Reducerea ofertei de grau si porumb din Ucraina pe fondul escaladarii conflictului cu Rusia privind Peninsula Crimeea, dar si posibilele sanctiuni care ar fi impuse Rusiei intr-un astfel de scenariu ar putea conduce la aprecieri semnificative ale preturilor celor doua cereale, de peste 20%, in conditiile in care atat Rusia, cat si Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grau la nivel mondial, iar Ucraina e un jucator de top pe piata exporturilor de porumb, arata o analiza XTB Romania.

Conflictul din Ucraina si seceta din SUA si Brazilia au tinut cumparatorii activi in piata graului si a porumbului in februarie si martie. O escaladare militara a conflictului, ducand la infruntari intre fortele armate ale Kievului si Moscovei ar putea genera o crestere a pretului graului cu 10-15%. Scumpirile ar fi si mai accentuate daca NATO ar interveni in conflict, putand induce aprecieri de peste 20%.

“Doua pericole se profileaza in prezent pentru oferta din regiune: primul, oferta mai scazuta dinspre Ucraina, ca urmare a costurilor de finantare mai mari si a unor investitii mai reduse in ingrasaminte din cauza instabilitatii politice si a nesigurantei canalelor de livrare, in timp ce al doilea tine de posibilitatea impunerii de sanctiuni economice care sa franeze exporturile dinspre Rusia”, se arata in analiza XTB Romania.

Rusia, impreuna cu Ucraina, domina regiunea din punctul de vedere al graului, cu exporturi estimate in 2014-2015 de 17,8, respectiv 7,8 milioane de tone. Spre comparatie, Uniunea Europeana, cel mai mare producator mondial, va avea o productie de 132 mil. tone si exporturi de 22,9 mil. tone. Graul ucrainean si cel rus au devenit cu atat mai importante cu cat comertul international e estimat de USDA (Min. Agriculturii din SUA) la aproape 160 mil. de tone, un nivel record, cu 50% peste cel de acum 10 ani. Impreuna, exporturile de grau din cele doua state au reprezintat 17% din total exporturi in sezonul 2013-2014.

Porumbul exportat de Ucraina a avut o pondere de 16,1% din totalul exporturilor globale in sezonul 2013-2014 fata de 6,17% pentru grau. In ultimii ani, ocazional, atunci cand China nu isi poate acoperi necesarul din productia interna sau Statele Unite obtin o recolta slaba, oferta de porumb din Ucraina devine importanta.

Citeste si:
Cresterea pensiilor, praf in ochi: date oficiale de la INS
Cresterea pensiilor, praf in...

Pentru Romania, anul acesta ar putea aduce o productie de grau de 6,7 – 6,9 milioane de tone, usor peste media multi-anuala, dar sub recolta foarte buna a anului trecut, de 7,4 milioane de tone. Dintre acestea, livrarile in strainatate ar fi de 3,3 milioane de tone, arata datele Coceral.

Productia de porumb ar urma sa scada la 8,8 mil. tone de la 10,2 mil. tone anul trecut, potrivit organizatiei traderilor europeni Coceral.

“In termeni relativi, pretul porumbului ar putea rezista mai bine, chiar si fara turbulente in Ucraina. Intr-un scenariu de conflict militar acut, oferta locala nu va fi suficienta pentru a izola Romania de cresterea preturilor. Producatorii si traderii ar avea de castigat de pe urma preturilor in crestere, dar pentru consumatorul roman, conflictul nu ar fi deloc un motiv de bucurie, obligandu-l sa suporte preturi in crestere pentru produsele finale de 5-10%”, mai precizeaza XTB.

Citeste si:
Luptele din Ucraina aduc riscul unui conflict in apropierea Romaniei
Nationalistii sfideaza...
Sursa foto: Cereale, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
ANIF a încheiat contracte de irigații pentru mai mult de 820.000 ha
Setari Cookie-uri