Sociolog de profesie, Mircea Munteanu a infiintat in urma cu trei ani la Nades, langa Targu Mures, prima plantatie de rubarba din tara. Dupa ce initial a optat pentru plante aduse din Germania, ulterior s-a reorientat spre soiuri autohtone, mult mai rezistente conditiilor meteo specifice zonei.

In primavara anului 2011, sociologul Mircea Munteanu, care detine si functia de presedinte al Asociatiei TransilvaniaCloud, a adus de la Hamburg 2.000 de bucati de radacina de rubarba (rabarbura), infiintand la Nades, langa Targu Mures, prima plantatie de acest gen din tara.

“Am infiintat prima cultura de rubarba de camp din Romania. Am optat pentru Germania intrucat in Romania nu am avut material saditor pentru o astfel de cultura. La noi, rubarba, planta pe care o cunosc inca de mic copil, creste in cele mai nefericite locuri din curtile oamenilor. De trei ani ma tot chinui cu radacinile aduse din Germania, care nu s-au acomodat la conditiile meteo de aici. Acum lucrez pe mai multe planuri. Incerc sa inmultesc plantele prin despartirea radacinilor si in paralel cultiv soiul romanesc”, a explicat pentru wall-street.ro Mircea Munteanu.

In prezent, cultiva rubarba pe o suprafata de 7.000 mp, fara a utiliza niciun fel de ingrasaminte. Pentru aceasta toamna, Mircea Munteanu vrea sa ajunga la o plantatie de cateva mii de bucati pe care sa le cultive in camp deschis sau sa le vanda celor interesati sa porneasca o astfel de afacere, despre care afirma ca este un business rentabil.

Rubarba

Citeste si:
APIA incepe plata subventiei la motorina
APIA incepe plata subventiei...

Investitia initiala a presupus achizitia plantelor (1.200 de euro) si cheltuieli de intretinere si plantare, pana in prezent bugetul alocat ridicandu-se la circa 6.000 de euro. Mircea Munteanu subliniaza ca pana acum a recuperat doar jumatate din investitie din cauza neadaptarii soiurilor aduse din Germania.

“In sine rubarba este o afacere rentabila. De pe o singura planta poti culege intre 2,5 si 3 kg de petiol pe an. Pe un hectar cultivi in medie 10.000 de plante, iar pe un kilogram poti obtine in jur de un euro. Asta inseamna la un calcul simplu 20.000 de euro pe hectar pe an. In plus, rubarba necesita lucrari minime, nu este atacata de daunatori, iar zece ani tot recoltezi”, mai spune Mircea Munteanu.

Agricultorul comercializeaza productia la pretul de 4 lei pe kilogram, printre clienti numarandu-se restaurante, fabrici de dulceata sau persoane care sunt interesate de un astfel de business. “Am ajuns sa primesc aproape in fiecare saptamana o cerere din partea celor interesati pentru material saditor, eu ii incurajez sa opteze pentru soiul romanesc. Rubarba are foarte multe intrebuintari, fiind si cel mai puternic laxativ din lume, companiile farmaceutice utilizand pulberea de radacina de rubarba in acest sens”, adauga Munteanu.

Cele mai multe culturi de rubarba se afla in Transilvania, in special in zona Saschiz, Mures, acolo unde este produs si gemul de rubarba, apreciat si de Printul Charles al Marii Britanii. De asemenea, rubarba mai este cultivata in nordul Moldovei.

Citeste si:
Romanii incep sa se ingramadeasca la sala: 7card a ajuns la 100.000...
Romanii incep sa se...

Rabarbura este originara din China, sud-estul Siberiei si Mongolia. In secolul al XVIII-lea a fost introdusa in Anglia si in tarile din vestul Europei. In anul 1981 a fost omologat soiul romanesc De Ardeal.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in agricultura
Setari Cookie-uri