Peste 15.000 de fermieri din agricultura ecologica au, incepand cu acest an, o meserie care sa le reflecte domeniul de activitate.

Recent introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania, meseria de “operator in ferme ecologice mixte” poate fi practicata cu acte in regula, dupa urmarea unui curs de perfectionare.

Agricultura ecologica a inregistrat in ultimii cinci ani o crestere atat la nivelul productiei si suprafetelor, cat si in ceea ce priveste numarul de operatori. Suprafetele cultivate in sistem ecologic au crescut de patru ori in ultimii ani, ajungand anul trecut la 450.000 de hectare. Exporturile Romaniei de produse ecologice s-au triplat in 2013, depasind 200 milioane de euro, iar numarul de operatori a crescut de la 2000 in 2008 la 16.000 in 2013.

La nivel european, Austria este numarul 1 la agricultura ecologica. Statul austriac are o suprafata agricola totala de 3,74 milioane de ha si 165.000 de ferme.

Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai bune evolutii, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din Romania, editia 2013, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.

Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia fermierilor, anul trecut, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale. Statul a finantat proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

Bugetul PNDR 2014-2020 a fost redus de la 8,12 miliarde de euro in perioada 2007-2013 la 7,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020. Conform oficialilor, cel putin 30% din fondurile disponibile prin PNDR in urmatorul exercitiu financiar vor fi alocate masurilor de agromediu.

La mijlocul lunii iunie, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), vor lansa o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru Masura 121 – "Modernizarea exploatatiilor agricole", adresata celor care vor sa dezvolte ferme familiale.

Pentru aceasta sesiune vor fi alocati circa 50 de milioane de euro, pentru finantarea a peste 1.000 de proiecte. Sprijinul nerambursabil va fi de maxim 50.000 de euro pentru un proiect. Valoarea maxima eligibila a investitiei nu trebuie sa depaseasca 125.000 de euro.

In prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Sursa foto: Agricultura ecologica, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri