Romania are o productivitate agricola mai mica decat multe tari din UE si pentru ca foloseste mai putine ingrasaminte la hectar, ceea ce reprezinta o grija mai mare pentru mediu, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Mediafax.

El a aratat ca in Romania exista in continuare potential de crestere, dar, in egala masura, exista o grija pentru mediul inconjurator.

"Ne preocupam si de mediul inconjurator, dar avem nevoie de investitii foarte mari in agricultura pentru a ajunge la o medie de productivitate asa cum intalnim in alte state europene", a afirmat Constantin.

Ministrul a explicat ca nivelul subventiilor dn Romania este mai mic decat in alte state membre pentru ca in momentul in care s-au facut negocierile pentru subventii, in anii 2002-2003, productia medie la hectar in Romania era la 2,6 tone la hectar, in timp ce in alte state din Europa era de 4-5 tone la hectar, la anumite culturi.

"Si gradul de utilizare a ingrasamintelor a dus, probabil, la aceste diferente de productie. In Romania, totalul de ingrasaminte este de 46 de kilograme la hectar. Marea Britanie are un nivel de utilizare a ingrasamintelor de 250 kg/ha, Germania de 211 kg/ha, Grecia de 153 kg/ha, SUA de 120 kg/ha, Austria de 108 kg/ha, Ungaria de 97 kg/ha si Cehia de 95 kg/ha", a mai spus ministrul.

Citeste si:
Cum vrea UE sa compenseze scaderea veniturilor dupa Brexit
Cum vrea UE sa compenseze...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Agricultura românească, ineficientă: predomină fermele de subzistență
Setari Cookie-uri