Finante Evangelos Venizelos, care s-a declarat impotriva unui referendum, inaintea unui vot de incredere crucial pentru mentinerea la putere a Guvernului grec.

"Locul poporului grec in euro este o realizare istorica a poporului grec, care nu poate fi pusa in discutie. Acest lucru nu poate depinde de un referendum", a declarat Venizelos, intr-un comunicat difuzat joi dimineata, dupa intalnirea premierului grec, Georges Papandreou, la Cannes, cu liderii europeni si al FMI, reuniti pentru summitul G20.




Citeste si