Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor precizeaza ca a primit un e-mail din partea Directiei Generale pentru Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene, prin care i s-a adus la cunostinta ca Ministerul Agriculturii din Arabia Saudita a notificat Organizatia Mondiala a Comertului privind suspendarea temporara a importului de bovine din Romania, incepand cu 13 iulie.

In notificarea autoritatilor saudite nu este mentionata perioada pentru care este valabila aceasta suspendare. "ANSVSA va transmite Ministerului Agriculturii din Arabia Saudita un raport complet privind aparitia primului caz de ESB (encefalopatie spongiforma bovina, numita si boala vacii nebune - n.r.) in Romania, dupa finalizarea tuturor investigatiilor", se arata in raspunsul autoritatii.

Aceasta subliniaza ca, potrivit reglementarilor europene si internationale privind Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, "Romania nu are impuse restrictii privind comertul intracomunitar sau exportul in tari terte de animale, cu exceptia celor provenind din exploatatia de origine a animalului pozitiv". ANSVSA mai precizeaza ca a luat "toate masurile legale pentru apararea sanatatii consumatorilor, astfel incat sanatatea publica nu este si nu a fost pusa niciun moment in pericol".

Citeste si:

Conform unui comunicat al autoritatii, o proba recoltata de la o bovina sacrificata intr-un abator autorizat a prezentat "rezultat pozitiv la testarea efectuata pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB)". Testarea a avut loc pe 1 mai. Potrivit procedurii, proba a fost trimisa in vederea confirmarii diagnosticului catre Laboratorul National de Referinta pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a confirmat, la 15 mai, diagnosticul privind boala vacii nebune. Proba a fost trimisa pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referinta Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, in urma analizelor, ca acest caz reprezinta o forma atipica de ESB, care apare in mod natural si spontan la bovine.

ANSVSA informeaza ca "acest caz de forma atipica de ESB este un caz izolat", in Romania nefiind inregistrat niciun caz de forma clasica sau atipica de ESB, din 1995 pana in prezent. Saudi Press Agency relateaza ca decizia autoritatilor de la Riad a fost luata dupa ce a fost primita o avertizare de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind aparitia unui caz de boala vacii nebune in Romania.

La inceputul lunii iulie, Autoritatea sanitar-veterinara rusa (Roselhoznadzor) a dispus interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine" (boala vacii nebune). Interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita.

Sursa foto: Bovine, Shutterstock.com