Schimbarile climatice vor influenta culturile agricole la nivel global peste estimarile initiale, punand si mai mult in pericol securitatea alimentara, releva un studiu realizat de oameni de stiinta din Australia, America si Marea Britanie citat de The Guardian.

Studiul releva faptul ca regiunile tropicale vor fi mai afectate decat cele temperate, situatia urmand sa se inrautateasca in a doua jumatate a secolului.

Astfel, o analiza bazata pe mai mult de 1.700 de simulari arata ca la nivel mondial toate culturile, inclusiv grau, porumb sau orez, se vor diminua cu 2% la fiecare zece ani pe fondul cresterii temperaturii cu 2 grade Celsius pana in anul 2050.

Cu toate acestea, pentru anumite culture situatia va fi si mai grava: culturile de grau si porumb din zone tropicale pot experimenta scaderi de pana la 40% daca temperaturile vor continua sa creasca cu 5 grade Celsius peste nivelul actual.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca Pamantul ar putea inregistra cresteri ale temperaturilor cu 4-5 grade Celsius daca emisiile de dioxid de carbon nu vor fi reduse drastic in perioada urmatoare.

Citeste si:
Nature a retras un articol despre incalzirea oceanelor
Revista Nature a retras un...

“Impactul este considerabil negativ daca vorbim de o incalzire globala de peste 2 grade Celsius. Porumbul este cel mai sensibil, insa si culturile de grau si orez din zonele tropicale vor avea de suferit”, sustine unul dintre autorii studiului.

Sistemele de irigatii si modificarea intervalului ales pentru insamantare ca modalitati de adaptare la aceste tendinte pot duce la o crestere de 10-15% a productiei agricole globale, asigurand hrana pentru aproximativ 1 miliard de persoane. In schimb, pe fondul cresterii consumului si a numarului de locuitori va fi nevoie de un surplus de 14% a culturilor agricole la fiecare zece ani.

In Romania, cresterea agriculturii cu 23,4% si a industriei cu 8,1% au sustinut avansul Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo.

Citeste si:
Ca in 1984: Daea "a umflat" recoltele. CE cere rectificari
Ca in 1984: Daea "a umflat"...

Sursa foto: Agricultura, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Ramanem pe locul I in UE la productiile de porumb si floarea soarelui