Producatorii din sectorul vitivinicol din Romania vor beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de 47,7 mil. euro pentru perioada 2014-2018.

Masurile pentru care se acorda sprijin financiar din partea UE producatorilor din sectorul vitivinicol in perioada 2014-2018 sunt restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor cu doua submasuri, respectiv promovarea vinurilor produse in Uniune care consta in actiuni de informare in statele membre privind schema de denumiri de origine controlata si indicatii geografice, precum si promovarea vinurilor in tari terte, asigurarea recoltei de struguri si alte investitii.

In perioada 2009-2013 sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiara anuala de 42,1 mil. euro din fonduri comunitare. Sectorul vitivinicol a absorbit, in proportie de 100%, fondurile europene puse la dispozitie de Comisia Europeana in cadrul acestui program, intre anii 2009-2013.

In Romania, printre cei mai importanti jucatori din piata vinului, estimata la 400 mil. euro, se numara Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Cramele Recas. Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Citeste si:
Cultura vitei-de-vie, afectata semnificativ de inghet si grindina
Producatorii de vin sustin ca...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Agricultura românească, ineficientă: predomină fermele de subzistență
Setari Cookie-uri