Protestul crescatorilor de bovine si taurine organizat in ultimele zile in fata sediului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reprezinta "o actiune programata politic de catre federatia Agrostar" si este nejustificat, potrivit ministerului, informeaza Mediafax.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, si specialistii in zootehnie din MADR au avut in acest an numeroase intalniri cu asociatiile crescatorilor de bovine si taurine, pentru a gasi mijloacele de dezvoltare a sectorului zootehnic si cresterea eficientei fermelor, iar pe langa institutie functioneaza o comisie de dialog social, care a avut de la inceutul anului 11 sedinte, arata institutia intr-un comunicat.

"Toate actele normative care stabilesc acordarea formelor de sprijin in domeniul cresterii bovinelor au fost elaborate prin consultarea reprezentantilor asociatiilor crescatorilor din domeniu", conform ministerului.

Reprezentantii ministerului spun ca nu inteleg "de unde a aparut suma de 337 milioane de euro vehiculata de presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania" ca fiind admisa de Uniunea Europeana pentru Platile Nationale Directe Complementare, in conditiile in care plafonul maxim avizat este de 245,56 milioane euro.

"In contextul crizei economice la nivel mondial si european, obiectivul stabilit impreuna cu reprezentantii crescatorilor a fost ca suma alocata pentru acordarea CNDP la bovine sa fie mai mare decat cea acordata in anul 2010, in functie de numarul de animale eligibile si de bugetul aprobat. Platile Nationale Directe Complementare nu reprezinta singura forma de sprijin de care beneficiaza crescatorii de bovine. Acestia mai primesc sprijin financiar pentru productia de lapte din zonele defavorizate, sprijin financiar pentru primele de asigurare a animalelor, reducerea accizei la motorina, sprijin financiar sub forma de servicii pentru colectarea cadavrelor de animale si sprijin pentru ameliorarea raselor de animale", conform ministerului.

Alte masuri de sprijin sunt accesarea programului PNDR si plata directa pe suprafata.

"Cu toate ca, incepand cu anul 2011 se acorda ajutor de stat pentru serviciile de ameliorare (100% din costurile eligibile pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic si 70% pentru cele de determinare a calitatii genetice a efectivelor de animale), servicii care in toate tarile Uniunii Europene sunt efectuate de asociatiile crescatorilor de bovine, FCBR nu s-a implicat in efectuarea acestor servicii pentru proprii membri si pana in prezent nu a solicitat acreditarea pentru conducerea programelor de ameliorare. Prin aceasta neimplicare, crescatorii de bovine, membri ai Federatiei, sunt lipsiti de o sursa de venit care ar putea fi realizata din vanzarea animalelor de reproductie si din valorificarea potentialului genetic realizat prin lucrarile de ameliorare. Din aceste motive, o parte a asociatiilor judetene ale crescatorilor afiliate la FCBR au inscris crescatorii in programul de ameliorare ale altor asociatii acreditate", mai arata MADR.

Crescatorii de bovine au protestat de miercuri pana vineri in Bucuresti, cerand printre altele majorarea subventiei pe cap de bovina, si au amenintat ca daca nu vor fi solutionate cererile lor saptamana viitoare vor organiza un miting de amploare si vor bloca drumurile.

Sursa imagine: www.freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri