DELAPIDAREA PETROMSERVICE: VINTU, LUCA&CO AU FOST ARESTATI!

Instanta Tribunalului Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, precum si a altor opt persoane, acuzate de delapidarea Petromservice, informeaza Mediafax.

In cazul lui Vintu, instanta a decis ca termenul de 29 de zile va curge din momentul in care acesta va fi dus efectiv in arestul Politiei Capitalei, el plecand de la Tribunalul Bucuresti in jurul orei 14.00, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere.

Dupa pronuntarea deciziei, judecatorul Mitu Stegaru a intrebat unde este Octavian Turcanu, acesta fiind in apropierea boxei in care stau arestatii. Dupa ce l-a vazut, magistratul i-a spus: "Sariti inapoi, va rog!".

Tribunalul va trimite o copie a minutei deciziei la Biroul de Urmariri din cadrul Politiei Capitalei pentru punerea in executare a hotararii. Astfel, in cazul in care Vintu nu se va prezenta singur la arest, un echipaj de politie va merge la domiciliul lui pentru a-l ridica si duce in arest.

Decizia a fost contestata de cei noua acuzati, ramasi in sala de judecata in asteptarea deciziei.

Recursul se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au retinut in acest dosar pe Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, pentru 24 de ore, acuzatiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Procutrorii au mai dispus fata de Rino Graziano Raicovich, cercetat in acelasi dosar, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.

Procurorii PICCJ au cerut arestarea preventiva a celor 10 persoane retinute in cazul Petrom Service, intre care Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu, argumentele fiind valoarea extrem de ridicata a prejudiciului, numarul persoanelor prejudiciate si abilitatea acuzatilor de a ingreuna tragerea la raspundere.

In plus, caracterul transnational al operatiunilor financiare desfasurate de inculpati a facut extrem de dificila administrarea probatoriului in cauza, fiind necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internationale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor. Astfel, unele dintre autoritatile judiciare au transmis raspunsul la comisia rogatorie internationala in luna iulie 2011, iar ultimele relatii comunicate de alte autoritati judiciare au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie 2011.

"Modul de operare al inculpatilor denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, imprejurare care trebuie coroborata cu datele referitoare la alte infractiuni comise de aceiasi inculpati in modalitati similare. Din probele cauzei rezulta ca inculpatii detin numeroase companii si conturi bancare in strainatate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi ingreunata de inculpatii aflati in stare de libertate", se mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a persoanelor retinute in dosarul Petrom Service.

"Inculpatul Vintu Sorin Ovidiu participa la intalniri ca reprezentant al S.C. Petromservice S.A. si angaja societatea in fata partenerilor straini, asa cum rezulta din mesajele de posta electronica identificate cu prilejul perchezitiei informatice efectuate in cauza, care atesta si ca directorul general Supeala Gheorghe ii era in fapt subordonat functional. Totodata, a rezultat ca inculpatul Vintu Sorin Ovidiu se implica direct in activitatea S.C. Petromservice S.A. si ii dadea indicatii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma sa le ia, reprosandu-i daca acesta adopta o alta conduita", sustin procurorii.

In aceste imprejurari, la scurt timp dupa ce in patrimoniul partii vatamate a intrat suma de 323.059.381 euro obtinuta din vanzarea activitatii de servicii petroliere, inculpatii au actionat pentru a transfera lichiditatile in patrimoniul unor companii pe care le controlau, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian.

"Din declaratiile depuse la deschiderea conturilor bancare si din evidentele departamentului de inregistrare a societatilor din strainatate inscrisuri transmise de autoritatile judiciare cipriote in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in cauza rezulta ca toate companiile offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, care au contribuit astfel in mod nemijlocit la savarsirea infractiunii de delapidare", scriu procurorii in referatul prin care cer arestarea preventiva a zece persoane, intre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore.

Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006 il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

Procurorii au mai stabilit ca suma de 14,2 mil. de euro a ajuns in contul Realitatea Media prin trei operatiuni, in 2007, 2008 si 2009, cand de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, potrivit referatului prin care procurorii PICCJ cer arestarea preventiva a lui Vintu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri