Curtea de Apel Bucuresti (CAB) va judeca luni recursurile inaintate de Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si alte opt persoane arestate preventiv in dosarul Petromservice.
Curtea de Apel Bucuresti a primit, joi, dosarul in care Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, pentru 24 de ore, acuzatiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare si spalare a banilor, conform Mediafax.

Recursurile formulate de acestia vor fi judecate luni.

Decizia de arestare preventiva a celor zece acuzati a fost luata in urma cu doua zile, la Tribunalul Capitalei.

Propunerea de arestare preventiva a celor zece a fost intemeiata pe valoarea extrem de ridicata a prejudiciului produs, numarul foarte mare al persoanelor prejudiciate, vatamarea climatului social, care impune un raspuns ferm al autoritatii judiciare.

Pe de alta parte, infractiunile de delapidare in forma calificata si de spalare de bani, prin natura lor si prin gradul de pericol social abstract pe care il implica, creeaza un pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere amploarea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsa stabilite de lege, elemente de natura a starni o reactie de oprobriu general puternica, astfel incat intr-o asemenea situatie privarea de libertate se justifica, mai aratau procurorii in propunerea de arestare preventiva a celor zece acuzati.

In plus, caracterul transnational al operatiunilor financiare desfasurate de inculpati a facut extrem de dificila administrarea probatoriului in cauza, fiind necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internationale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor. Astfel, unele dintre autoritatile judiciare au transmis raspunsul la comisia rogatorie internationala in luna iulie 2011, iar ultimele relatii comunicate de alte autoritati judiciare au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie 2011.

"Modul de operare al inculpatilor denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, imprejurare care trebuie coroborata cu datele referitoare la alte infractiuni comise de aceiasi inculpati in modalitati similare. Din probele cauzei rezulta ca inculpatii detin numeroase companii si conturi bancare in strainatate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi ingreunata de inculpatii aflati in stare de libertate", se mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a persoanelor retinute in dosarul Petrom Service.

Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a Petrom Service a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

Probatoriul administrat a aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului.

"Inculpatul Vintu Sorin Ovidiu participa la intalniri ca reprezentant al S.C. Petromservice S.A. si angaja societatea in fata partenerilor straini, asa cum rezulta din mesajele de posta electronica identificate cu prilejul perchezitiei informatice efectuate in cauza, care atesta si ca directorul general Supeala Gheorghe ii era in fapt subordonat functional. Totodata, a rezultat ca inculpatul Vintu Sorin Ovidiu se implica direct in activitatea S.C. Petromservice S.A. si ii dadea indicatii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma sa le ia, reprosandu-i daca acesta adopta o alta conduita", sustineau procurorii.

In aceste imprejurari, la scurt timp dupa ce in patrimoniul partii vatamate a intrat suma de 323.059.381 euro obtinuta din vanzarea activitatii de servicii petroliere, inculpatii au actionat pentru a transfera lichiditatile in patrimoniul unor companii pe care le controlau, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Suma de 14,2 mil. de euro a ajuns in contul Realitatea Media prin trei operatiuni, in 2007, 2008 si 2009, cand de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore.

Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian.

"Din declaratiile depuse la deschiderea conturilor bancare si din evidentele departamentului de inregistrare a societatilor din strainatate inscrisuri transmise de autoritatile judiciare cipriote in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in cauza rezulta ca toate companiile offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, care au contribuit astfel in mod nemijlocit la savarsirea infractiunii de delapidare", scriu procurorii in referatul prin care cer arestarea preventiva a zece persoane, intre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore.

Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006 il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri