Familia Micu detine in judetul Giurgiu o ferma cu 250 de capre si intentioneaza sa acceseze anul acesta fonduri europene in valoare de 1,5 milioane de euro pentru a-si extinde efectivul la 500 de capete.

Povestea fermei Caprina incepe cu o investitie initiala de 100.000 de euro si 400 de capre si 400 de oi. Despre primii ani, Iulian Micu, cel care detine alaturi de fiul sau ferma de capre, spune ca au fost “dezastruosi”. Asociatul sau a decis sa renunte la afacere dupa sase luni, iar cu banii obtinuti din livrarea laptelui catre diversi procesatori nu reusea sa acopere nici macar costurile pentru furaje. A fost chiar pe punctul de a vinde afacerea, in urma cu sase ani.

Insa, odata cu obtinerea aprobarii pentru vanzarea de lapte crud de capra clientii au inceput sa apara. Alaturi de cativa membri ai familiei, Iulian Micu a realizat o campanie de informare in Bucuresti pentru a prezenta avantajele produselor pe baza de lapte de capra si pentru a-si promova afacerea. Astfel, timp de doua luni a impartit in fiecare sector al Capitalei pliante informative.

In prezent, laptele produs in ferma La Caprina ajunge la peste 1.000 de clienti active dintr-o lista de 3.700 de contacte, prin livrarea la domiciliu. Chiar daca nu comanda zilnic, in medie sunt realizate 70 de livrari pe zi, principalele piete de desfacere fiind Bucuresti, Cornetu, Pipera, sudul Otopeniului, Cernica si Bragadiru. Comenzile sunt plasate telefonic sau pe site-ul fermei, livrarea fiind realizate cu ajutorul celor doua masini din dotare.

“Avem 250 de capre in lactatie. Colectam 500 de litri de lapte pe zi. Intentionam sa mai achizitionam doua hectare si jumatate de teren situate la 2 km de actuala ferma pentru a infiinta o noua ferma cu 500 de capete. Proiectul este pe fonduri europene, cu o valoare de 1,5 mil. euro”, a declarat pentru wall-street.ro Iulian Micu.

Proprietarii fermei vor importa 250 de capre pentru productia de lapte din Franta, costul unui exemplar ajungand la 450 de euro. O astfel de capra poate produce pana la sase litri de lapte pe zi.

Ferma capre

De asemenea, pana la finalul acestui an familia Micu intentioneaza sa inceapa productia de cascaval, acesta fiind si singurul produs care lipseste din portofoliul de lactate. Cele mai mari vanzari sunt inregistrate in prezent in cazul laptelui de capra, iaurt, telemea si unt, spune Stefan Micu.

Un litru de lapte de capra este comercializat la pretul de sase lei, un kilogram de telemea proaspata de capra 24 de lei, un litru de iaurt 8 lei si unt (90 g) costa 9 lei. In ferma mai sunt produse smantana (18 lei litrul), branza dulce (20 de lei/kilogram), urda dulce (17 lei/kg), cas dulce (24 lei/kg) si chiar sapun din lapte de capra (15 lei/kg).

Cifra de afaceri inregistrata anul trecut a fost de 6,5 mld. lei (1,3 mil. euro). In ceea ce priveste profitabilitatea, Stefan Micu sustine ca afacerea a intrat pe profit in urma cu doi ani.

“Cinci ani am fost pe pierdere. Pot spune ca de doi ani facem si profit, insa vorbim de o afacere care este activa 8 luni din 12. Oricum, banii sunt reinvestiti in permanenta. Doar anul trecut am facut investitii de 15.000 de euro intr-o masina de ambalat vid si un malaxor pentru unt”, explica Stefan Micu.

Capra a reprezentat singura specie unde efectivul a cunoscut o crestere la nivel national. In prezent, in Romania exista 2 milioane de capete, conform datelor furnizate de Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine.

La nivel mondial exista un efectiv de 700 de milioane de capre, exploatate pentru productia de carne si lapte, mai ales in tari din Asia si Africa. China detine un sfert din septelul mondial de caprine, cu peste 200 milioane de exemplare.

In Europa efectivul de capre este de 18 milioane de capete, sustinand 20,5% din productia mondiala de lapte si 3% din cea de carne. In Franta se realizeaza 20% din productia mondiala de lapte de capra.

Pe de alta parte, prin prelucrarea parului de capra se obtin mohairul si firele de casmir, 50% dintre acestea provenind din Africa de Sud.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri